Αχαΐα: Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι παραγωγοί – Η Αίγυπτος απειλεί την πατάτα της Λακκόπετρας

Προ ημερών έγινε σύσκεψη στη Λακκόπετρα και αποφασίστηκε να ζητηθεί ραντεβού με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά για να μπει «φρένο» στις εισαγωγές για λίγο διάστημα.

Αχαΐα: Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι παραγωγοί - Η Αίγυπτος απειλεί την πατάτα της Λακκόπετρας Από την πρόσφατη σύσκεψη των πατατοπαραγωγών στη Λακκόπετρα, παρουσία καλλιεργητών

Η κινητικότητα στις τάξεις των πατατοπαραγωγών της Δυτικής Αχαΐας είναι μεγάλη και η ανησυχία για τη διάθεση του προϊόντος τους το επόμενο διάστημα, ακόμα μεγαλύτερη.

Τις προηγούμενες ημέρες, στα γραφεία του Συλλόγου των Αγροτών στη Λακκόπετρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή περισσότερων των 80 πατατοπαραγωγών από τα χωριά της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

Το θέμα της συζήτησης ήταν, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μπεκίρης καθώς και οι έμποροι και οι παραγωγοί, η μεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και κάποιες ελληνοποιήσεις που γίνονται με αποτέλεσμα οι τιμές της πατάτας αυτή τη στιγμή στα θερμοκήπια να είναι από 0,40-0,45 λεπτά το κιλό.

Αχαΐα: Σε αναμμένα «κάρβουνα» οι παραγωγοί - Η Αίγυπτος απειλεί την πατάτα της Λακκόπετρας

Σε λίγες ημέρες, ξεκινά η συγκομιδή στην υπαίθρια πατάτα στην Καλαμάτα και την Κυριακή των Βαΐων στην Αχαΐα. Οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας θέλουν να μπει ένα «φρένο» στην εισαγωγή από την Αίγυπτο και να γίνονται έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων.

Αυτό θέλουν να συμβεί γιατί το κόστος παραγωγής τους φέτος είναι αρκετά υψηλό, επειδή υπολογίζεται με βάση τις τιμές ενέργειας και λιπασμάτων του περασμένου Δεκεμβρίου που ήταν πιο ψηλές σε σχέση με σήμερα. Το αποτέλεσμα αν μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα των παραγωγών, θα είναι να μην είναι φερέγγυοι σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφάλεια, ενέργεια και καύσιμα.

Η «Π» ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας Χρήστο Μπεκίρη. Ο σύλλογος έχει ζητήσει ραντεβού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά με συγκεκριμένη ατζέντα και ένα σημαντικό αίτημα: Να μπει ένα φρένο στην εισαγωγή από την Αίγυπτο.

«Ακόμα δεν έχει κλείσει το ραντεβού με τον κ. Γεωργαντά. Περιμένουμε ίσως και σήμερα την απάντηση, με το ραντεβού να είναι πιθανό να γίνει έως τη Δευτέρα. Εμείς θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή την Κυριακή των Βαΐων, ενώ η Καλαμάτα ξεκινά από αυτό το σαββατοκύριακο να μαζεύει. Είμαστε σε συνεννόηση με τους παραγωγούς της Καλαμάτας και είναι πιθανό να πάμε μαζί στο ραντεβού με τον υπουργό» τόνισε ο κ. Μπεκίρης και συνέχισε:

«Αυτό που θέλουμε να προσπαθήσουμε είναι να μη γίνει αλόγιστη εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας. Ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει απαγόρευση. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνει ο κάθε επιχειρηματίας στην ελεύθερη αγορά. Αλλά προσπαθούμε να βάλουμε έστω ένα μικρό περιορισμό για κάποιο διάστημα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να διαθέσουμε εμείς όσο το δυνατόν περισσότερο από την παραγωγή μας. Ειδικότερα, αυτό θέλουμε να το πετύχουμε επειδή δεν έχουμε τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για την αποθήκευση».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ