Υδρογονάνθρακες: Επιστροφή στις έρευνες στο Ιόνιο και δυτικά, νοτιοδυτικά της Κρήτης

«Πράσινο φως» από Μητσοτάκη στη συνέχιση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Υδρογονάνθρακες: Επιστροφή στις έρευνες στο Ιόνιο και δυτικά, νοτιοδυτικά της Κρήτης

Μια εβδομάδα μετά την αποκλειστική συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνη Στεφάτου στην «ΠτΚ», που προανήγγειλε την αφύπνιση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε για να επιβεβαιώσει με επίσημο τρόπο, αυτή την στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης, που είχε εγκαταλειφθεί σιωπηλά το προηγούμενο διάστημα, χάρη της πράσινης μετάβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα όποια ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με έμφαση τις παραχωρήσεις του Ιονίου και Δυτικά της Κρήτης.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει μία υποχρέωση, να γνωρίζει εάν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζουμε. «Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε να το μάθουμε και για να το μάθουμε το συντομότερο δυνατόν», προσέθεσε.

Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι αυτό που θα γίνει είναι να «ερευνηθεί» αν υπάρχει το πλαίσιο των εταιρειών για τις οποιες ενέργειες. «Θα πρέπει να σιγουρευτούμε – επειδή τις έρευνες δεν τις κάνουν οι κυβερνήσεις αλλά εταιρείες – ότι έχουμε το πλαίσιο αυτό των εταιρειών που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ερευνήσουν, εάν υπάρχουν οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες νωρίτερα, στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Οφείλουμε πρώτα και πάνω απ’ ολα -και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα- να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κορμός του αυριανού εθνικού ενεργειακού μίγματος θα αποτελείται από την ενίσχυση των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις διεθνείς διασυνδέσεις όπως αυτή που δρομολογείται με την Αίγυπτο, αλλά παράλληλα περνάει και από τη διερεύνηση των οποιων δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάρχουν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ