“Κόκκινο” της ΕΕ για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Βελτιωμένη κρίνεται η σχέση της Ένωσης με την Τουρκία

"Κόκκινο" της ΕΕ για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε σήμερα (22/06) στο Λουξεμβούργο, δεν κατάφερε να ανάψει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Άννα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».

Η ίδια, πρόσθεσε ότι η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να βρεθεί λύση, όμως «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα.

«Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχει βελτιωθεί»

Παράλληλα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ προετοίμασε τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου, δήλωσε η Άνννα Πάολα Ζακάριας, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής είναι ο συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο συντονισμός για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της Ένωσης, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Τουρκία και η Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία η επίτροπος για θέματα διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχει βελτιωθεί.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει τη σχετική αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνέχιση των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, όπως η Κύπρος. «Παραμένουμε εντατικά συνδεδεμένοι με την Τουρκία σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε η Γιούροβα.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το περιεχόμενο της οποίας θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ