Υπουργείο Εξωτερικών σε Τσαβούσογλου: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

image 634111

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στα προκλητικά σχόλια του Μελβούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, επιμένοντας σε θέσεις που η Ελλάδα έχει καταδικάσει. Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter από την άφιξή του ο Τσαβούσογλου έγραψε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη και να συζητήσω τις διμερείς μας σχέσεις».

 Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου  απαντώντας στις εν λόγω αναφορές Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Η δήλωση του Α. Παπαϊωάννου

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάνης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

fotia281212
revma
kaysonas
TEST