Βακαλάος «αλμυρός», όχι όμως… και χρυσός: Τι ισχύει για την Πάτρα – Παράγοντες της αγοράς απαντούν στην «Π»

Αρνητικό κλίμα στην αγορά της Πάτρας, για την τιμή του βακαλάου από τις υπερβολές των αθηναϊκών καναλιών, με τιμές που δεν υπάρχουν.

Βακαλάος «αλμυρός», όχι όμως... και χρυσός: Τι ισχύει για την Πάτρα - Παράγοντες της αγοράς απαντούν στην «Π» Στην Πάτρα ο βακαλάος πωλείται προς 11,90 – 13,50 ευρώ το κιλό

Πιο «αλμυρός» για τις τσέπες των καταναλωτών θα είναι φέτος ο υγράλατος βακαλάος, κατεξοχήν παραδοσιακό φαγητό για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ωστόσο οι τιμές που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα στην τοπική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αθηναϊκών καναλιών ο μπακαλιάρος φέρεται να έχει ήδη φτάσει τα 23 ευρώ το κιλό. Ειδικότερα, το ψάρι Α’ ποιότητας Ισλανδίας κυμαίνεται στην αγορά της Αθήνας από 19,80 – 22,80 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 18 – 20 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αυτές ωστόσο δεν υπάρχουν στην αγορά της Πάτρας, όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Οπως εξηγούν στην «Πελοπόννησο» παράγοντες της τοπικής αγοράς τροφίμων, ο υγράλατος βακαλάος όντως έχει ανατιμηθεί από πέρυσι σε ποσοστό περίπου 20 – 25%. Ενδεχομένως, οι εξωφρενικές τιμές που αναφέρουν τα κανάλια της Αθήνας να αφορούν σε βακαλάο φιλέτο χωρίς κόκκαλο, αλλά, στην αγορά της Πάτρας, ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων αφορά στο φιλέτο βακαλάου με κόκκαλο, όπου η τιμή του διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα.

Στην τοπική αγορά, το φιλέτο υγράλατου βακαλάου Ισλανδίας που είναι Α΄ποιότητας, πωλείται προς 11,90 – 13,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος του τεμαχίου. Η τιμή, είναι σαφώς ανεβασμένη από πέρυσι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ και έχουν τρομοκρατήσει τους καταναλωτές. Αλλωστε, ποιος λογικός καταναλωτής θα πλήρωνε 23 ευρώ το κιλό για υγράλατο βακαλάο, όταν το συγκεκριμένο ψάρι πωλείται πολύ φθηνότερα και φρέσκο στα τοπικά ιχθυοπωλεία;

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τετάρτη 22/03/2023, αναμένεται σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ ο κατεψυγμένος βακαλάος να μπει και στο καλάθι του νοικοκυριού.

ΚΑΛΑΘΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΝΟΝΩΝ

Το «καλάθι του Πάσχα» που θα περιέχει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολάτα αλλά και το «καλάθι του νονού» βρίσκεται προ των πυλών με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα. Ουσιαστικά θα πάρει τη θέση του «καλαθιού της Σαρακοστής», που έρχεται να δημιουργήσει ένα ανάχωμα κατά της ακρίβειας και να υποστηρίξει τα νοικοκυριά, τόνισε. Το «καλάθι του νοικοκυριού» για πέντε μήνες έχει συγκρατήσει τις τιμές για 60 προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου επίσης θα εφαρμοστεί στα καταστήματα παιχνιδιών και το «καλάθι των νονών». Με αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ αλλά και εθελοντικά όσες, με μικρότερο τζίρο, το επιθυμούν. Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα διαμορφωθούν από το αρμόδιο υπουργείο και από τις οποίες η κάθε επιχείρηση θα επιλέγει κάθε εβδομάδα τα προϊόντα που θα απαρτίζουν τους καταλόγους της, αναμένεται να είναι παρόμοιες με εκείνες των Χριστουγέννων. Θα προστεθούν ωστόσο και οι λαμπάδες με παιχνίδια για τις αγορές των νονών προς τα βαφτιστήρια τους. Η πρωτοβουλία το «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να συνεχίσει να εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ