ΖΩΝΤΑΝΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στο επίκεντρο η αποκέντρωση εξουσιών και πόρων, η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και η δημιουργία νέων θεσμών συμμετοχής των πολιτών – Στο Σεράφειο Δούκας, Μώραλης και στελέχη της Αυτοδιοίκησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων η παρουσίαση του προγράμματος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόταση της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο αποκέντρωσης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, οικονομικών πόρων και αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση προς τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Βασικός στόχος, σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσιάζονται, είναι η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ουσιαστικότερο ρόλο στη χάραξη και την εφαρμογή τοπικών πολιτικών.
Στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος περιλαμβάνονται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, ο ανασχεδιασμός του αυτοδιοικητικού χάρτη με τη δημιουργία νέων δήμων και η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Παράλληλα, προβλέπεται ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, μέσα από νέους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας.
Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η θεσμοθέτηση ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα επανακαθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, τους δήμους και τους πολίτες.
Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι οι δήμοι πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως απλοί διαχειριστές αποφάσεων που λαμβάνονται κεντρικά και να αποκτήσουν τις αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους για να σχεδιάζουν πολιτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές στην Ελλάδα διαχειρίζονται μόλις το 6,5% των δημόσιων δαπανών, έναντι περίπου 34% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παρουσίες στο Σεράφειο
Στην εκδήλωση παρίστανται στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεργάτες και υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα.
Το «παρών» έχουν δώσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος έφτασε στην αίθουσα μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο, καθώς και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Η εκδήλωση αποτελεί τη δεύτερη θεματική παρουσίαση του προγράμματος της ΕΛΑΣ, μετά την Παιδεία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις για την Υγεία, το κοινωνικό κράτος και άλλους βασικούς τομείς πολιτικής.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News