Τζο Μπάιντεν: Υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

Η Νότια Αφρική είναι επί του παρόντος η μόνη αφρικανική χώρα που μετέχει στην G20, η οποία διαμορφώθηκε στη σημερινή μορφή της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να στηρίξει την ιδέα ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στην G20, στην Ομάδα όπου μετέχουν 19 από τις πιο προηγμένες οικονομίες καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η ήπειρος, γνωστοποιήθηκε από τον  Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες και άρχισε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκφράσει την πρόθεσή της για προσέγγιση στην αφρικανική ήπειρο, όπου η Κίνα και η Ρωσία καλλιεργούν την επιρροή τους.

“Είναι πλέον καιρός η Αφρική να έχει μόνιμες θέσεις στο τραπέζι των διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών”, δήλωσε ο Τζαντ Ντέβερμοντ, ο εκτελεστικός διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες αφρικανικές φωνές στις διεθνείς συζητήσεις όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν τον ρόλο της ΑΕ με την Ινδία, η οποία θα προεδρεύσει της G20 το 2023.

Η Νότια Αφρική είναι επί του παρόντος η μόνη αφρικανική χώρα που μετέχει στην G20, η οποία διαμορφώθηκε στη σημερινή μορφή της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει επίσης τη διεκδίκηση μονίμων εδρών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αφρική και τη Λατινική Αμερική και υπενθύμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία και την Ινδία.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ευρύτερα τον διπλωματικό ρόλο της Αφρικανικής Ένωσης στην ήπειρο και καλλιέργησε φιλικές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο της ΑΕ, τον αρχηγό του κράτους της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο οποίος αναμένεται την προσεχή εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον.

Η Ινδονησία, που φιλοξένησε την G20 τον περασμένο μήνα, είχε προσκαλέσει τον Μάκι Σαλ να μετάσχει στη σύνοδο του Μπαλί.

 

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments