Τσαβούσογλου για Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου για Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία».

Επίσης είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να πάει εκεί που θέλει», σημείωσε.

Επιστρέφοντας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι απέφεραν «τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, εξήγησε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κάποια μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση της έντασης δεν βλέπουμε να εφαρμόζονται επί του πεδίου».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της Τρίτης, εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

 

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ