Βραδέτο: Το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου ΦΩΤΟ

Η περίφημη πέτρινη σκάλα του, με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, ίσως το ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου, μοιάζει με έργο τέχνης.

Βραδέτο

Χτισμένο στα 1.340 μέτρα υψόμετρο, το Βραδέτο θεωρείται το ψηλότερο χωριό στα Ζαγοροχώρια.

Πέρα από τα διάσημα Ζαγοροχώρια, αξίζει να κάνετε μερικές διαδρομές για να γνωρίσετε και κάποια από τα λιγότερο γνωστά όπως είναι το Βραδέτο.

Χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, αυτό το γαλήνιο και απομακρυσμένο χωριό, που απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, περιβάλλεται στην κυριολεξία από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. και θεωρείται το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου.

Βραδέτο

Το χωριό περιβάλλεται από το φαράγγι του Βίκου, ενώ η σύνδεσή του με τα υπόλοιπα χωριά γίνεται μέσω του μοναδικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου μήκους 9 χλμ. στη διασταύρωση μετά το χωριό Καπέσοβο.

Λόγω της θέσης του  χαρακτηρίζεται και ως το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου,  προσφέροντας πανοραμική θέα στο φαράγγι.

Βραδέτο

Η θρυλική σκάλα 

Έως τη δεκαετία του ’70, η μοναδική σύνδεση με τον «έξω» κόσμο, υπήρξε η περίφημη σκάλα του με τα 1100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, τα οποία καλύπτουν μια αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά 250 περίπου μέτρων. Η πέτρινη αυτή κατασκευή συνολικού μήκους 1200 μέτρων στην βόρεια πλευρά της Μεζαριάς, αποτελούσε την είσοδο και έξοδο από το χωριό και οδηγούσε στο Καπέσοβο, ενώ χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα η κατασκευή της χρονολογείται με επιφύλαξη στις αρχές του 18ου αιώνα.

Βραδέτο

 

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop