Βοιωτία – Αττική: Από δίκτυο ανεμογεννητριών ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική
Συνελήφθησαν δύο άτομα για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο – Στο μικροσκόπιο οι ευθύνες για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του δικτύου
Σε τεχνική αστοχία στο ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες αποδίδει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βοιωτία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αττική.
Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς, εξειδικευμένα στελέχη της Δ.Α.Ε.Ε. μετέβησαν στα σημεία έναρξης και ξεκίνησαν την έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες στην περιοχή, συνέλεξαν στοιχεία, έλαβαν καταθέσεις και αξιοποίησαν βιντεοληπτικό υλικό που κατέγραψε τα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.
Παράλληλα, στο σημείο από όπου διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε ειδική αυτοψία με τη συνδρομή δικαστικού πραγματογνώμονα, ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Οι σπινθήρες από τους αγωγούς προκάλεσαν τη φωτιά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, από την αξιολόγηση των ευρημάτων προέκυψε ότι στο ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες προς το κεντρικό δίκτυο σημειώθηκε ταλάντωση των αγωγών.
Η ταλάντωση, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, προκάλεσε σπινθηρισμούς, με τους σπινθήρες να καταλήγουν στο έδαφος και να προκαλούν την έναρξη της πυρκαγιάς.
Η φωτιά στη συνέχεια πήρε μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων καιρικών συνθηκών, και επεκτάθηκε από τη Βοιωτία προς την Ανατολική Αττική.
Συλλήψεις δύο ατόμων
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που είχαν αρμοδιότητα για τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την ορθή λειτουργία του συγκεκριμένου δικτύου.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν δύο ημεδαποί. Πρόκειται για:
- έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό, ο οποίος είχε υπογράψει τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου,
- έναν εργολάβο, ο οποίος είχε αναλάβει την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας των ανεμογεννητριών, ο οποίος αναζητήθηκε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί.
Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζει την έρευνα, εξετάζοντας το σύνολο των τεχνικών στοιχείων, των μαρτυριών και του οπτικού υλικού, προκειμένου να διαπιστωθούν πλήρως οι συνθήκες εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, αλλά και τυχόν πρόσθετες ποινικές ευθύνες.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μειώνεις τη ζάχαρη για 30 ημέρες
Μόνιμο tattoo χωρίς βελόνες και σύντομα θα το παραλαμβάνεις με κούριερ
Το παραδοσιακό πανηγύρι στο Πλατάνι Ρίου ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
Το ελληνικό τρόφιμο που θεωρείται «φάρμακο» για την καρδιά
Η AI μεταμορφώνει το Google Earth και μπορείς να δείς τον Παρθενώνα πριν 2500 χρόνια
Ο διαχρονικός Καραγκιόζης από το ΕΚΑΜΕ ΑμεΑ Αιγίου ΦΩΤΟ
Τα 12 τρόφιμα «σωτήρες» για όσους δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν
Ημερήσιες προβλέψεις 2/8: Η λογική συναντά το συναίσθημα σήμερα!
