Υγρό πυρ

Ο διευθυντής σύνταξης της “Π” Κωνσταντίνος Μάγνης γράφει…

Στο διάστημα της άδειάς μας πήραμε ένα αργυρό μετάλλιο στους ολυμπιακούς του Τόκιο στο πόλο. Γράφτηκαν ύμνοι εύλογα. Χαζεύαμε τη λίστα με τις χώρες που ξεπεράσαμε. Ιταλίες, Αμερικές, Ισπανίες. Ασύλληπτα πράγματα. Αν παίρναμε χρυσό, θα ήταν επιτυχία μεγαλύτερης κλίμακας από το ευρωπαϊκό του 2004. Αυτά έγιναν πριν δέκα μέρες. Πριν 15 μέρες μετρούσαμε πνιγμένους πολίτες στις ακτές της χώρας. Αντιφατικό, φαινομενικά. Η χώρα μας είναι γεωφυσικά ευλογημένη, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται κάτι ιδιαίτερο. 0πως είναι γνωστό, το «μαθαίνω μπάνιο» στη χώρα μας σημαίνει ότι μαθαίνεις να μην πνίγεσαι, άλλο αν ούτε αυτό μαθαίνουμε επαρκώς.

Παρ’ όλα αυτά η Πάτρα απέκτησε ναυταθλητική παράδοση χάρη στην παραλιακή της θέση αν και το γουότερ πόλο μας ήρθε εξ εσπερίας. Εγινε ένα μαστ άθλημα για μέρος της νεολαίας της πόλης και πάνω σ’ αυτό κτίστηκε μια ιστορία σε επικές αλλά και πικρές συνέχειες. Με έναν τρόπο υπήρξαν Πατρινοί αυτές τις μέρες που αισθάνθηκαν ότι είχαν δικαιώματα στο μετάλλιο, με την έννοια ότι η επιτυχία του Τόκιο ήρθε σαν επιστέγασμα μιας προεργασίας που έλαβε χώρα μέσα στις δεκαετίες, δημιουργώντας το υπόβαθρο πάνω στο οποίο έγινε η ιστορική υπέρβαση. Υπό το πνεύμα αυτό, το μετάλλιο έγινε δεκτό με συγκίνηση. Είδαμε στα νερά να σχηματίζονται τα είδωλα του Διλέρνια, του Γεωργιάδη και του Γεωργακόπουλου. Καμία σχέση η εποχή τους με το πόλο που παίζεται σήμερα στο ψηλό επίπεδο. Αλλά εσύ δεν παύεις να κάνεις τις αναγωγές στο παρελθόν. Αν δεν είχαν υπάρξει οι σκαπανείς σαν τον Ντέιβιντ Κρόκετ και τον Ντάνιελ Μπουν, οι ΗΠΑ θα αργούσαν να εξελιχθούν σε παγκόσμια δύναμη.

Θα σπρώξει το μετάλλιο περισσοτέρους νέους στις πισίνες; Μακάρι. Οχι για να βγάλουμε πρωταθλητές, αν και τα μετάλλια ουδείς εμίσησε, αλλά για να ενισχυθεί η κολυμβητική αγωγή στη χώρα. Γιατί να μας περνούν χώρες με μικρότερη έκθεση στο θαλασσινό στοιχείο; Αλλά και γιατί να μην γίνουμε μια χώρα πολιτών με καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες ζωής; Να ένα ερώτημα για το υπουργείο Παιδείας. Αριστεία είναι και άλλα πράγματα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ