Υγεία: Ο Καρβέλης αλλάζει τα δεδομένα – Υγειονομική περίθαλψη στην Πάτρα και σαββατοκύριακα

Ανακούφιση για τους πολίτες που θα έχουν την επιλογή να ζητήσουν βοήθεια στο Κέντρο Υγείας της πόλης

Υγεία: Ο Καρβέλης αλλάζει τα δεδομένα - Υγειονομική περίθαλψη στην Πάτρα και σαββατοκύριακα Το Μικροβιολογικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα είναι πλήρως ανεπτυγμένο

Μετά από χρόνια, με δεκάδες εξαγγελίες και ανακοινώσεις φαίνεται ότι έφτασε η ώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αρχή μάλιστα γίνεται από την Πάτρα καθώς μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινάει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) και τα Σαββατοκύριακα από ώρα 8 το πρωί έως 10 το βράδυ.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος σε συνεργασία με τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας δρομολόγησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Είναι κάτι που το είχαμε δρομολογήσει να συμβεί πολύ νωρίτερα αλλά η πανδημία δεν μας άφησε πολλά περιθώρια. Μέσα στον Ιούνιο ξεκινάει η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα και τα Σαββατοκύριακα. Από κει και πέρα θα ετοιμαστούμε σταδιακά και για τα επόμενα βήματα που είναι η 24ωρη λειτουργία και πολλά άλλα»

Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο στόχος μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού και να μην τρέχουν οι πολίτες στα νοσοκομεία. Να υπάρχει σοβαρή πρωτοβάθμια αντιμετώπιση περιστατικών στον αστικό ιστό της πόλης και το Σαββατοκύριακο. Θα γίνονται οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές και απεικονιστικές) και εάν συντρέχουν λόγοι οι γιατροί θα παραπέμπουν το περιστατικό στο νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται και τα νοσοκομεία μας δεν θα γεμίζουν με περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό με το οποίο θα στηριχτούν οι δύο επιπλέον ημέρες λειτουργίας, ο κ. Καρβέλης μας απάντησε: «Από το υπάρχον προσωπικό το οποίο όμως θα ενισχυθεί και από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα και ενδεχομένως για κάποιες ειδικότητες να υπάρξει συνδρομή και από το Κέντρο Υγείας της Ανω Πόλης. Πάντα θα είμαστε σε συνεργασία με όλους και θα καλύπτουμε τις όποιες ανάγκες προκύπτουν. Αλλωστε για να κάνουμε το βήμα αυτό είχαμε τη συνεργασία και τη διάθεση του προσωπικού και των δύο Κέντρων Υγείας. Οταν τους εξέθεσα την πρόθεσή μου ανταποκρίθηκαν άμεσα και από κοινού εργαστήκαμε για την καλύτερη οργάνωσή του. Και γι’ αυτό οφείλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως».

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, Χαράλαμπος Μπακόπουλος, είπε στην «Π»: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχα αυτόν τον διακαή πόθο να λειτουργήσουμε και το Σαββατοκύριακο. Σε αυτό βρέθηκε σύμμαχος ο κ. Καρβέλης. Βέβαια η πανδημία μας πήγε αρκετά πίσω αλλά τώρα ωρίμασε η ιδέα αυτή κι έτσι προχωράμε στην υλοποίησή της».

Ο κ. Μπακόπουλος εξηγεί ότι χρειάστηκε φυσικά η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, καθώς θα εφημερεύει παιδίατρος, καρδιολόγος, παθολόγος ή γενικός γιατρός, οδοντίατρος και χειρουργός. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη. Μην ξεχνάτε ότι το 60-70% των περιστατικών που φτάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επομένως πέραν της εξυπηρέτησης των πολιτών η εξέλιξη αυτή θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία μας. Κι αυτό διότι έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις κι αν κριθεί ότι ο ασθενής πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο θα πηγαίνει έτοιμος μαζί με τις εξετάσεις του. Οι συνάδελφοι εκεί χωρίς καθυστερήσεις θα τον παραλαμβάνουν και θα δρομολογούν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Δεν θα περιμένει δηλαδή ο ασθενής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι να έρθει η σειρά του να εξεταστεί».

Τα επόμενα βήματα

Οπως σημειώνεται παραπάνω, από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο επόμενος στόχος είναι η 24ωρη λειτουργία του.

«Θα κάνουμε ένα – ένα τα βήματα, ώστε να είναι άρτια οργανωμένα» σημειώνει ο κ. Μπακόπουλος. Και ο σχεδιασμός περιέχει και τρίτο βήμα που είναι αυτό της βραχείας νοσηλείας. «Εχουμε το κτίριο και ελπίζω πάντα με τη μέριμνα του κ. Καρβέλη και τη συνεργασία του ΕΦΚΑ, καθώς σε αυτόν ανήκει το κτίριο, να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε».

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κόντης Γιαννης του Γεωργιου
Κόντης Γιαννης του Γεωργιου
3 μήνες πριν

Μπράβο κ.καρβελη εύχομαι κάθε επιτυχία


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ