2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Απαντούν στο ερώτημα πρόσωπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα που ήταν στο κόμμα και αποχώρησαν.

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Σαν σήμερα ήταν, ακριβώς πριν από 8 χρόνια. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Πήρε 36,34% και 149 έδρες, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με 27,81% και 76 έδρες, τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή με 6,28% και 17 έδρες, τέταρτο κόμμα το Ποτάμι με 6,05% και 17 έδρες, πέμπτο κόμμα το ΚΚΕ με 5,47% και 15 έδρες, έκτο κόμμα τους Ανεξάρτητους Ελληνες με 4,75% και 20 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και 13 έδρες.

Ηταν η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που ένα κόμμα εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ερχόταν στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις 149 έδρες, δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Βουλή. Την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε την συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με 162 βουλευτές.

Οκτώ χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ξανά την εξουσία.Το ερώτημα που έθεσα στους καλεσμένους μας ήταν συγκεκριμένο: Θεωρείτε ότι μπορεί να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ωρίμασε, άλλαξε, έμαθε από τα λάθη του στην πρώτη 4ετία; Μπορεί πλέον να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ως κυβερνητική παράταξη;

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ: «Με ειλικρίνεια και χτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης».

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντησή της στο ερώτημα της εφημερίδας «Πελοπόννησος»: «Οταν μια κοινωνία στο ερώτημα ‘’πώς πάνε τα πράγματα’’ απαντά σε ποσοστό 61,2% με το ‘’πολύ ή αρκετά άσχημα’’ και μόνο 11% ‘’πολύ ή αρκετά καλά’’, όταν το 58,1% των πολιτών απασχολεί η ακρίβεια ενώ η ΝΔ χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια και τα ολιγοπώλια σε βάρος των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όταν το 41,9% ανησυχεί για την υγεία και την περίθαλψη, χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, όταν η αγωνία των πολιτών για την ανεργία βρίσκεται στο 34,9% παρά τους πανηγυρισμούς του αρμόδιου υπουργού, όταν καταλύεται το κράτος δικαίου και πλήττεται σοβαρά η δημοκρατία, τότε καταλαβαίνουμε ότι η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από το κυβερνητικό αφήγημα, γιατί οι αριθμοί περιγράφουν μια καταθλιπτική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι κοστολογημένες, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνδυασμό με την ειλικρίνεια και το χτίσιμο δεσμών εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και την επαναφορά της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας, της Ανάπτυξης, της Αξιοκρατίας και της Αλληλεγγύης θα φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη διακυβέρνηση της χώρας, όπου με σοβαρότητα και ευθύνη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας».

 

ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ: «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια ωκαι μια πραγματική συγγνώμη»

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Ο Δημήτρης Κωστακιώτης, ιατρός-ορθοπαιδικός, πρώην υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, κατέθεσε την άποψή του:«Καταρχάς, το βασικό επίδικο των εκλογών δεν είναι τι πιστεύει ο καθένας μας ξεχωριστά.Δεν υπάρχει ποσοστό πιθανότητας νίκης αλλά καθολικό ποσοστό αναγκαιότητας να αποχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση, που με τον τρόπο που πολιτεύεται καταλύει κάθε έννοια Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης.

Είναι προφανές ότι εμείς έχουμε αντιληφθεί καταστάσεις και ενέργειες που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Ομως ακόμη και σήμερα χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να αποκτήσουμε την απαραίτητη επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που δυσκολεύονται να μας εμπιστευτούν. Και μια πραγματική συγνώμη.

Οι πολίτες, νέοι και απόμαχοι, ενεργοί και αδιάφοροι, εργαζόμενοι και άνεργοι κουράστηκαν να ακούν από τους πολιτικούς να δίνουν μόνο υποσχέσεις ενώ το αποτέλεσμα είναι η συνεχιζόμενη φτωχοποίησή τους. Ηρθε η ώρα της πραγματοποίησης όσων πιστεύουμε. Πράξεις κι όχι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

 

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: «Υποτάχθηκε στη διαχείριση αντί της επίλυσης…»

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτ. Ελλάδας».

Η εκτίμησή του:«Οκτώ χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε τίποτα το κόμμα που μαζί με τον λαό θα γύριζε σελίδα στην πολιτική ζωή και θα αναμετριόταν με τα μεγάλα προβλήματα που θα άλλαζαν την μοίρα της χώρας. Μετά το δημοψήφισμα, συμβιβάστηκε και υποτάχθηκε στη διαχείριση αντί της επίλυσης, που θα σήμαινε ομολογουμένως πολύ δυσκολότερα πράγματα.
Σήμερα συσσωρεύονται προβλήματα. Χρέος δημόσιο και ιδιωτικό, πληθωρισμός, ενεργειακά και σ’ αυτά δεν υπάρχουν απαντήσεις από καμία πλευρά.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση παραμένει ζητούμενο. Σημειώστε πως στην δεκαετία 2010-2020 εγκαταλείφθηκε καλλιεργήσιμη γη αντίστοιχη της έκτασης των νόμων Αιτωλοακαρνανίας και Πρεβέζης μαζί.

Ετσι η όποια διακυβέρνηση περιορίζεται στη διαχείριση ζητημάτων, στο σεβασμό των δυτικών προτεραιοτήτων στην περιοχή και στα ελληνοτουρκικά και στη μετάθεση στο μέλλον των κρίσιμων προβλημάτων, δίνοντας “λύσεις” πρόσκαιρου και επικοινωνιακού χαρακτήρα απ’ όλες τις πλευρές.

Η επιλογή είναι η ενασχόληση με τα ακραία ζητήματα διαφθοράς και δημοκρατίας, παρακολουθήσεις, που η κυβερνητική πλευρά μειονεκτεί.
Απέχουμε πολύ από το να επιδιωχθεί ένας νέος κοινωνικός προσανατολισμός που να προσβλέπει στην παραγωγική και την εθνική κοινωνική ανασυγκρότηση».

 

ΒΟΥΤΥΡΑΚΗ: «Σαν ένα νεοφυές ΠΑΣΟΚ, χωρίς δεξιές αποκλίσεις»

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Η Μαρία Βουτυράκη είναι φαρμακοποιός και υπεύθυνη του κοινωνικού φαρμακείου. Ιδιαίτερα «ωμή» και σαφής η θέση της:«Με ρωτάτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα λάθη του… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση του από κόμμα της ιδεολογίας σε κόμμα της διακυβέρνησης, ως εκ τούτου εμφανίζεται έτοιμος να κυβερνήσει ξανά την χώρα σαν ένα νέο κεντροαριστερό πια κόμμα.

Εχει πετάξει από καιρό τα «αριστερά βαρίδια» του, τουλάχιστον όσα αρνήθηκαν να μετασχηματιστούν σε κάτι άλλο με αντάλλαγμα την εξουσία, έχει κάνει τις απαραίτητες συνθηκολογήσεις με το ευρωπαϊκό ιερατείο και είναι έτοιμος να κυβερνήσει σαν ένα νεοφυές ΠΑΣΟΚ, χωρίς τις δεξιές του αποκλίσεις. Αυτές θα έρθουν με τον καιρό, όπως έγινε και με το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα αν θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει όραμα και πρόγραμμα, είναι ένα άλλο θέμα, μιας και η κοινωνία έχει επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες πέσει στην παγίδα και της «λιγότερο κακής επιλογής» αλλά και της «αριστείας στην εξουσία». Οι εκλογές αυτές γεγονός είναι ότι θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές: θεσμικές,πολιτικές, κοινωνικές και φυσικά οικονομικές. Ιδωμεν…».

 

ΑΜΠΑΤΖΗΣ: «Βαθιά ανάλυση και αυτοκριτική για την πρώτη θητεία»

2015 -2023: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ; Απαντούν στην «Π» νυν και πρώην κομματικά στελέχη

Ο δικηγόρος Πατρών Θάνος Αμπατζής έκανε τις εξής επισημάνσεις:
«Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. Σε μια χώρα που τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε πάλι τη γαλάζια εφόρμηση στα δημόσια ταμεία, το νεοφιλελεύθερο πλιάτσικο, την αδιαφορία για την ολοένα και εντεινόμενη ακρίβεια, την κατάρρευση του ΕΣΥ και τη γνωστή Μητσοτακική συνταγή της εξυπηρέτησης ημέτερων ιδιωτών σε βάρος της κοινωνίας αλλά και την πλήρη απαξίωση των θεσμών, η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αυτοί που απομένουν να το αντιληφθούν είναι οι κομματικοί μηχανισμοί των προοδευτικών κομμάτων, έτσι ώστε μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια ευρεία προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη της κοινωνικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε πλήρη προγραμματική ετοιμότητα. Αυτό περιλαμβάνει και μια βαθιά ανάλυση και αυτοκριτική που έγινε το προηγούμενο διάστημα για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνητικής θητείας του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το ζήτημα δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή. Το ζητούμενο είναι η προοδευτική διακυβέρνηση, η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής και της κοινωνίας. Ζητούμενο επίσης είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής. Ζητούμενο πλέον είναι ακόμα – ακόμα και η επαναφορά, ενίσχυση και εμπέδωση της δημοκρατίας, ως μόνη απάντηση στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ