Βουλή: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο, αρχίζει σήμερα η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου
Αυστηροποίηση των ποινών και ενίσχυση του πλαισίου επιστροφών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.
Στην Ολομέλεια της Βουλή άρχισε σήμερα το πρωί Τρίτη 2/09/2025, η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τίτλο: «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Αυστηροποίηση των ποινών και ενίσχυση του πλαισίου επιστροφών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, με τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη, να παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση των αφίξεων μετά την ψήφιση της τροπολογίας για το άσυλο, τον περασμένο Ιούλιο. Το νέο μεταναστευτικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη μειώθηκαν κατά 80% μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, χρονική περίοδος κατά την οποία ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου. «Όταν μία κυβέρνηση βλέπει καραβιές να μπαίνουν δυόμιση χιλιάδες άτομα σε μία εβδομάδα προφανώς έπρεπε να αντιδράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
-Ποινικοποίηση παράνομης παραμονής: 2-5 έτη.
-Διοικητική κράτηση έως 24 μήνες και βραχιολάκι
-Κατάργηση νομιμοποίησης μεταναστών μετά τα 7έτη
-Περιορισμός μεταγενέστερων άσυλων
-Διεύρυνση ασφαλών χωρών επιστροφής
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ έως τα τέλη του έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευσ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πώς να προστατευτείτε από τον καπνό των πυρκαγιών – Τα 6 μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες
CMF Clip Pro: Τα open-ear earbuds της Nothing με θήκη Smart Dial
Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια
Θηλασμός: Το «θαύμα» των πρώτων 1.000 ημερών – Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού
Χρησιμοποιείς Google passkeys για τους κωδικούς σου; Και όμως μπορούν να τους κλέψουν
Μετάλλιο για τον Γυμναστικό Σύλλογο Δύμης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας
Ελαστικά & Καλοκαίρι: Πώς να ελέγξετε τα λάστιχα σε 2 λεπτά πριν το ταξίδι
Ο Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες Πόλεων ΦΩΤΟ
