Βουλγαρία: Ιστορική νίκη για την Ιλιάνα Γιότοβα – Η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της χώρας
Με ποσοστό 57,58% στον δεύτερο γύρο και σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση, η Ιλιάνα Γιότοβα εξασφαλίζει την εκλογή της στην προεδρία της Βουλγαρίας
Η Ιλιάνα Γιότοβα εξασφαλίζει την εκλογή της στην προεδρία της Βουλγαρίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναδεικνύεται στο αξίωμα με την ψήφο των πολιτών. Με καταμετρημένο το 99,95% των εκλογικών πρακτικών, συγκεντρώνει 57,58% στον δεύτερο γύρο της Κυριακής (1/11), έναντι 39,47% του αντιπάλου της, Αντρέι Γκιούροφ.
Το ψηφοδέλτιο της Γιότοβα συγκέντρωσε περίπου 1,1 εκατομμύριο ψήφους, έναντι 749.500 του αντίπαλου συνδυασμού, στον οποίο συμμετείχε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Γκεόργκι Κάντεφ. Παράλληλα, το 2,95% των ψηφοφόρων επέλεξε το «Δεν υποστηρίζω κανέναν».
Πώς έφτασε στην προεδρία
Η Γιότοβα είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας και ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου τον Ιανουάριο του 2026, μετά την παραίτηση του Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Ράντεφ κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου και ανέλαβε την πρωθυπουργία, διατηρώντας την πολιτική του στήριξη προς τη Γιότοβα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ μετά τη νίκη του PB
Η αναμέτρηση που κρίθηκε στον δεύτερο γύρο
Στις 25 Οκτωβρίου, η Γιότοβα είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο με 34,6%, έναντι 32% του Γκιούροφ. Καθώς κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, οι δύο συνδυασμοί οδηγήθηκαν σε επαναληπτική ψηφοφορία.
Στην εξωτερική πολιτική, η Γιότοβα και ο Ράντεφ έχουν υποστηρίξει τη διπλωματική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, θέση που έχουν εκφράσει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους συνεργασίας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Νέες πληροφορίες για το MacBook Pro M7 αλλάζουν τα δεδομένα για όσους σκέφτονται να αγοράσουν το M6
O εορτασμός των Αγίων Αναργύρων από τον Σύλλογο Σοποτινών ΦΩΤΟ
Πώς καθαρίζεις το πάπλωμα χωρίς πλύσιμο
Το Pluribus επιστρέφει σε παραγωγή για τη season 2 και η πρεμιέρα πλησιάζει
Πάτρα: 198 χρόνια από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς ΦΩΤΟ
