10+2 μυστικά για να πετύχει το βάψιμο των αυγών

Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.

βαψιμο-αυγων

Και έφτασε αυτή η στιγμή που θα βάψουμε και φέτος τα πασχαλινά μας αυγά.

Πλησιάζουμε στο Πάσχα και αυτές τις μέρες ετοιμάζονται πυρετωδώς τα τσουρέκια, τα πασχαλινά κουλουράκια, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη θα βάψουμε και τα κόκκινα αυγά.

Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Μπορεί συχνά να επιλέγουμε διάφορες αποχρώσεις, ωστόσο, η παράδοση θέλει να έχουν κόκκινο λαμπερό χρώμα. Πώς ακριβώς καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή.

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αυγά…

κοκκινα-αυγα

12 χρήσιμες συμβουλές για τα καλύτερα κόκκινα αυγά

1. Διαλέγουμε αυγά ημέρας (τα πιο φρέσκα που θα βρούμε), μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.

2. Προτιμάμε τα καφέ αυγά, αν πρόκειται να τα κάνουμε μονόχρωμα και με έντονα χρώματα, και τα λευκά αν θέλουμε πιο απαλά χρώματα με σχέδια.

3. Πριν τα βράσουμε, τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και ξίδι, για να απομακρύνουμε από το τσόφλι τις ουσίες που θα εμποδίσουν τον ομοιόμορφο χρωματισμό.

4. Τα βάζουμε σε μία στρώση, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου 12 λεπτά.

5. Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα ένα-ένα με ένα κουτάλι της σούπας, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.

βαψιμο-αυγων

6. Δεν βάφουμε ραγισμένα αυγά.

7. Φοράμε πλαστικά γάντια και καλύπτουμε το χώρο που θα δουλέψουμε, αφού οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες. Φτιάχνουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, και φροντίζουμε η βαφή να τα καλύψει τελείως.

8. Η βαφή με ζεστό νερό δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ η βαφή με κρύο νερό, αν και είναι πιο γρήγορος τρόπος, δίνει χρώματα πιο ανοιχτά και χωρίς ομοιομορφία.

9. Τα βγάζουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα φούρνου, που δεν κολλάει. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.

10. Μόλις κρυώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι ή με το ειδικό γυαλιστικό που περιέχεται συνήθως στη συσκευασία της βαφής, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.

11. Τα διακοσμούμε με αυτοκόλλητα, αν μας αρέσει. Αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, καλό είναι να προσέξουμε τα χρώματα να είναι κατάλληλα για τρόφιμα.

12. Αν πρόκειται να βάψετε βιολογικά αβγά, πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε οικολογική βαφή, διότι αν τα βάψετε με συμβατική βαφή, χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.

 

Πηγή: thetoc.gr