Βαγγέλης Λιόλιος στην «Π»: «Η πανδημία θα μείνει για χρόνια μέσα μας, όπως η μνήμη της Κατοχής»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μιλάει για το θέμα της εποχής. Η πανδημία, οι εμβολιασμοί, τα μέτρα και οι απαγορεύσεις.

LIOLIOS

Βαγγέλης Λιόλιος. Αλλά όχι με την αθλητική του ιδιότητα. Τον επέλεξα, για τη συζήτηση σχετικά με την πανδημία, κυρίως ως παιδίατρο, ως γονέα, ως επιχειρηματία, ως μέλος του ΔΣ της Χριστιανικής Στέγης Πάτρας, ως απλό πολίτη.
Για τα εμβόλια, για τους ανεμβολίαστους, για τον εμβολιασμό των παιδιών, για τις απαγορεύσεις και στο φινάλε, για τη νέα εποχή που θα ξημερώσει μετά τον…πόλεμο!

 -Εχετε εμβολιαστεί;
Βεβαίως.

-Με ποιο, αν επιτρέπεται;
Με το εμβόλιο της Pfizer.

-Το κάνατε με την καρδιά σας ή με βαριά καρδιά;
Με την καρδιά μου, απολύτως. Ακούω και εμπιστεύομαι μόνο τη γνώμη των ειδικών σε τέτοια θέματα. Για τα εμβόλια, λοιπόν, εμπιστεύομαι μόνο την ιατρική κοινότητα. Οπως εμπιστεύομαι τους σεισμολόγους για τους σεισμούς, τους πολιτικούς μηχανικούς για την στατικότητα των κτιρίων, τους προπονητές για το πώς θα κοουτσάρουν, έτσι εμπιστεύομαι και τους επιστήμονες στο θέμα του εμβολίου. Δεν υπάρχει προσωπική κρίση επί θεμάτων που υπάρχουν ειδικοί».

-Σας υπενθυμίζω, όμως, κύριε Λιόλιο, ότι ειδικοί, είτε γιατροί, είτε καθηγητές, είτε ερευνητές, έχουν εκφράσει και ενστάσεις, επιφυλάξεις για θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό…
Οταν μιλάω για ειδικούς, δεν εννοώ μεμονωμένα άτομα, αλλά την επιστημονική κοινότητα εν συνόλω. Τις επιστημονικές ομάδες που θεσμικά εκφράζουν άποψη. Την Εκκλησία, π.χ., δεν την εκφράζει, για παράδειγμα, ό,τι λέει ο κάθε ιερέας, αλλά αυτό που θα πει η Σύνοδος. Αρα, κι εδώ δεν ακούμε έναν μεμονωμένο γιατρό, αλλά την επιστημονική κοινότητα.

-Ποτέ δεν πέρασε απ’ το μυαλό σας, δηλαδή, ο φόβος μιας σοβαρής παρενέργειας;
Και η ασπιρίνη και το ντεπόν έχουν παρενέργειες. Γιατί τα παίρνεις όμως; Ζυγίζεις το όφελος έναντι του κινδύνου. Ο κίνδυνος μιας σοβαρής παρενέργειας από το εμβόλιο με τον κίνδυνο να νοσήσω από τον ιό και να μπω στην Εντατική έχουν τεράστια διαφορά. Αν είχε δοθεί η ίδια σημασία και ένταση στο τι παρενέργειες έχουν τα φάρμακα που παίρνουμε, τι παρενέργειες προκαλεί το μολυσμένο νερό που πίνουμε, ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, οι μεταλλαγμένες τροφές που τρώμε, τότε θα επιλέγαμε να πάμε να ζήσουμε σ’ ένα βουνό. Μόνο εκεί θα είμαστε προστατευμένοι. Επειδή, όμως, ζούμε σε μια οργανωμένη κοινωνία με κανόνες, θα μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε όλα και ν’ ακολουθούμε κανόνες.

-Και σ’ όσους πιστεύουν ότι πίσω απ’ το εμβόλιο κρύβεται μια παγκόσμια συνωμοσία;
Δηλαδή έχουν συνωμοτήσει όλοι οι ειδικοί μαζί; Λέτε;

-Τα «συλλαλητήρια» της Πέμπτης, των αντιεμβολιαστών, πώς τα είδατε;
Ο κόσμος είναι ελεύθερος να συναθροίζεται και να εκφράζει την άποψή του. Σεβαστό. Εχει συμβεί κι γι’ άλλα θέματα στο παρελθόν. Αυτό που μ’ ενοχλεί είναι να μας οδηγήσει όλο αυτό σε διχασμό. Αν πάνε να λειτουργήσουν διχαστικά, έστω κι αν πιστεύουν πως έχουν δίκιο, είναι μεγάλο λάθος.

-Συμφωνείτε με τις απαγορεύσεις και τις ποινές σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή θεωρείτε πως τέτοια μέτρα οξύνουν την κατάσταση;
Με τις ποινές δεν συμφωνώ. Με τους περιορισμούς, ναι. Είναι κάτι αντίστοιχο με το κάπνισμα. Δεν καταπιέζω το δικαίωμα του καπνιστή, απλώς βάζω περιορισμό στην ελευθερία του. Το ίδιο είναι και με τους εμβολιασμούς. Πώς λέμε στον καπνιστή να μην καπνίζει σε εσωτερικό χώρο; Το ίδιο ισχύει και για τον μη εμβολιασμένο. Αυτό που κάνεις, αγαπητέ μου, επιλέγοντας να μην εμβολιαστείς, επηρεάζει και τον διπλανό σου, τον θέτει σε κίνδυνο. Αρα, θα υποστείς τη συνέπεια των επιλογών σου. Ειδάλλως, υπάρχει και το βουνό…

-Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ποια είναι η γνώμη σας;
Τα παιδιά μου έχουν εμβολιαστεί. Η κόρη μου θα κάνει τώρα το εμβόλιο, που φτάνει η ώρα για την ηλικία της.

-Γιατί, όμως, ένα υγιές παιδί 15, 17, 20 χρόνων είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί;
Το να εμβολιαστεί ένα υγιές παιδί δεν βοηθά τόσο το ίδιο, όσο την κοινότητα, δηλαδή να μην διασπείρει τον ιό στους άλλους. Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι όσοι έπρεπε, πιθανόν δεν θα χρειαζόταν να εμβολιαστούν και οι πιο μικρές ηλικίες. Βοηθούνται, δηλαδή, έμμεσα αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν.

-Οι απαγορεύσεις που θα ισχύσουν στα καταστήματα, πρέπει να εφαρμοστούν και στους χώρους των Εκκλησιών;  
Θεωρώ ότι η υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας θα ήταν να υιοθετήσει πλήρως την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, να παροτρύνει τον κόσμο να ακολουθήσει ακριβώς ό,τι πει η επιστημονική κοινότητα. Δεν υπάρχει χριστιανός, μουσουλμάνος, άθεος επιστήμονας. Η επιστήμη ενώνει, δεν διχάζει. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και βάσει αυτών αποφασίζουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί πάει να γίνει ηθικό ή χριστιανικό ή θέμα πίστης. Ολο αυτό ξεκίνησε από κάποιους που πιστεύουν σε συνωμοσίες. Η κουβέντα για το πρόβλημα είναι μεγαλύτερη κι απ’ το ίδιο το πρόβλημα.

-Ανησυχείτε μήπως ξεφύγει πάλι η κατάσταση ή εκτιμάτε πως οι ανησυχίες των υπευθύνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στοχεύουν πιο πολύ να πείσουν κόσμο να εμβολιαστεί άμεσα;
Και τα δύο ισχύουν. Πράγματι, υπάρχει μια μετάλλαξη σε μεγάλη έξαρση, αλλά χρησιμοποιείται από την Πολιτεία και ως κίνητρο για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Μια υπερβολή, όμως, δεν θα βλάψει στην προκειμένη περίπτωση. Γίνεται για καλό, για τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας που δεν κατανοούν οι ίδιοι τον κίνδυνο.

-Πότε εκτιμάτε πως θα γυρίσουμε σε ρυθμούς Δεκεμβρίου του 2019;
Η επιστροφή μας σε μια κανονικότητα μπορεί να έρθει σε έναν χρόνο περίπου, αλλά στο 2019 δεν θα επιστρέψουμε ποτέ. Ο φόβος έχει φωλιάσει μέσα μας κι αυτό δεν θα φύγει ποτέ. Η άνεση με την οποία ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο δεν θα υπάρξει πάλι. Μπορεί να γίνεται και τώρα, αλλά από αντίδραση, για να δείξουν κάποιοι ότι δεν φοβούνται. Δεν γίνεται αυθόρμητα, όπως πριν. Μέσα μας, λοιπόν, αυτή η αίσθηση θα μείνει για πολλά χρόνια. Πώς έχουν μείνει στους πιο μεγάλους αυτά που βίωσαν στην Κατοχή και ακόμα τα περιγράφουν, τα νιώθουν, μιλούν γι’ αυτά; Αυτή η μάσκα, λοιπόν, δεν θα φύγει ποτέ από μέσα μας. Θα την βγάλουμε, αλλά μέσα μας θα υπάρχει πάντα ένα…λες; Ενας αδιόρατος φόβος…

-Μήπως μπαίνουμε πλέον και σε μια νέα εποχή;
Επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα δεν θα γίνει ποτέ. Γιατί πλέον υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Εντελώς διαφορετική σε πολλούς τομείς. Το 2019 δεν θα το ξαναδούμε ποτέ. Γιατί άλλαξε ο κόσμος. Ολο αυτό που ζούμε είναι σαν ένας πόλεμος. Μετά από έναν πόλεμο μπορεί να μείνει κάτι ίδιο; Οχι φυσικά… Ερχεται μια νέα πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχαΐα: Θρίλερ με εξαφάνιση, το τηλεφώνημα και το ...«όλα οκ»
Ωρα Πατρών: Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα
Σταφιδικό - Αιγιάλεια: Συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά υπουργού και εμπόρων
Πάτρα: Σήμερα η δράση στο Πανεπιστήμιο για τον εμβολιασμό των φοιτητών