Αιγιάλεια: Τα νέα ευρήματα και οι ανατροπές στην Ελίκη

Διακεκριμένοι επιστήμονες Ελληνες και ξένοι που συμμετέχουν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη

ΕΛΙΚΗ Η αφίσα απεικονίζει κάτοψη τμήματος του αρχαιολογικού χώρου

Το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας στο Αίγιο από 4-6 Σεπτεμβρίου.

Το Συνέδριο με τον ειδικότερο τίτλο «Η Ελίκη μετά το 373 π.Χ. – Μια διεπιστημονική προσέγγιση» αποτελεί συνέχεια της σειράς συνεδρίων της ΕΦΑΕΛ με τον διεθνώς καθιερωμένο τίτλο Helike και είναι αφιερωμένο σε μια νέα και άγνωστη πτυχή της Αρχαίας Ελίκης που αφορά στην αναγέννησή της μετά τον καταστροφικό σεισμό του 373 π.Χ.

Διακεκριμένοι επιστήμονες Ελληνες και ξένοι που συμμετέχουν στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν στην διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στο κοινό της περιοχής τα αποτελέσματα των γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις ειδικές μελέτες και αναλύσεις των πλούσιων και μοναδικών ευρημάτων.
Ετσι, η ερευνητική ομάδα που εργάζεται για περισσότερο από 3 δεκαετίες στην περιοχή υπό την διεύθυνση της προέδρου της Εταιρείας Ντόρας Κατσωνοπούλου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχαίας Ελίκης, ανατρέποντας για μία ακόμη φορά ισχύουσες παλαιότερες απόψεις, ακριβώς όπως συνέβη και με την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης στην ξηρά, όταν κανείς δεν ενδιαφερόταν για το ζήτημα και όταν όλοι πίστευαν ότι η Ελίκη βρισκόταν στον βυθό του Κορινθιακού Κόλπου.

Τα νέα αρχαιολογικά και γεωλογικά επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν από τους ειδικούς μελετητές του προγράμματος, με την συμμετοχή όλων των συνεργατών του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προσφέρουν στην περιοχή της Αιγιάλειας την δυνατότητα ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου και κατά συνέπεια την επιδίωξη τοπικής αναβάθμισης και ανάτασης.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το Σάββατο θα εγκαινιασθεί από τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλο, Εκθεση Πειραματικής Αρχαιολογίας με θέμα την τεχνολογία του υφάσματος στην Αρχαιότητα, βασισμένη στα ευρήματα από τις έρευνες για την Αρχαία Ελίκη. Στην Εκθεση που οργανώνεται με την ευθύνη της Δρος Σοφίας Τσουρινάκη, τεχνολόγου του αρχαίου υφάσματος, θα συμμετάσχει με τρία έργα της εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης η εικαστικός Ειρήνη Παγώνη, με καταγωγή από την Αιγείρα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

troxaio aktidimaiwn1
242646834 3055960807861381 2404337266042141166 n 1
apagxonismos
pelop 1