28η Οκτωβρίου 1940: Η συμβολή της Ελληνικής Νίκης στην ήττα του «μηχανοκίνητου θηρίου» του Ναζισμού

* Ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ηλείας και Β΄ Αθήνας, είναι νομικός και συγγραφέας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί λαμπρό ορόσημο στην ιστορική πορεία τις Ελλάδας και του Ελληνισμού. Η συγκινητική και ηρωϊκή στάση του Ελληνικού Λαού απέναντι στη θρασύτατη επίθεση του Ιταλικού Φασισμού και του ανισόρροπου δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, αναπτέρωσε το φρόνημα και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων και κατέδειξε ότι είναι δυνατή η απόκρουση των «σιδερόφρακτων» στρατευμάτων του Άξονα, καθώς και η ανάκτηση και διατήρηση τις ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας  όλων των λαών τις Ευρώπης.

Ο Ηγέτης τις ευρωπαϊκής αντίστασης απέναντι τις δυνάμεις του Άξονα, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσόρτσιλ εντυπωσιασμένος από την πολεμική δράση των Ελλήνων στα βουνά τις Β. Ηπείρου και τις Ν. Αλβανίας δήλωσε ότι αρμόζει να διακηρύξουμε ότι «οι Έλληνες δεν πολεμούν ως ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες.

Εξάλλου ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Φραγκλίνος Ρούσβελτ τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του: «οπόταν και οι πλέον ατρόμητοι άνδρες είχον χάσει πάσαν ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να διαμφισβητήσει το αήττητον του μηχανοκίνητου θηρίου, μεθ’ υπερηφανείας αντιτασσόμενος δια του πνεύματος τις ελευθερίας, όπερ υπήρξε πάντοτε ίδιον αυτού του λαού προσόν και κτήμα».

Η σημασία τις Νίκης των Ελλήνων απέναντι τις δυνάμεις τις φασιστικής Ιταλίας και ο εξαναγκασμός του συνόλου του στρατιωτικού μηχανισμού τις να καθηλωθεί στα δοξασμένα βουνά τις Β. Ηπείρου υπήρξε σημαντικότατη για τη συνολική έκβαση του Β΄  Παγκόσμιου Πολέμου. Εμπόδισε την ανάπτυξη άλλων πολεμικών μετώπων και καθυστέρησε τον έτερο δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ να υλοποιήσει τα σχέδιά του εξαπολύοντας τις ναζιστικές ορδές τις Γερμανίας εναντίον των υπολοίπων – μη κατακτημένων ως τότε- ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως εναντίον τις Σοβιετικής Ένωσης.

Ακόμη και ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ υποχρεώθηκε σε ομιλία του σε συνεργάτες του στις 4 Μαΐου 1941 κάνοντας απολογισμό της γερμανικής εκστρατείας  προς τον ευρωπαϊκό νότο να παραδεχτεί ότι: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Έλλην στρατιώτης, ιδίως, επολέμησε με ύψιστον ηρωϊσμόν και αυτοθυσίαν».

Η ανάγκη να διατεθεί μεγάλο μέρος των ναζιστικών δυνάμεων από τον Αδόλφο Χίτλερ για την ενίσχυση του συμμάχου του Μπ. Μουσολίνι προκειμένου «να κατακτηθεί πάση θυσία η Ελλάς» καθυστέρησε την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κυρίως εναντίον τις Σοβιετικής Ένωσης.

Ο σημαντικότερος Έλληνας ιστορικός των πολέμων του 20ου αιώνα, Ηλείος  Ακαδημαϊκός Διονύσιος Αντ. Κόκκινος, αναφέρει στον περίφημο Πανηγυρικό Λόγο που εκφώνησε την 27 Οκτωβρίου 1952 στην Ακαδημία Αθηνών [Πρακτικά, τόμος 279/1952]:

«Εκ τις επιβραδύνσεως ταύτης τα προελάσαντα γερμανικά στρατεύματα δεν επρόφθασαν να εισέλθουν εις την Μόσχαν, έξω τις οποίας καθηλώθησαν εκ του δριμυτάτου και παραλύοντος πάσαν στρατιωτικήν κίνησιν ρωσικού χειμώνος. Αν εισήρχοντο εγκαίρως οι Γερμανοί εις την Μόσχαν θα ηδύνατο να χρησιμοποιήσουν την υδατίνην οδόν του Βόλγα δια τις οποίας θ’ απεμόνωναν την πλουσίαν εις ύλας Ευρωπαϊκήν Ρωσσίαν, και τας επ’ τις στρατιωτικάς δυνάμεις και ο πόλεμος τις ανατολάς θα ετελείωνε (υπέρ των δυνάμεων του Άξονα) πριν αρχίση την δράσιν τις η Αμερική»

Έτσι η σταλινική Σοβιετική Ένωση δεν κατακτήθηκε – ευτυχώς τότε – από τις ναζιστικές δυνάμεις του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ και συνέβαλε ουσιαστικά στην τελική ήττα του «μηχανοκίνητου θηρίου» του Άξονα.

Σήμερα η Ρωσία του Βλ. Πούτιν, δυστυχώς εμφανίζεται ως αυταρχικό – αντιδημοκρατικό κρατικό μόρφωμα – και μετεξελλιγμένο «μηχανοκίνητο θηρίο» και διαλύει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και την Ιστορία και τις Αγώνες τις ολόκληρου λαού, του Ουκρανικού! Και τις ο αυταρχικός ηγέτης πρέπει να ηττηθεί! Και θα ηττηθεί τελικά. Ο 21ος αιώνας δεν πρέπει και δεν θα εκθρέψει νέους ολετήρες του ανθρώπινου γένους και των αξιών του!

Η Εθνική Ανεξαρτησία, η Ακεραιότητα, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ευημερία και η Δικαιοσύνη θα παραμείνουν ως αξίες και προτάγματα στη ζωή κάθε πολιτισμένου λαού. Οι αναθεωρητικές επιδιώξεις των αυταρχικών ηγετών θα ηττηθούν και στην Ευρώπη, και στη Μεσόγειο και στην Ασία και σε κάθε γωνιά του Πλανήτη, όσο θα υπάρχουν Άνθρωποι που τιμούν και σέβονται την ουσία τις ανθρώπινης υπόστασής τους, τις αξίας του ανθρώπου ως Ανθρώπου!

Το Πνεύμα τις Ελλάδας του 1940 είναι παρόν στους αιώνες ! Και σήμερα!

Οφείλουμε με εγρήγορση και ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές προκλήσεις. Ακόμη και αν σήμερα, μετά έναν αιώνα, κάποιοι μιλούν στην Ευρώπη για την επέτειο «επανεμφάνισης» από το 1922 στην ιταλική πολιτική σκηνή των καταδικασμένων ιδεών του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Προσπαθούν να … «αναβιώσουν» οι «κληρονόμοι» του τις καταδικασμένες από την ιστορία στη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη ιδέες και πρακτικές εκμεταλλευόμενοι την οικονομική [ενεργειακή κλπ.] και κοινωνική κρίση [ανεργία, ανθρώπινα δικαιώματα, προσφυγικό, φτώχεια κλπ.] που πλήττουν την Ευρώπη και όλο τον Κόσμο.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη ιστορική περίοδο παρίσταται αναγκαία η ανάδειξη Ηγεσιών που θέλουν και δύνανται να υπηρετούν τα συμφέροντα των κοινωνιών και των λαών.

 

* Ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ηλείας και Β΄ Αθήνας, είναι νομικός και συγγραφέας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ