Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ – Φωτογραφίες

Το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ ξεκίνησε τις εργασίες του στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με πολλά ενδιαφέροντα θέματα και υψηλούς καλεσμένους.

Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες Ο Σωτήρης Κέλλας στο βήμα και δίπλα του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βαγγέλης Ιωάννου

Το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Οκτωβρίου, άρχισαν οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Σχολείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στις ανακαινισμένες πλέον εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά πριν τους χαιρετισμούς, ύστατος φόρος τιμής στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

«Με μεγάλη χαρά ξαναγυρίζουμε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κορονοϊός πέρυσι δεν μας το επέτρεψε, αλλά φέτος έστω κι αν δεν είναι ακόμη όλα ξεκάθαρα με την πανδημία αποφασίσαμε να τολμήσουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, της οποίας τον ρόλο στην αρχαιότητα όλοι ξέρουμε, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να στηριχτεί. Είναι το κέντρο του πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση οι αθλητικοί συντάκτες να δίνουμε αγώνα για αυτόν τον τόπο,» είπε αρχικά κατά την ομιλία του ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο δεσμεύτηκε για συνεργασία τονίζοντας:» Αυτός είναι ο λόγος που ξαναήρθαμε εδώ φέτος, στην Αρχαία Ολυμπία και δεν επιλέξαμε τη λύση ενός διαδικτυακού σχολείου, όπως πέρυσι, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού». Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε στην πλούσια θεματολογία του 8ου Διεθνούς Σχολείου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα καθώς και ευχές για επιτυχία των εργασιών του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ. «Το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ έχει γίνει θεσμός. Σας καλωσορίζουμε στην Αρχαιά Ολυμπία, την κοιτίδα του αθλητικού ιδεώδους. Σας καλωσορίζουμε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, στην Ακαδημία που διδάσκει στους νέους τις αξίες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορούμε εμείς ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Ο αθλητισμός διαπλάθει χαρακτήρες, διδάσκει τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Η δημοσιογραφία αποτελεί λειτούργημα και οι αθλητικοί συντάκτες διαδίδεται τις αρχές του Ολυμπισμού,» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, Τζιάνι Μέρλο, απευθύνθηκε διαδικτυακά στους συμμετέχοντες στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της δια βίου μάθησης: «Η διαρκής επιμόρφωση είναι απαραίτητη στο επάγγελμά μας. Προσωπικά, νιώθω πως έχω ακόμη πράγματα να μάθω. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν οι νέοι άνθρωποι τι θα πει Ολυμπισμός».

Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες

Χαιρετισμό απηύθυναν εν συνεχεία οι παριστάμενοι Γιώργος Γεωργιόπουλος (δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας), Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας), Άρια Αγάτσα (Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Χορταργιάς (Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρης Κέλλας (Πρόεδρος ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Πρόεδρος Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου) και Σάκης Κωστάρης (Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής). Τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους του ΠΣΑΤ ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου, Παύλος Γερακάρης, ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρρας, ένας εκ των παλαιότερων δημοσιογράφων και πρωταθλητής σκοποβολής ο Γιώργος Λιβέρης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Κώστας Καλύβας, καθώς και ο διευθυντής της ΕΡΤ 3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, αφού πρώτα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εξήγησε πως ο Δήμος του περνά δύσκολες στιγμές, όχι μόνο εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Εν συνεχεία κατέθεσε πως αν και στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται το αρχαιότερο αθλητικό μνημείο του κόσμου, σήμερα δεν υπάρχει ένα… κουλουάρ, δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις. Ζήτησε δε από τους αθλητικούς συντάκτες να βοηθήσουν μέσω της προβολής την Αρχαία Ολυμπία να βρίσκεται στο επίκεντρο διαρκώς και να μην αποκτά οντότητα μόνο με την αφή της Φλόγας. «Προσβλέπουμε στο Παρίσι το 2024, στην “Πόλη του Φωτός”, όταν και συμπληρώνονται 2.800 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αρχαίο Φως με το σύγχρονο Φως να δώσουν μία νέα αρχή για το Ολυμπιακό κίνημα,» ευχήθηκε κλείνοντας ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισήμανε: «Εδώ στο ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας μετράμε ακόμη τις πληγές μας από τις πυρκαγιές που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια. Την Αρχαία Ολυμπία τη θυμούνται μόνο όταν έρχονται για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Μετά την ξεχνούν. Δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στην παγκόσμια κοιτίδα του αθλητισμού. Ούτε αθλητική μαθητική διοργάνωση δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Πασχίζουμε γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, με τον περιφερειάρχη».

Η Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρια Αγάτσα, τόνισε: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ, που έχει καταφέρει να οργανώσει για άλλη μια φορά το Διεθνές Αθλητικό Σχολείο, έναν καθιερωμένο, πλέον, θεσμό με στέρεες βάσεις, που προσφέρει επιμόρφωση, πεδίο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αλλά και γόνιμου προβληματισμού». Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εξήγησε πως μέσω του Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ οι αθλητικοί συντάκτες επικοινωνούν, εκτός του στενού κύκλου της καθημερινής εργασίας τους και ανταλλάσσουν απόψεις. Κλείνοντας την ομιλία της, η Άρια Αγάτσα επισήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ, τα όργανα και κυρίως το Δ.Σ. ενθαρρύνουν και προάγουν τέτοιες προσπάθειες επιμόρφωσης, κατάρτισης και δημοκρατικού διαλόγου, κάτι που εξάλλου έχει επιδείξει με τους κύκλους επιμορφωτικών σεμιναρίων για ανέργους, ψηφιακά αναλφάβητους και συνταξιούχους αλλά και με το εξαιρετικά επιτυχημένο, εκ του αποτελέσματος, συνέδριο για τη Δημοκρατία, τα ΜΜΕ και τη Δεοντολογία, του οποίου τη διοργάνωση επιμελήθηκε η ίδια.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάκης Κωστάρης, αφού πρώτα μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της ΕΠΕ, Χρήστου Καλούδη, υπογράμμισε: «Εδώ στην Αρχαία Ολυμπία συνεχίζεται η καλή συνεργασία και μπαίνουν οι βάσεις για διαρκή συνεργασία μεταξύ του ΠΣΑΤ και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ο ρόλος του αθλητικού συντάκτη είναι καθοριστικός για να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου στον αθλητισμό. Ο ρόλος των αθλητών με αναπηρία είναι καθοριστικός για να βγουν οι άνθρωποι από την απομόνωση των σπιτιών τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, μέσα από τη χαρά του αθλητισμού. Έχουμε κοινή υποχρέωση απέναντι στην ίδια την κοινωνία να αναδείξουμε τις πτυχές του Ολυμπισμού και του Παραολυμπιακού Κινήματος. Είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε το πραγματικά μεγάλο, το ωραίο και το αληθινό. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε το έργο σας».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Δημήτρης Χορταριάς, ανέφερε πως το ετήσιο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ αποτελεί από μόνο του “branding” για την Αρχαία Ολυμπία, εξήγησε πως ο ΠΣΑΤ είναι πρωτοπόρος στην προώθηση της δια βίου μάθησης και κάλεσε τους νέους που αγαπούν τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία να το παρακολουθούν κάθε χρόνο.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρης Κέλλας, ανέφερε πως το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ «δίνει μια προστιθέμενη αξία στους αθλητικούς συντάκτες». Εν συνεχεία συνεχάρη τους συναδέλφους αθλητικούς συντάκτες που κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. «Επιστρέφουν στον φορέα τους, τον ΠΣΑΤ, για να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τα νέα παιδιά έχουν πρόσφορο έδαφος να βασιστούν για να συνεχίσουν το έργο τους με δικές τους έρευνες στο μέλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος παρακολουθεί δια ζώσης για τρίτη φορά το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ ανέφερε: «Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, είναι το σπουδαιότερο μέρος που μπορεί να έρθει κανείς από τον δικό μας χώρο, τον χώρο του αθλητισμού. Καθώς η ισότητα αποτελεί βασικό θέμα των εργασιών του Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ φέτος και ενόψει της παρουσίας ίδιου αριθμού αθλητών και αθλητριών στο Παρίσι για πρώτη φορά στην Ιστορία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να σας ενημερώσω πως και η ΕΑΚ για πρώτη φορά έχει 50 – 50 εκπροσώπηση στην αποστολή της εδώ στην Αρχαία Ολυμπία».

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό»

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Ιωάννου, συντόνισε την πρώτη ενότητα των εισηγήσεων του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία, με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό».

Ξεκίνησε το 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ - Φωτογραφίες

Ο Βαγγέλης Ιωάννου, Α΄ αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ- δημοσιογράφος ΕΡΤ και υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ

 

Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Γαβαλάς, ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας, ο επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος του Μαραθωνίου Αθήνας, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, η αθλητική δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο Έφη Ζίκουλη, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Γιαννόπουλος και ο δικηγόρος και ερασιτέχνης δρομέας Παναγιώτης Γκανιάτσος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Τεχνικός Σύμβουλος του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας Ηλίας Ζαχαρόγιαννης έδωσε αριθμητικά στοιχεία βάσει ερευνών που αποδεικνύουν τη μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα τα νούμερα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων είχαν αυξητικές τάσεις. Όπως τόνισε, παρατηρήθηκε μείωση κατά 70& των αγώνων δρόμων στην Ελλάδα ελέω κορονοϊού, ενώ έως σήμερα δεν έχουμε επανέλθει στα ίδια νούμερα με αυτά του 2019 παρά την άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις σήμερα στους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα υπολείπονται ακόμη κατά 75-85% με τους ίδιους μήνες του 2019.

Εν συνεχεία, ο Ηλίας Ζαχαρόγιαννης υπενθύμισε πως στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες τις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι που θα ισχύσει και για τους θεατές. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην εκκίνηση, έχει προβλεφθεί απόσταση ενάμιση μέτρου ανά δρομέα, απόσταση που θα σημειώνεται περιμετρικά με ειδικά πατουσάκια στο οδόστρωμα. Όπως κατέθεσε, η πλειοψηφία των εθελοντών δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν μπορούν να συμμετάσχουν, κάτι που επίσης αποτελεί πρόβλημα στη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. «Αυτό το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί ο ΣΕΓΑΣ στις εκκινήσεις είναι το πιο αυστηρό. Είναι άξια συγχαρητηρίων η Ομοσπονδία που είναι τόσο αυστηρή,» είπε ο Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΕΓΑΣ, Μπάμπης Ζαννιάς, σε τοποθέτησή του εξήγησε πως ανεμβολίαστοι δρομείς με επίδειξη μοριακών ή rapid test δεν επιτρέπονται, γιατί θα ήταν αδύνατος ο προγραμματισμός, ενώ σε ερώτηση για το αν σκέφτηκαν στον ΣΕΓΑΣ να προβλέψουν διαφορετικές εκκινήσεις για αποφυγή συνωστισμού, ο Ζαννιάς απάντησε πως η αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου είναι μία, από την εκκίνηση έως τον τερματισμό.

Η δεύτερη ομιλήτρια, Έφη Ζίκουλη, η οποία εκτός από μέλος του ΠΣΑΤ, στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε μέλος διοικητικού συμβουλίου διεθνούς Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο, αναφέρθηκε στις «οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στον Αθλητισμό». Παρουσιάζοντας ευρήματα από έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Έφη Ζίκουλη, εξήγησε πως η μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια λόγω των άδειων σταδίων ήταν η μικρότερη οικονομική επίπτωση που είχε η πανδημία στον αθλητισμό. Υπέρογκα ποσά χάθηκαν από την κίνηση/μετάβαση των ανθρώπων προς τα γήπεδα και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων που δεν πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε άλλα. Αυτός που επλήγη περισσότερο από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν ο αθλητισμός σταμάτησε, ήταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η απώλεια εσόδων αφορά τους συλλόγους, τους αθλητές, τους προπονητές, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν δυσκολίες ταμειακών ροών σε φορείς και εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όπως εξήγησε η Ελλάδα, σε επίπεδο υφυπουργείου Αθλητισμού, έδωσε 12 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει τους συλλόγους, ενώ η Ιρλανδία πάντα μέσω του υπουργείου Αθλητισμού δαπάνησε 70 εκατ. ευρώ για τους συλλόγους και η Σουηδία 96 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης για τον αθλητισμό σε διάφορες χώρες υπήρξαν απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου ή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στη Ρουμανία δόθηκαν επιδόματα της τάξης των 100 ευρώ ανά αθλητή για αθλητικό ρουχισμό. Σε άλλη έρευνα, η οποία μέτρησε το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύει κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό, η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει 50 ευρώ ανά πολίτη, ενώ το Λουξεβούργο, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δαπανά 450 ευρώ ανά πολίτη. Η Έφη Ζίκουλη κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα φύγουν ποτέ τα πρωτόκολλα υγείας από τον αθλητισμό όπως φαίνεται και οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται όλο και πιο ακριβές.Ο μεγάλος χαμένος στην πανδημία του κορονοϊού ήταν οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων. Ίσως θα πρέπει να δούμε τον κορονοϊό ως μια ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να βρούμε πιο καινοτόμες δράσεις και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία».

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γκανιάτσος αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως ερασιτέχνης δρομέας μέσα στην πανδημία. «Η πανδημία απομόνωσε και αποδιοργάνωσε. Πολλοί φίλοι μου εγκατέλειψαν την άθληση, Συγκεκριμένα ένα 30% από το σωματείο, στο οποίο είμαι πρόεδρος, στην Αγία Παρασκευή εγκατέλειψε τη συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο. Άλλοι γιατί φοβήθηκαν και σταδιακά μπήκαν σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Τα παιδιά εθίστηκαν στα social media. Η απομόνωση ελέω της πανδημίας προκάλεσε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα στους ανθρώπους. Στην αρχή κλείστηκα κι εγώ σπίτι, γυμναζόμουν εντός της οικείας μου, υπερνίκησε όμως τους φόβους μου σύντομα η τεράστια επιθυμία μου να τρέξω. Το πρώτο πρόβλημα ήταν που θα τρέξω; Δυσκολεύτηκα να βρω ένα μέρος να τρέξω μόνος μου. Ξυπνούσα πολύ νωρίς και έτρεχα μόνος μου. Η ένταση της προπόνησής μου όμως ήταν πολύ μικρότερη εν συγκρίσει με αυτές κατά την προ-κορονοϊού εποχή γιατί το κίνητρο για τον αθλητή είναι ο αγώνας και αυτός δεν υπήρχε. Έχω τρέξει 52 αγώνες από το 2016 έως το 2020. Συνεχίζω να αισθάνομαι φόβο και αν και έχω εμβολιαστεί δεν έχω συμμετάσχει σε κάποια διοργάνωση τον τελευταίο χρόνο».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, ανέπτυξε τις «επιπτώσεις της πανδημίας στο ποδόσφαιρο», τις οποίες είναι σε θέση να γνωρίζει εις βάθος λόγω της θέσης του. Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πήρε η ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα βήματα που ακολούθησε από τότε που επιβλήθηκε “lockdown” έως σήμερα, για να στηθεί ένας μηχανισμός για την επιστροφή υγειών φιλάθλων στις κερκίδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ποδόσφαιρο επηρεάστηκε αρνητικά όλο αυτό το διάστημα που παρέμειναν κλειστές οι θύρες των γηπέδων λόγω της πανδημίας. Εκτός από την αφαίρεση της αμφίδρομης σχέσης του ποδοσφαιριστή με τον θεατή, οι ομάδες υπέστησαν και σημαντική οικονομική ζημιά. Όσο μεγαλύτερο ήταν το club και ο αριθμός εισιτηρίων που έκοβε στην προ-πανδημίας εποχή, τόσο αυξανόταν το ποσό της ζημίας. Να σας υπενθυμίσω πως ο Ολυμπιακός είναι διαρκώς πρώτος στον αριθμό εισιτηρίων που διαθέτει κάθε περίοδο. Φαντάζομαι θα έχετε ενημερωθεί για τις αποφάσεις που έχει πάρει η διοίκηση της Μπαρτσελόνα για μείωση των μισθών των ποδοσφαιριστών. Αναλογιστείτε παράλληλα και τις απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις από τις επίσημες μπουτίκ των ομάδων, από τα καταστήματα που λειτουργούν τις ημέρες των αγώνων, από τα κυλικεία που λειτουργούν στα γήπεδα. Άνοιξε μια τεράστια οικονομική πληγή για όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο του αθλητισμού».

Ο αντιπρόεδρος της AIPS, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και δικηγόρος, Γιάννης Δάρας ανέπτυξε το θέμα «η πανδημία και οι αθλητικοί συντάκτες διεθνώς». «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς φιλάθλους και δημοσιογράφους δεν έχουν κατά την ταπεινή μου γνώμη, κανένα νόημα. Για ποιους τρέχουν ή κολυμπούν οι αθλητές; Μπροστά σε ποιους θα πανηγυρίσουν; Αλλά και σε ποιους θα μιλήσουν και θα εκφράσουν το παράπονο τους; Όλοι γνωρίζουν πια ή υποψιάζονται ότι εν μέσω παγκόσμιας κρίσης λόγω covid-19, οι Αγώνες στο Τόκιο έγιναν μάλλον γιατί είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα στα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και για να μην επιστραφούν χρήματα στους χορηγούς,» ξεκίνησε λέγοντας ο Γιάννης Δάρας και συνέχισε:

«Υπάρχουν οδηγίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διατυπώνουν περίτρανα ότι το πνευματικό και εμπορικό δικαίωμα του αθλητικού γεγονότος δεν ανήκει μόνο στη διοργανώτρια ενός αγώνα αλλά και στο πρωταγωνιστή του θεάματος. Τον αθλητή που χωρίς τη συμμετοχή του δεν θα γίνει το γεγονός. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν θεατές για τους οποίους πραγματοποιείται η “παράσταση”. Άρα επιβεβαιώνεται και από νομικής πλευράς, ότι δε νοείται αθλητικό γεγονός χωρίς θεατές.

Επίσης επιβεβαιώνεται με σειρά οδηγιών της Ε.Ε. η υποχρέωση των αθλητικών συντακτών να μεταφέρουν τις ειδήσεις από τα αθλητικά γεγονότα στην κοινωνία. Να γίνουν ο δίαυλος μεταξύ του αθλητή-τριας και των φιλάθλων. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να διευκολύνονται οι αθλητικοί συντάκτες στο έργο τους, γιατί η αποστολή τους αντανακλά στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια πολλές διεθνείς Ομοσπονδίες και σύλλογοι παράγουν το δικό τους δημοσιογραφικό υλικό που είναι χρήσιμο στα ΜΜΕ. Μήπως όμως είναι και φιλτραρισμένο; Υπάρχει περίπτωση να μιλήσει κάποιος στο κανάλι της ομοσπονδίας για τα κακώς κείμενα; Μάλλον όχι. Επομένως η δια ζώσης επικοινωνία πολύ δύσκολα θα αντικατασταθεί με σύγχρονες εφαρμογές όπως το zooom ή άλλες παρόμοιες.

Όπως είχε πει στην τοποθέτηση της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο του 2013 η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να στερήσει το δικαίωμα από τους πρωταγωνιστές να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσω των δημοσιογράφων, βάζοντας περιορισμό στις διαπιστεύσεις ή στη λειτουργία του Τύπου στον χώρο που διεξάγεται το αθλητικό γεγονός. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στην  Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, AIPS, η επικοινωνία αυτή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από δύο παράγοντες: 1. Την προσπάθεια Ομοσπονδιών ή club να παράγουν το δικό τους υλικό, χρήσιμο μεν αλλά ελεγχόμενο δε, και 2. Τον κορονοϊό που έχει οδηγήσει σε περιχαράκωση των δράσεων των media  στους αθλητικούς χώρους με τον περιορισμό ή την κατάργηση των συνεντεύξεων Τύπου και της μικτής ζώνης.

Σίγουρα η υγεία όλων έχει προτεραιότητα. Και είναι αλήθεια ότι η υγειονομική κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά αν και έχουμε ξεπεράσει τα δύο χρόνια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Όμως δεν είναι υποκριτικό στον τελικό του EURO 2020 να βρίσκονται 80.000 φίλαθλοι στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ χωρίς μάσκες, να πανηγυρίζουν με κάθε τρόπο και την ίδια ώρα να υπάρχουν περιορισμοί στη μικτή ζώνη ή τις συνεντεύξεις Τύπου που de facto τηρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στον αθλητή και τον δημοσιογράφο;

Τέλος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Γιαννόπουλος, μιλώντας για την «επόμενη μέρα στο αθλητικό ρεπορτάζ μετά την πανδημία» έκανε αναφορά στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν για τους αθλητικούς συντάκτες. «Διακόπηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αθλητικές εφημερίδες έκλεισαν. Απολύθηκαν δημοσιογράφοι από γραφεία Τύπου Ομοσπονδιών, διοργανώσεων, Περιφερειών και Δήμων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν έγινε με αποτέλεσμα να μην εργασθούν πολλοί συνάδελφοι που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες Τύπου. Μπορεί κάποιοι να μην έμειναν άνεργοι, δέχθηκαν όμως οδυνηρές μειώσεις στον μισθό τους και κυρίως όσοι εργάζονται σε ΠΑΕ και ΚΑΕ. Οι μισθοί στις αθλητικές ιστοσελίδες πήραν τον κατήφορο». Άφησε, όμως ένα θετικό μήνυμα ο Νίκος Γιαννόπουλος κλείνοντας με τα εξής λόγια: «Η πανδημία κατάφερε ένα γερό χτύπημα στον χώρο μας, χωρίς όμως να μας λυγίσει».

Το 8ο Διεθνές σχολείο του ΠΣΑΤ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και της International Sports Press Association (AIPS), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Χορηγός του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία (27-29 Οκτωβρίου 2021) είναι το αθλητικό ΙΕΚ CMP Sports School.

Χορηγοί επικοινωνίας του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ είναι η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η ΕΡΑ σπορ και η αθλητική ιστοσελίδα “gazzetta.gr”.

Οι τριήμερες εργασίες του 8ου Διεθνούς Σχολείου καλύπτονται απευθείας μέσω live streaming από τον επίσημο λογαριασμό του ΠΣΑΤ στο Facebook και από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο YouΤube.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ