20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!

Ο ενεργός πολίτης συμβάλλει στις κοινωνικές ανάγκες μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, εορτασμός Πάτρα

Πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης που χαρίζει ζωή στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποτελεί η προσφορά αίματος τονίζει η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου αίματος με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Αναφερόμενη στη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος, σημειώνει ότι «αναγνωρίστηκε ως ανεκτίμητο δώρο στην κοινωνία, πριν από 20 χρόνια τον Μάιο του 2005, κατά την 58η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο. Τότε, καθιερώθηκε η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, μια ημέρα όπου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο» σημειώνει η διοίκηση του Κέντρου.

Οπως έχει γράψει η «Πελοπόννησος», σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας τα οποία μας είχε παρουσιάσει ο πρόεδρός του Παναγιώτης Κατσίβελας, για το 2023 «η χώρα μας συγκέντρωσε για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών μας 570.974 μονάδες αίματος εκ των οποίων 550.974 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία μας και 20.000 μονάδες παραλάβαμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους συνανθρώπους μας με μεσογειακή αναιμία. Από τις 550.974 μονάδες αίματος οι 378.904 συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες ήτοι 68,7% της συνολικής συλλογής αίματος».

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, Πάτρα

Δήμητρα Λεμπούση, Ανδρέας Αδαμόπουλος, Χάρης Πύργας, Μιχάλης Κουράτος ,Ματίνα Κούγελου, Ευτυχία Λαμπροπούλου, Εμμανουήλ Ψαρρός, Κατερίνα Τσικληνάρη

Το μήνυμα της φετινής ημέρας «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!» , τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τη βαθιά επίδραση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών, παρακινώντας παράλληλα, ακόμα περισσότερα άτομα να συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας ξεπερνώντας διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Χθες, φορείς της εθελοντικής αιμοδοσίας της περιοχής και σύλλογοι μεταγγιζόμενων ασθενών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί, το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΠΓΝΠ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου, πραγματοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία. Ολοι μαζί έστειλαν το ελπιδοφόρο μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, Πάτρα

Η ομάδα της «Φλέβας Ζωής» του Πανεπιστημίου Πατρών Εμμανουήλ Ψαρρός, Αγγελική Τζούρτζου, Δήμητρα Λεμπούση, Ματίνα Κούγελου, Κατερίνα Τσικληνάρη, Σταμάτης Μαρουλίδης

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων Αντώνης Χαροκόπος σε μήνυμά του αναφέρει: «Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί ύψιστη ενέργεια αλληλεγγύης, αλτρουισμού και δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας. Μία χειρονομία ευαισθησίας και θέλησης του ατόμου να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής για αυτόν που το δέχεται και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό σαν μέλη της κοινωνίας να είμαστε εθελοντές αιμοδότες. Η εθελοντική προσφορά αίματος, ως έκφραση αλληλεγγύης και αγάπης στον άνθρωπο, ως συμμετοχή και συμπαράσταση στην ανθρώπινη ανάγκη χωρίς διακρίσεις και αναστολές συμπυκνώνει το βαθύτερο νόημα της αιμοδοσίας».