Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και Επιμελητήριο Αχαΐας: Ζητούν ρόλο και ίση μεταχείριση

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Γεράσιμος Μιχαλάτος, σε μια συζήτηση μαζί με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρο Λουλούδη.

Ασφαλιστικοί
Ζώντας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, ο ρόλος του ασφαλιστή αποκτά ιδιαίτερο βάρος τα τελευταία χρόνια. Τη σημασία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και τα ζητήματα του κλάδου, παρουσίασε στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής ενότητας «Small Talks» του Peloponnisos FM 104,1, ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Γεράσιμος Μιχαλάτος, σε μια συζήτηση μαζί με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρο Λουλούδη.

Στην Πελοπόννησο δραστηριοποιούνται επίσημα περίπου 250 εγγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, από τον κλάδο αυτοκινήτου, των γενικών ασφαλίσεων και ζωής, μέχρι τους τομείς της αστικής ευθύνης, των βιομηχανικών κινδύνων και τελευταία, της κυβερνοασφάλειας.

Ο επαγγελματικός κλάδος, όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάτος, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ασχολούμενος με κάθε πτυχή εξασφάλισης ζωής ή περιουσίας, με επαγγελματίες που είναι απόλυτα καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι, παρέχοντας πληθώρα λύσεων στο πλαίσιο του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, με εγγυήσεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ατυχούς γεγονότος.

Πρόσφατο παράδειγμα, οι ζημιές που συνέβησαν σε πάνω από 3.000 οχήματα της Πάτρας, από το κύμα χαλαζόπτωσης που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Πρόκειται για τον μοναδικό μηχανισμό που μπορεί από την επόμενη μέρα ενός ατυχούς συμβάντος να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή και τη λειτουργία τους, επισήμανε ο κ. Μιχαλάτος.

Παρόλα αυτά, το κράτος εξακολουθεί να κρατά εγκλωβισμένο τον ασφαλιστικό θεσμό, εξαιρώντας τα έξοδα ασφάλισης από την έκπτωση φορολογίας. Αντ΄αυτού, πολλοί ασφαλισμένοι επιφυλάσσονται να δηλώσουν αυτό το έξοδο, υπό τον φόβο μην εκληφθεί ως τεκμήριο διαβίωσης και φορολογηθούν, τόνισε ο κ. Μιχαλάτος.

Ο Θεόδωρος Λουλούδης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι σε όλο τον προηγμένο κόσμο, η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας θεσμός που λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις λειτουργίες του κράτους, ενώ ο ασφαλιστικός σύμβουλος απολαμβάνει μεγάλου κύρους και βαρύτητας, λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων και του βαθμού συμμετοχής του στην οικονομία.

Εδώ αντιθέτως, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης αντιμετωπίζεται με μια καχυποψία που καλλιεργείται κυρίως από το κράτος. Ο κ. Λουλούδης τόνισε την ανάγκη οι θεσμοί της πολιτείας, όπως είναι τα Επιμελητήρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσουν τον ρόλο των ασφαλιστικών συμβούλων, ως ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε πληθώρα θεμάτων.

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας και του κράτους, να αποτελέσει η ιδιωτική ασφάλιση έναν από τους πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς προβλέψεις για το ασφαλιστικό σύστημα, λόγω του δημογραφικού προβλήματος.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαλάτος υπογράμμισε την βαρύτητα που αποκτά η ιδιωτική ασφάλιση έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε ότι το ποσοστό έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών, ήταν ένα μικρό πλην θετικό βήμα, γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων η μείωση του φόρου είναι ίση ή μεγαλύτερη της αύξησης του ασφαλίστρου.

Ο κ. Μιχαλάτος, σημείωσε ότι ο κλάδος των εξασφαλίσεων είναι μια βαριά υπηρεσία, συγκρινόμενη ίσως με αυτή των γιατρών και των δικηγόρων, γιατί λειτουργεί τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης ατυχών γεγονότων ή παραλείψεων, ή και ακόμα της πρόληψης.

Ο Θεόδωρος Λουλούδης, συμπλήρωσε ακόμα πως, η πολιτεία και οι τοπικοί θεσμοί, όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, κακώς δεν έχουν συμπεριλάβει τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στους άμεσους συνομιλητές τους, καθώς μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, ανιχνεύοντας πιθανούς κινδύνους και πεδία εξασφάλισης. Γι΄αυτό και το Επιμελητήριο, ως θεσμικός φορέας και σύμβουλος της πολιτείας, οφείλει να πιέσει το κράτος για να λάβει υπόψη του και να αποκαταστήσει αυτή την παράλειψη.

Τη βούληση του κλάδου να αναλάβει ρόλο ισότιμου συνομιλητή και συμβούλου στο Επιμελητήριο Αχαΐας, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Μιχαλάτος, και παράλληλα οι επαγγελματίες να απολαύσουν τα ίδια οφέλη με άλλους κλάδους, στο πεδίο της υποστήριξης.