Ξεκίνησε η εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» για τους ΑμεΑ- Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στην περιφέρεια

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 10/4/2023 και επισήμως η εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικού Βοηθού για τα  Άτομα με Αναπηρία» στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» για τους ΑμεΑ- Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στην περιφέρεια

Ο «Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ» έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημασία του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μέλη του αναπηρικού κινήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.

Όπως επισημάνθηκε, η νέα υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4837/2021 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτήν τη στιγμή υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος. Ήδη, έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία.

Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000, ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι το μέσο που διασφαλίζει την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία και τη συμπερίληψή του στην κοινότητα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις επιλογές του. Έτσι, το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού. Ο «Προσωπικός Βοηθός» καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δεν μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.

Πέραν από τον ίδιο τον ωφελούμενο, ο «Προσωπικός Βοηθός» συντελεί στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία.

Στη σχετική εκδήλωση μίλησαν άτομα με αναπηρία και οι προσωπικοί τους βοηθοί, οι οποίοι υποστήριξαν με θερμά λόγια το πρόγραμμα. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο προέδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα την έναρξη του προγράμματος του “Προσωπικού βοηθού” για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Με τον τρόπο αυτό, τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα και να γίνουν παραγωγικοί. Το μπορούν! Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα. Το πρόγραμμα αυτό είναι καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και στον κύκλο αυτών των χωρών μπαίνει πλέον και η Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε: «Ο “Προσωπικός Βοηθός” ήταν μία υπηρεσία που όλοι θέλαμε και θέλουμε να παρέχουμε στα άτομα με αναπηρία, όμως κανείς, μέχρι τώρα, δεν είχε υλοποιήσει. Δεν βελτιώσαμε και δεν εκσυγχρονίσαμε κάτι που ήδη υπήρχε. Δημιουργήσαμε μία νέα υπηρεσία από την αρχή και το πράξαμε με τρόπο υποδειγματικό. Με πράξεις κι όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Διασφαλίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να χαράξουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής και διευκολύνουμε τις οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η υπηρεσία του “Προσωπικού Βοηθού” αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα και στη χώρα μας, ενισχύοντας την ορατότητα και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην πράξη. Έτσι, θέτουμε το πλαίσιο για την απρόσκοπτη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις εκφάνσεις της καθημερινή ζωής και την ισότιμη κοινωνική τους συμμετοχή. Παράλληλα, συμβάλλει στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αφού δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των Προσωπικών Βοηθών. Η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία αναβαθμίζεται σημαντικά, αφού πλέον θα έχουν οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων και επιλογών για τη ζωή τους».

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρήτη: Αγωνία για μωρό 9,5 μηνών - Διασωληνώθηκε μετά από πτώση
Συνελήφθη 29χρονος στην Κηφισιά για 16 κλοπές σε μαγαζιά
Δημήτρης Λιγνάδης: Στις 17 Νοεμβρίου η δίκη του στο Εφετείο
ΑΣΕΠ