ΥΠΕΞ: Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της Μακεδονία.

ΥΠΕΞ: Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία για “κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών”, με αφορμή την πρωτοφανή πρόκληση της νέας προέδρου της χώρας, Στεφάνια Ντάβκοβα-Σιλιάνοφσκα.

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και εκπέμπει αυστηρό μήνυμα.

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Σύμφωνα με το newsit, η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Β. Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της

Νemo: Ο καλλιτέχνης που έφερε τη νίκη στην Ελβετία, το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τη Eurovision

Έντι Ράμα: Ξεκίνησε η ομιλία του στο Κλειστό του Γαλατσίου ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Πανελλήνιες 2024: Δείτε το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Δυτική Ελλάδα: Τέσσερις νέες συλλήψεις και πέντε δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ