Κικίλιας για επιβάτες πλοίου από την Ίο: “Μέσος όρος ηλικίας τα 17 έτη”

Ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου, το πρωί, ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Κικίλιας για επιβάτες πλοίου από την Ίο: "Μέσος όρος ηλικίας τα 17 έτη"

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο, με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη, γεγονός που -όπως τόνισε- αναδεικνύει τη σημασία της μάσκας, των εμβολίων και τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Το πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ραφήνας στις 20:32 χθες με 369 επιβάτες και 28 άτομα πλήρωμα, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Θήρα, Ιο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο. Σήμερα το Super Express απολυμάνθηκε από ειδικό συνεργείο και αναχώρησε για το καθιερωμένο δρομολόγιό του στις 08:05, αντί στις 07:05 που ήταν προγραμματισμένο.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, κ. Κικίλιας υπογράμμισε όπως διαβάζουμε και στο newsbeast.gr ότι «γι’ αυτό χρειάζεται ο εμβολιασμός και το testing αλλά και η χρήση μάσκας εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός».

Ερωτηθείς εάν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές απάντησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών έχει εμβολιαστεί και πολλοί έχουν στηρίξει τον εμβολιασμό δημόσια, ακόμη και από άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πέραν της κυβέρνησης, αλλά άλλοι είναι κατά του εμβολιασμού και εκφράζονται δημοσίως. Αυτούς, όπως είπε, θα τους κρίνει ο κόσμος.

Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον, γι’ αυτό θα ήταν καλό να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, ιδίως αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι άνω των 60 ετών, όπως ανέφερε για ακόμα μία φορά, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου, το πρωί, ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς για τον στόχο ανοσίας στο 70% στο τέλος Αυγούστου, ο υπουργός απάντησε πως είναι υπαρκτός και θα επιτευχθεί εάν προσθέσουμε στους εμβολιασμένους και όσους έχουν φυσική ανοσία, καθώς νόσησαν στο παρελθόν από τον κορονοϊό.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των νέων ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στις 40.000 ημερησίως σε όλες τις ηλικίες και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού.

Επίσης, για ακόμη μία φορά μίλησε για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τόνισε πως όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη να μην ξαναγεμίσουν οι ΜΕΘ.

«Μακάρι να μπορούσα να πάρω τον καθένα από το χέρι και να επισκεφτούμε μία ΜΕΘ για να κατανοήσει την κατάσταση και να πειστεί ώστε να πάει να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε ότι παρατηρήθηκε διασπορά του ιού στις μονάδες υγείας καθώς και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων κατά τα προηγούμενα κύματα και μετά από εισήγηση της επιτροπής «θα πάμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών», όπως υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ζήτημα θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση και θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Μιλώντας για την ανάγκη τοπικών lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι κατά περίπτωση θα κριθεί εάν θα γίνουν και εξήγησε πως εκεί που υπάρχει πρόβλημα δεν αποκλείεται να γίνει τοπικό lockdown, καθώς η υγεία των πολιτών παραμένει πάνω απ’ όλα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Αθήνα και επιθυμούν να κάνουν την δεύτερη δόση στον τόπο των διακοπών τους, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν θα γίνει κατάχρηση και αυτό θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι αδύνατο να γίνει δεύτερη δόση σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ήδη έχουν προβλεφθεί όλα ώστε να υπάρχουν εμβόλια και για την επόμενη χρονιά στην χώρα μας, ακόμα και η τρίτη δόση εάν απαιτηθεί με νέο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό στις νέες μεταλλάξεις. Και πάλι θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος, το οποίο θα προμηθευτεί αυτά τα εμβόλια με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ