Βάσω Κοντογεώργη: “Δεν έκανα ποτέ έκπτωση στο όραμά μου”

“Αισθάνομαι τυχερή που κάνω αυτή τη δουλειά και κάθε μέρα βρίσκω νέους λόγους για να την αγαπώ”. Η «καπετάνισσα» του παραθαλάσσιου εστιατορίου Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών Βάσω Κοντογεώργη συστήνεται στην «Π».

Λευκαδίτισσα, ήρθε στην Πάτρα το 1986, όπου σπούδασε Συνεταιριστική Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και αφότου παντρεύτηκε έριξε άγκυρα εδώ. Επέλεξε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης, και ο αγώνας της για την επικράτηση σε ένα σκληρό και ανδροκρατούμενο περιβάλλον, την έβγαλε νικήτρια. Η «καπετάνισσα» του παραθαλάσσιου εστιατορίου Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών Βάσω Κοντογεώργη συστήνεται στην εφημερίδα «Πελοπόννησο».

ΒΑΣΩ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ Εντονες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;
Μεγάλωσα με πολλή αγάπη και φροντίδα από την οικογένειά μου σε ένα αυθεντικό φυσικό περιβάλλον τρώγοντας παραδοσιακά και αγνά προϊόντα. Θυμάμαι να ήμουν ένα ζωηρό παιδί, να σκαρώνω σκανταλιές συνεχώς, να θέλω να δοκιμάζω και να εξερευνώ τα πάντα και βέβαια να έχω άποψη για όλα. Αγαπούσα πολύ τη φύση και τα ζώα. Δεν άντεχα τους περιορισμούς και τους συμβιβασμούς. Πάντα ήμουν ανεξάρτητο και ανήσυχο πνεύμα.

Πότε και πώς αποφασίσατε ότι η εστίαση ήταν για εσάς;
Από πολύ νωρίς, μόλις στην ηλικία των 20 ετών ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Αυτό που ένιωθα έντονα ήταν το αίσθημα της δημιουργικότητας μόνο που δεν ήθελα να ακολουθήσω τους ήδη στρωμένους και περπατημένους δρόμους, αλλά να δημιουργήσω τον δικό μου δρόμο στον οποίον τον πρώτο λόγο θα τον είχα εγώ. Πάντα με τραβούσε το καινούργιο, ο κίνδυνος, η επαφή και επικοινωνία με τους ανθρώπους, το πάθος για σκληρή δουλειά αλλά και για αναγνώριση. Εχοντας πίστη στο εαυτό μου και στις ικανότητές μου δημιούργησα τα δικό μου όραμα και αφοσιώθηκα σε αυτό προκειμένου να το υλοποιήσω. Η εστίαση ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο γιατί εξυπηρετούσε το όραμά μου.

Ιδιαίτερα απαιτητικό το επάγγελμά σας. Με τι ήρθατε αντιμέτωπη αρχικά, και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην πορεία;
Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη, καθώς θα έπρεπε να επικρατήσω σε ένα σκληρό και δύσκολο περιβάλλον και να ανταγωνιστώ επιχειρήσεις οι οποίες ήταν καθιερωμένες και καταξιωμένες χρόνια στην τοπική αγορά. Επίσης, είχα να αντιμετωπίσω ως γυναίκα τη δυσπιστία και την καχυποψία για τις ικανότητες και τις δεξιότητές μου από ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Ομως, με πολλή υπομονή, επιμονή και αφοσίωση στο όραμά μου κατάφερα να καθιερωθώ και να αναδειχτώ σε μια επιτυχημένη επιχειρηματία.

Ο ΙΟΠ πώς προέκυψε;
Ως νησιώτισσα πάντα αγαπούσα τη θάλασσα. Το περιβάλλον που αντίκρισα στον συγκεκριμένο χώρο με ενθουσίασε και τότε σκέφτηκα να το αξιοποιήσω κατάλληλα ώστε να προσφέρω στους Πατρινούς ποιοτικό φαγητό σε έναν ειδυλλιακό χώρο όπου θα μπορούσαν να απολαύσουν όμορφες στιγμές.
Επίσης, το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών ενίσχυσε την απόφασή μου καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλω και εγώ στο έργο του με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, αφού σκοπός μου δεν είναι μόνο το κέρδος αλλά και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Τι αγαπάτε στη δουλειά σας και ποιες «αρχές» ακολουθείτε απαρέγκλιτα;
Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε  τα τελευταία χρόνια, έχω καταφέρει να έχω την πολυτέλεια να αισθάνομαι τυχερή που κάνω αυτή τη δουλειά και κάθε μέρα βρίσκω νέους λόγους για να την αγαπώ. Την αγαπώ γιατί μου προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας, της επαφής και επικοινωνίας με ανθρώπους, της εξέλιξης, της δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων και της ομαδικότητας.
Οσον αφορά στις αρχές με τις οποίες πορεύομαι κατ’ αρχήν δεν έκανα ποτέ έκπτωση στο όραμά μου και δεν συμβιβάστηκα με τη μετριότητα. Επίσης ο σεβασμός στον πελάτη, η ποιότητα των υπηρεσιών μου, η αυθεντικότητα των προϊόντων που  χρησιμοποιώ και το γνήσιο ενδιαφέρον για την ικανοποίηση του πελάτη είναι οι αρχές με τις οποίες πορεύομαι. Η φράση που χρησιμοποιώ συχνά στους συνεργάτες μου είναι: «Ο,τι δεν τρώμε εμείς δεν το τρώει ποτέ ο πελάτης».

Επάγγελμα με τρελά ωράρια και οικογένεια. Πώς τα βγάλατε πέρα και τι στερηθήκατε; -αν στερηθήκατε.
Ομολογώ, ότι το να καταφέρεις να ισορροπήσεις την οικογένεια και την επιχείρηση είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά ευτυχώς όχι ακατόρθωτο. Είναι μια δύσκολη προσαρμογή, αλλά αναγκαία, η οποία έχει το τίμημά της. Στερήθηκα πολλά βράδια οικογενειακής θαλπωρής, χρόνο με τα παιδιά μου, σαββατοκύριακα ξεγνοιασιάς και ώρες ξεκούρασης. Ομως, με τον σωστό προγραμματισμό, την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, την ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά διαφορετικά πράγματα, τη δυνατότητα να βρίσκω άμεσες και πρακτικές λύσεις που ικανοποιούν με κάποιο τρόπο αντίθετες πλευρές και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος μπόρεσα να ανταποκριθώ στο πλήθος των καθημερινών απαιτήσεων επιχείρησης και οικογένειας.

Τι «όπλα» πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα που κρατά το τιμόνι μιας επιχείρησης αυτού του είδους;
Νομίζω ότι μία γυναίκα θα πρέπει να έχει τα προσόντα που πρέπει να έχει κι ένας άνδρας αν και σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα επιχειρηματίας πρέπει να δουλεύσει σκληρότερα ή αποδοτικότερα για να αναγνωριστεί και να εδραιωθεί στην ανδροκρατούμενη, ακόμα, επιχειρηματική αρένα.  Με την έννοια αυτή  θα πρέπει να έχει πολλή ενέργεια και όρεξη για δουλειά, ιδέες, πρωτοβουλία, τάση για συνεχή γνώση και αυτοβελτίωση, υψηλή προσαρμοστικότητα, ικανότητα να χτίζει ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, ικανότητα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και να αναλαμβάνει ευθύνες.

Πώς κρίνετε το επίπεδο της εστίασης στην Πάτρα αλλά κι αυτό των πατρινών ουρανίσκων;
Πιστεύω πως το επίπεδο της εστίασης είναι πολύ υψηλό και απευθύνεται σε όλα τα γούστα και τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα του πληθυσμού. Οι Πατρινοί είναι λάτρεις του καλού φαγητού και αποτελεί γι’ αυτούς μια σημαντική απόλαυση.

Στόχοι/όνειρά σας;
Θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι και να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερη στον τομέα μου, προσφέροντας στους πελάτες μου υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Τέλος, επιθυμώ η επιχείρησή μου να συμβάλει στην ανάδειξη των παραδοσιακών γεύσεων με τη χρήση των τοπικών και αγνών προϊόντων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

karasoulas
ΧΛΟΗ ΑΚΡΙΘΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΙΖΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ scaled e1632212395506
Μαίρη Κάργα