Υπόθεση Ανδρουλάκη: Τι απαντά η ΕΥΠ στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών

Η διοίκηση της ΕΥΠ έστειλε επιστολή στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παραπέμποντας σε πληροφορίες που αναφέρονται στη διάταξη άρσης απορρήτου στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΕΥΠ,Ανδρουλάκης

Στα χέρια των στελεχών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα η απάντηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί του αιτήματος για ενημέρωση αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της διοίκησης της ΕΥΠ στάλθηκε στην ΑΔΑΕ ήδη από την περασμένη Παρασκευή και πλέον αξιολογείται από τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής, με την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ότι η ΕΥΠ δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε την ολομέλεια της ΑΔΑΕ σε πληροφορίες που υπάρχουν αποτυπωμένες στη διάταξη άρσης απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οτι δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πηγή με άριστη γνώση του θέματος διευκρίνισε στην «Κ» ότι η ΕΥΠ δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε μεταξύ άλλων σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΕΥΠ με ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της, μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να επικαλείται και να παραπέμπει την ΑΔΑΕ σε παλαιότερες επιστολές προς την ΕΥΠ, που υπογράφει ο ίδιος ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Τα επόμενα βήματα

Οι περαιτέρω ενέργειες της Αρχής, πάντως, θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη. Της επιστολής της ΕΥΠ είχε προηγηθεί η απάντηση του εισαγγελέα που εποπτεύει την υπηρεσία. Ο διάδοχος της Βασιλικής Βλάχου είχε την 8η Μαΐου διευκρινίσει ότι οι εκάστοτε εποπτεύοντες εισαγγελείς δεν τηρούν φακέλους υποθέσεων και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι απαντητικές επιστολές ήρθαν σε συνέχεια ερωτήματος που απηύθυνε η ΑΔΑΕ στη διοίκηση της ΕΥΠ και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του «φακέλου Ανδρουλάκη» και πιο συγκεκριμένα τους λόγους άρσης απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο. Και αυτή η πρωτοβουλία της ΑΔΑΕ ακολούθησε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που απαγόρευε σε παρακολουθούμενους να ενημερώνονται –υπό προϋποθέσεις– για τους λόγους άρσης απορρήτου στο κινητό τους τηλέφωνο.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Δύσκολο 5νθήμερο από σήμερα, ζέστη και αφρικανική σκόνη, η πρόγνωση για την Πάτρα

Θρίλερ στο Μενίδι: Νεκρή 40χρονη γυναίκα στη μέση του δρόμου, εντοπίστηκε μαχαίρι

Κρήτη: Τρεις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες, 42 διασώθηκαν, σε εξέλιξη οι έρευνες

Συναλλαγές μέσω IRIS: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν με πρόστιμα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προκαλούν μέσα από τις φυλακές οι Πατρινοί διακινητές ναρκωτικών σε μαθητές – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ «Π»

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop