Καλάβρυτα- Ο Κώστας Κούκιος στην “Π” για την ξενοδοχειακή αξιοποίηση του Ξενώνα των Καστριών

Ο Κώστας Κούκιος εξηγεί γιατί θεωρεί χαμένη υπόθεση: «Εδώ βλέπουμε σε τουριστικές τοποθεσίες-φιλέτα και κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και μονάδες, και ‘μεις θα πάμε να κυνηγήσουμε τέτοια εποχή ξενοδοχειακή μονάδα στα Καστριά;»

Καλάβρυτα- Ο Κώστας Κούκιος στην "Π" για την ξενοδοχειακή αξιοποίηση του Ξενώνα των Καστριών
Μέχρι και ο Στέλιος Πέτσας παρενέβη, ρίχνοντας μια πρόταση στο τραπέζι… Αφού πρώτα ασχολήθηκε με το θέμα ένας εκ των αντιπροέδρων της Βουλής!!! Με τον περιβόητο Ξενώνα των Καστριών. Για τον οποίο η κουβέντα ποτέ δεν τελειώνει στα Καλάβρυτα.

Καλάβρυτα- Ο Κώστας Κούκιος στην "Π" για την ξενοδοχειακή αξιοποίηση του Ξενώνα των ΚαστριώνΟ Κώστας Κούκιος, με καινούργια, επικαιροποιημένη, τοποθέτησή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», φροντίζει να το ξεκόψει, εξηγώντας γιατί θεωρεί αδύνατη τη βιωσιμότητα του Ξενώνα ως ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Και απαντά, εμμέσως, στο ερώτημα αν ο δήμος Καλαβρύτων σκέφτεται να ξανανοίξει τον φάκελο του Ξενώνα και να καταθέσει αίτημα ένταξης του έργου στο «Φιλόδημος» ή στο «Τρίτσης».

Οι ντόπιοι εξακολουθούν να πιέζουν για αναβίωση του Ξενώνα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης και αντιπρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Αβδελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή «για τις κυβερνητικές προθέσεις περί αξιοποίησης του Ξενώνα», ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απάντησε «αν θέλετε αξιοποίηση του Ξενώνα, γιατί δεν καταθέτετε διερευνητική πρόταση για ένταξη του έργου σε Πρόγραμμα;».

Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. (Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών) Κωνσταντίνος Κούκιος, ανοίγει τα χαρτιά του στην «Π»:

«Ενα γιαπί είναι, εδώ και 22-23 χρόνια παραμένει ερειπωμένο. Καταρχάς, για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αξιοποίησή του, θα χρειαστεί στατική μελέτη. Υπάρχει μια πολύ παλιά τοιχοποιία… Επειτα, θα χρειαστεί μελέτη από έναν ειδικό για τη βιωσιμότητα του κτιρίου. Τι μπορεί να γίνει; Πού και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί; Δηλαδή, πρέπει να υποβάλεις αίτημα για επένδυση αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ ή να χαλάσεις εσύ λεφτά για κάτι που δεν είναι πιθανά βιώσιμο; Ακόμα και να προταθεί η ένταξή του σε πρόγραμμα, ποιος πιστεύει ότι είναι εφικτό να πάρει πράσινο φως για ξενοδοχειακή μονάδα; Εδώ βλέπουμε σε τουριστικές τοποθεσίες-φιλέτα και κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και μονάδες, και ‘μεις θα πάμε να κυνηγήσουμε τέτοια εποχή ξενοδοχειακή μονάδα στα Καστριά; Πέρασαν χρυσές εποχές, για τη χώρα, καταλαβαίνετε τι εννοώ, και δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια. Και θα γίνει τώρα, που είναι έτσι η κατάσταση;».

«Η προχειρότητα μας έφαγε στην Ελλάδα. Να χαλάμε χρήματα χωρίς σκοπό… Επειδή κάποιος έχει μέσο, δηλαδή και ενδεχομένως μπορεί να το σπρώξει, να σπαταλάμε λεφτά χωρίς σκοπό; Αν κάποιοι ειδικοί γνωματεύσουν πως θα ήταν βιώσιμη και θα αποτελούσε πρώτης τάξης επένδυση μια ξενοδοχειακή μονάδα στο συγκεκριμένο μέρος, να το κυνηγήσουμε. Επιτρέψτε μου, όμως, δεν πιστεύω ότι ένας ειδικός θα έλεγε κάτι τέτοιο. Για μένα θα ήταν λαχείο. Θα γραφόταν τ’ όνομά μου με χρυσά γράμματα, που λέει ο λόγος, ότι επί προεδρίας μου φτιάχτηκε τέτοιο έργο. Αλλά ξαναλέω: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Απευθύνω πρόσκληση: όποιος έχει πραγματικά μια καλή ιδέα και πρόταση για τον Ξενώνα, είμαι έτοιμος να την ακούσω. Και εάν έχει να προτείνει και επενδυτή, ακόμα καλύτερα».

«Κατά την γνώμη μου, θα μπορούσε ο Ξενώνας να ανακαινιστεί, να μετατραπεί σε επικουρικό κτίριο είτε των Σπηλαίων είτε, ακόμα καλύτερα, του Κέντρου Μύθου. Αυτή θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρήση. Το θέμα είναι να γίνει κάτι βιώσιμο, όχι να γίνει κάτι απλώς για να γίνει. Εχω σοβαρή αμφιβολία αν μπορεί να θεωρηθεί ως αναπτυξιακό έργο το να φτιαχτεί απ’ την αρχή μια ξενοδοχειακή μονάδα. Δεν νομίζω ότι θα είχε ελπίδες χρηματοδότησης από οποιοδήποτε πρόγραμμα μια τέτοια πρόταση. Μακάρι να κάνω λάθος… Θα το ψάξουμε, θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες, αλλά το θεωρώ απίθανο. Ολοι αυτοί, μάλιστα, που μιλάνε τόσο θερμά για πλήρη ανακαίνιση του Ξενώνα και λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα, ας αναρωτηθούν γιατί δεν εμφανίστηκε κανένας επενδυτής εδώ και 15 χρόνια;».

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΘΟΥ

Με το Κέντρο Μύθου τι γίνεται, άραγε; Προχωράει αυτό το μοναδικό, στα ελληνικά χρονικά, πρότζεκτ με έδρα το δήμο Καλαβρύτων;

Ο κ. Κούκιος έχει την απάντηση: «Η μελέτη που θα υποβληθεί σε πρώτη φάση στο Interect είναι σχεδόν έτοιμη. Και πλήρης. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ενας πυλώνας της Ελληνικής Μυθολογίας. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, που πάνε όλα καλά, το Κέντρο θα είναι έτοιμο τέλη του 2023».

 

ΣΠΗΛΑΙΑ

Το τελευταίο διάστημα, απ’ όταν έγινε η άρση του λοκ ντάουν, τα Σπήλαια άρχισαν ν’ αποκτούν ξανά σφυγμό. Ο σφυγμός είναι πλέον καθημερινός και διαρκής, αλλά και…ξένος! Ο κ. Κούκιος το επιβεβαιώνει: « Πράγματι, έχουμε και αρκετούς ξένους. Ισραηλινοί κυρίως, οι οποίοι έχουν μεγάλη πέραση φέτος στην Πελοπόννησο. Και Πολωνοί και Ρώσοι, αλλά οι Ισραηλινοί είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Αρχίζει να ζωηρεύει η κίνηση, αυτό μετράει. Ομως έχουμε ένα θέμα και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Δεν γίνεται να μην επιτρέπεται να μπαίνουν όλοι μαζί, για ξενάγηση στα Σπήλαια, οι επιβάτες ενός πούλμαν και να μπαίνουν 10—10…  Αν έρθουν τρία πούλμαν μαζί, δεν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις και θα τους χάσεις. Η 3η δεκάδα θα περιμένει δύο ώρες, κάτι ανέφικτο. Πρέπει να το δει αυτό το θέμα το Υπουργείο και η Πολιτική Προστασία. Η ξενάγηση κρατάει αρκετή ώρα, άρα υπάρχει πρόβλημα με τα τουριστικά πούλμαν… Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτείται ελιγμός. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο…».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ