Ξενοδόχοι Αχαΐας: Άνοιξαν…πόλεμο στα παράνομα τουριστικά καταλύματα

Γιγαντώνεται το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην Αχαΐα με πάνω από 1.000 καταλύματα.

Ξενοδόχοι Αχαΐας: Άνοιξαν...πόλεμο στα παράνομα τουριστικά καταλύματα

Μετωπική επίθεση στα παράνομα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κήρυξαν οι ξενοδόχοι, που ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να μπει μια τάξη στον κλάδο.
Την ίδια ώρα που ο τουρισμός ετοιμάζεται να ανοίξει για την προσεχή θερινή σεζόν, μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο νόμιμος ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στον αθέμητο ανταγωνισμό των παράνομων καταλυμάτων.

Το φαινόμενο όπως αναφέρει στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, δεν είναι καινούργιο. Τα παράνομα καταλύματα πάντα υπήρχαν, παλαιότερα με την ταμπέλα «rooms to let», σήμερα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η διαφορά τώρα, έγκειται στο γεγονός ότι το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί και με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να φτάσει παντού.

Ξενοδόχοι Αχαΐας: Άνοιξαν...πόλεμο στα παράνομα τουριστικά καταλύματα

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής,

Στην Αχαΐα, όπως είπε ο Χρήστος Κανελλής, λειτουργούν 120 αδειοδοτημένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οποίες ανταγωνίζονται με αθέμιτες πρακτικές πάνω από 1.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι παράνομα και χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο.

Από αυτό το στοιχείο προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πειρατεία στον χώρο της φιλοξενίας, έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή για τον κλάδο του τουρισμού, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας. Κι αυτό, γιατί απέναντι σε νόμιμες επιχειρήσεις που υπόκειται σε δεκάδες ελέγχους, πιστοποιήσεις και τεράστια έξοδα, λειτουργούν παρασιτικά πολύ περισσότερα καταλύματα, με ανεπαρκείς ή ανύπαρκτους όρους υγιεινής, χωρίς κανόνες και πιστοποιήσεις, υποβαθμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις το προϊόν.

Επιπλέον, το κράτος και οι δήμοι χάνουν τεράστια έσοδα, τα οποία στη συνέχεια αναζητούν από τις νόμιμες επιχειρήσεις μέσω της υπερφορολόγησης, τόνισε ο κ. Κανελλής. Για τον λόγο αυτό, επισήμανε ότι είναι ώρα να μπει επιτέλους μια τάξη στον κλάδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει απευθυνθεί τόσο προς το υπουργείο Τουρισμού όσο και προς συναρμόδιους φορείς, ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η ανακάλυψη των παράνομων καταλυμάτων έχει γίνει μέσω αναρτήσεων στις διάφορες πλατφόρμες αναζήτησης φιλοξενίας (booking, airbnb κ.λπ.) και γεννιούνται έντονα ερωτηματικά για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ 

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως δεν ζητούν την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, απαιτούν όμως να υπάρχουν και κυρίως να εφαρμόζονται και για αυτή συγκεκριμένοι κανόνες με προτεραιότητα στα ζητήματα φορολόγησης (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δημοτικά τέλη επαγγελματικής στέγης κ.λπ.) και υγιεινής και ασφάλειας.

Για τα παράνομα καταλύματα όμως, η θέση τους είναι απόλυτη. Εντοπισμός τους και επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων (πρόστιμα, σφράγιση κ.λπ.) και αυτό ανεξάρτητα από το αν ορισμένα τέτοια καταλύματα προσπαθούν να «παρουσιάζονται» ως ακίνητα που εκμισθώνονται βραχυχρόνια για να αποφύγουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ