Τσόλκας για τους αρνητές και τη σύλληψη εκπαιδευτικών: «Ας βρουν νόμιμη λύση»

Ο Χρ. Τσόλκας αναφέρει ότι δεν νομιμοποιείται η πολιτεία να πειθαναγκάζει τα αστυνομικά όργανα για να συλλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και γιατρούς, μετά από μηνύσεις που υποβάλλουν εναντίον τους διάφοροι αντιεμβολιαστές

Τσόλκας για τους αρνητές και τη σύλληψη εκπαιδευτικών: «Ας βρουν νόμιμη λύση»

«Ας βρει άλλους τρόπους η Πολιτεία να πείσει τους αρνητές να κάνουν το εμβόλιο και παράλληλα ας μην ποντάρει στα αστυνομικά όργανα κι ούτε νομιμοποιείται να τα πειθαναγκάζει για να συλλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και γιατρούς, μετά από μηνύσεις που υποβάλλουν εναντίον τους διάφοροι αντιεμβολιαστές».

Λαμβάνει από την «Π» τον λόγο περί νομιμότητας ο έγκριτος δικηγόρος της Πάτρας Χρήστος Τσόλκας σπεύδοντας να διευκρινίσει:

«Οφείλω διαμιάς να τονίσω ότι ουδεμία σχέση έχω με αντιεμβολιαστές και λοιπούς αρνητές, έχω δη εμβολιαστεί άμεσα τόσον εγώ όσο και όλα τα μέλη της οικογενείας μου. Επίσης οι μηνύσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών είναι τουλάχιστον αβάσιμες, αν όχι γελοίες».

Κύριε Τσόλκα νομιμοποιείται η ΕΛΑΣ να προσάγει στα τμήματα εκπαιδευτικούς;
Δυστυχώς σύμφωνα με το αρθρ. 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του καινούριου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των παλαιότερων, προβλέπεται ότι σε αυτόφωρα πλημμελήματα κάθε αστυνομικό όργανο έχει υποχρέωση να συλλάβει το δράστη. Με άλλα λόγια, ο όποιος αστυνομικός ακόμα και σε προφανώς αβάσιμη μήνυση, εφόσον ο δράστης είναι ενώπιον του ή εν προκειμένω υπηρετεί σε δημόσιο σχολείο ή νοσοκομείο, δεν έχει διακριτική ευχέρεια να συλλάβει ή μη, ούτε δυνατότητα να κρίνει το περιεχόμενο οποιασδήποτε μηνύσεως. Εφόσον υποβληθεί μήνυση και πρόκειται για αυτόφωρο πλημμέλημα έχει υποχρέωση συλλήψεως. Σε διαφορετική περίπτωση εφόσον δεν συλλάβει τον δράστη του υποτιθέμενου πλημμελήματος, το αστυνομικό όργανο διαπράττει παράβαση καθήκοντος και είναι εκτεθειμένο σε μήνυση εναντίον του. Η εν λόγω μήνυση μάλιστα θα είναι κατά πάντα βάσιμη και το αστυνομικό όργανο εκτεθειμένο σε ποινική δίωξη και καταδίκη. Στο σημείο τονίζω ότι τυχόν καταδίκη αστυνομικού για παράβαση καθήκοντος επισύρει πειθαρχική ποινή απόταξης.

«ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ…»
-Αντιλαμβανόμαστε από την απάντησή σας ότι τίθεται ζήτημα παράνομων οδηγιών…
-Ας καταλάβουν οι κύριοι υπουργοί ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει έναντι πάντων και δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για οποιονδήποτε. Ας μην κάνουν το λάθος να μετατοπίσουν το πρόβλημα από αβάσιμες μηνύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών και ιατρών σε βάσιμες μηνύσεις σε βάρος αστυνομικών.

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί όσα προείπατε και να δίνουν τροφή για αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι οξύτατες;
-Επειδή προφανώς γνωρίζουν τα ανωτέρω, σκέφτονται σοβαρά οι κυβερνώντες να προσθέσουν ρύθμιση πως δεν θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για συγκεκριμένα αδικήματα και δη για αυτά που προσάπτουν οι αρνητές στους εκπαιδευτικούς και ιατρούς. Ας προσέξουν οι κυβερνώντες και οι νομοθέτες το αρθρ. 6 του Συντάγματος, που προβλέπει ρητή εξαίρεση για τα αυτόφωρα εγκλήματα και προβλέπει τη σύλληψη των δραστών τέτοιων εγκλημάτων χωρίς χρεία εντάλματος. Δεν αντιλαμβάνομαι επίσης πως θα εξαιρέσουν από την αυτόφωρη διαδικασία συγκεκριμένα αδικήματα και δη αυτό της υποτιθέμενης εγκληματικής οργανώσεως. Εάν ισχύσει αυτό θα οδηγηθούμε στο ατόπημα ο πολίτης να συλλαμβάνεται διότι εξύβρισε κάποιον ενώ αντίθετα το μέλος της εγκληματικής οργανώσεως (της πραγματικής όχι αυτής των αρνητών) να μην συλλαμβάνεται. Θεωρώ αδιανόητο μπροστά σε ένα πρόσκαιρο φαινόμενο ακραίας κατάχρησης των προβλεπομένων κανόνων δικαίου από μερίδα πολιτών, η Πολιτεία να προβεί σε νομοθετικές μεταβολές αμφιβόλου τουλάχιστον συνταγματικότητας και θέσπιση κανόνων που όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος αλλά αντίθετα θα δώσουν τροφή στους αβάσιμους ισχυρισμούς των αρνητών.

-Εν κατακλείδι, ποια θεωρείτε ότι είναι η ενδεδειγμένη πρωτοβουλία εκ μέρους της Πολιτείας, που να συμβαδίζει με τη νομιμότητα;
-Οι νόμοι δεν αλλάζουν ευκαιριακά και «στο ποδάρι». Η όποια πρόσκαιρη δυσλειτουργία δεν αντιμετωπίζεται με παράνομες οδηγίες ή με αντισυνταγματικούς νόμους. Το κράτος έχει συνέχεια και τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι αν εξαιρεθούν της αυτόφωρης διαδικασίας συγκεκριμένα αδικήματα οι αρνητές θα μηνύουν εκπαιδευτικούς και ιατρούς για άλλα, εξίσου αβάσιμα με τα πρώτα. Ας βρουν νόμιμους τρόπους να προστατεύσουν τους εκπαιδευτικούς και τους ιατρούς και ας μην αντιμετωπιστεί το παράλογο με καταστρατήγηση του κράτους δικαίου.
ΥΓ: Ενδεικτικά, όποιος αβάσιμα μηνύει εκπαιδευτικό ή ιατρό διαπράττει το αδίκημα της ψευδούς καταμηνύσεως, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, δεν χρειάζεται μήνυση από εκπαιδευτικό ή ιατρό αλλά αρκεί απλή κατάθεση του όποιου αστυνομικού ή τρίτου. Ας βρουν νόμιμη λύση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά έκλεισαν την Πατρών-Αθηνών - Πως γίνεται η κυκλοφορία
Κορονοϊός-Κρούσματα: Πάνω από 100 κρούσματα μετά από Κυριακή! - Αγγιξαν τα 4.000 σε όλη τη χώρα
Καιρός - Παρέλαση και 28η Οκτωβρίου: Η πρόγνωση του Νίκου Θεοδοσόπουλου μέχρι τέλος του μήνα
Κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω τροχαίου στη Μαιζώνος - Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες - ΦΩΤΟ