ΖΩγραφίΖΩντας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών! (φωτογραφίες)

image 625664

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ευγενικές χειρονομίες όπως αυτές κάνουν τη διαφορά! Το Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί έντονη πίεση για περίθαλψη ασθενών covid και όχι μόνο, γεμίζει με χρώμα και έργα τέχνης.

Η θεραπεία δεν είναι τέχνη, η τέχνη όμως είναι θεραπεία! Αμέτρητη χαρά και έμπνευση δίνει στους ασθενείς, στις οικογένειες τους αλλά και τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα η δράση εθελοντισμού που ξεκίνησε μετά τα Χριστούγεννα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 17 Απριλίου.

Για την ακρίβεια λίγο μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές ξεκίνησε ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου που έχει τίτλο “ΖΩγραφίΖΩντας”, με έμφαση στο συνθετικό “ζω” που θέλει να τονίσει την ανάγκη όλων μας για ζωή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια δράση λαμβάνει χώρο στο νοσοκομείο του “Αγ. Ανδρέα”. Graffiti περιμετρικά του ιδρύματος, πίνακες ζωγραφικής  και καλλιτεχνικές πινελιές στο εσωτερικό του κτιρίου, κάνουν τον χώρο πιο ανθρώπινο και κινητοποιούν στους θεατές συναισθήματα σκέψεις και αναμνήσεις.

Εκτός από το Δ.Σ. του νοσοκομείου που δέχεται και στηρίζει όλες αυτές τις δράσεις η κα. Κανέλλα Κοντονή η οποία είναι υπεύθυνη του γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, αεικίνητη και δημιουργική προσπαθεί να βρίσκει εκείνες τις μικρές ενέργειες που εφαρμόζοντάς τες, δημιουργούν φωτεινά παραδείγματα.

“Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική”

Σε συνεργασία με την Χριστίνα Ανδρικοπούλου και την Αναστασία Διπλάρη – ζωγράφους της πόλης μας, δημιουργούνται σε όλους τις εισόδους του νοσοκομείου πασχαλινές εικόνες ζωγραφικής στα τζάμια (τρεις στο ταχύρυθμο κτίριο, τέσσερις στην κεντρική πτέρυγα και έξι στο 7όροφο κτίριο). Η αρχή έγινε στα Τ.Ε.Π. που δέχονται τον περισσότερο κόσμο και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη την προσπάθεια. Μιλώντας στην “Π” η κα. Κανέλλα Κοντονή αναφέρει πως “Η εορταστική περίοδος του Πάσχα προκαλεί χαρούμενους συνειρμούς. Στη συγκεκριμένη καθημερινότητα με την πανδημία του covid-19 μάς προκαλεί δυσφορία, και θέλοντας να την αλλάξουμε και να θετικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας προσθέτουμε ευχάριστα και δημιουργικά διαλείμματα στη ρουτίνα, με δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν και μας ανανεώνουν σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Η εθελοντική δράση του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας «ΖΩγραφίΖΩντας», έχει στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους καθώς επίσης να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας ώστε να παραμείνουμε όλοι σταθεροί, επίμονοι και υπομονετικοί στις προσπάθειές μας και να υπερβούμε τυχόν εμπόδια και δυσκολίες χωρίς να τα αφήνουμε να μας καταβάλλουν και χωρίς να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας”.

Δες την φωτεινή πλευρά της ζωής!

Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία) περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή. Οι δημιουργοί της σχολής “Ονείρου Δράσεις” διέθεσαν τον ελεύθερο τους χρόνο για να γίνουν οι ζωγραφιές, ενώ η συνεργασία του Διοικητή του νοσοκομείου του γραφείου επιστασίας και της υπεύθυνης του γραφείου προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας δούλεψαν για την όμορφη πρωτοβουλία.

“Να αναγεννηθούμε ψυχικά, είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε ώστε να απελευθερωθούμε από το δύσκολο παρόν και να δούμε τη ζωή πιο αισιόδοξα. ‘Όλες οι γιορτές, μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να καταλάβουμε τον εαυτό μας, αλλά και το συνάνθρωπο. Να οραματιστούμε ένα αύριο καλύτερο, πιο ουσιαστικό. Να «ανοίξουμε την καρδιά» στην ομορφιά και να πιστέψουμε βαθιά σε αυτό που θα έρθει. Να αγαπήσουμε, να πιστέψουμε, να ονειρευτούμε… Ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε το πραγματικό νόημα αυτής της γιορτής του Πάσχα, και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας, να εγκαταλείψουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς μας που δεν μας εκφράζουν πραγματικά και ας υιοθετήσουμε νέους τρόπους ύπαρξης”, επισημαίνει η κα. Κανέλλα Κοντονή.

Η ζωγράφος Χριστίνα Ανδρικοπούλου μιλώντας στην «Π»  εξηγεί, μόλις λοιπόν έγινε η πρόσκληση, εγώ και οι συνεργάτες μου, Αναστασία Διπλάρη, Πολυξένη Γιακουμάτου και Δήμητρα Ανδρεοπούλου, το εργαστήρι μας δηλαδή “ονείρου δράσεις”, καθώς και ο κύριος Παναγιώτης Μαστοροπουλος (hobby place), με την δωρεά των χρωμάτων αποδεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη όπου ο κωρονοϊός δημιουργεί θλίψη και αβεβαιότητα… Ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή στον συνάνθρωπο μας, είναι αυτό που δίνει ελπίδα και απλόχερη αγάπη! Στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα η κυρία Κοντονή, προσφέρει την αγάπη της και μέσω της δικής μας καλλιτεχνική πινελιάς προσφέρουμε όλοι μαζί την νότα αισιοδοξίας, την ανάταση ψυχής, που οι ασθενείς, το προσωπικό και οι συνοδοί χρειάζονται σε αυτές τις δομές! Είμαι πολύ χαρούμενη να συνεργάζομαι με τέτοιους ανθρώπους που αγκαλιάζουν τον εθελοντισμό! Το “Ονείρου δράσεις” θα είναι πάντα δίπλα σε αυτές τις ενέργειες, τις γεμάτες αγάπη για προσφορά.»

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΣΜΑ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

αυτοκτονια
kalogeropoulos 1
ΕΟΔΥ ΑΠΕ ΜΠΕ 1
εκαβ 1