Πάτρα: Η ζέστη επηρέασε και την αιμοδοσία, επείγουσες ανάγκες καθώς αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στην αναβολή των αιμοδοσιών στην πλατεία Γεωργίου.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΤΡΑ Πριν φύγετε για διακοπές αφιερώσττε λίγα λεπτά στη βοήθεια ενός ασθενή

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό την εθελοντική αιμοδοσία. Εχουν αναβληθεί αιμοληψίες στην κινητή μονάδα στην πλατεία Γεωργίου λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουν τη μετακίνησή τους στα Κέντρα Αιμοδοσίας στα νοσοκομεία αρκετοί αιμοδότες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

«Υπάρχει μείωση της προσφοράς. Πηγαίναμε πολύ καλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μετά η προσέλευση μειώθηκε και το τελευταίο δεκαήμερο έχει κορυφωθεί η μείωση της εθελοντικής αιμοδοσίας» αναφέρει στην «Πελοπόννησο» η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΠΓΝΠ, Αθηνά Μούγιου.

Αθηνά Μούγιου

Αθηνά Μούγιου

Η ίδια πρόσθεσε ότι «χρειάστηκε να ακυρώσουμε και αιμοληψίες στην πλατεία Γεωργίου, καθώς είχαμε λιποθυμίες μέσα στην κινητή μονάδα λόγω της αυξημένης ζέστης. Παράλληλα έχουμε και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημαίνει ότι όσοι έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα (Θεσσαλία, Καρδίτσα κ.ά.) να μπαίνουν σε μία άλλη διαδικασία, καθώς απαιτείται και έλεγχος του αίματος που δίνουν και για τον συγκεκριμένο ιό, το αποτέλεσμα του οποίου καθυστερεί».

Η κ. Μούγιου σημειώνει ότι κάθε καλοκαίρι υπάρχει πτώση της προσφοράς σε αίμα, γι’ αυτό και σε συνεργασία με όλες τις κλινικές και τα τμήματα γίνεται προσπάθεια τα προγραμματισμένα χειρουργεία να καλύπτονται από αιμοληψίες στο περιβάλλον του ασθενούς. «Βέβαια την περίοδο αυτή έχουμε πάρα πολλά περιστατικά με αιμορραγίες του πεπτικού σε ηλικιωμένους και άλλες ηλικίες, με πολύ χαμηλό αιματοκρίτη κ.ά. Εμείς καλούμε τους αιμοδότες να έρθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να αιμοδοτήσουν. Λόγω της ζέστης τους κρατάμε λίγο παραπάνω και τους παρέχουμε όλη την κατάλληλη φροντίδα, ώστε να είναι ασφαλείς. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την ασφάλεια του δότη και δεν παίρνουμε αίμα όταν κάτι είναι οριακό. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και να μην ανησυχούν και φοβούνται να αιμοδοτήσουν.

Οι ανάγκες είναι διαρκείς και πριν κάποιος φύγει για διακοπές είναι καλό να μην ξεχάσει τους ασθενείς. Να αφιερώσει λίγα λεπτά να προσφέρει αίμα κι έτσι να σώσει μία ζωή».

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΟΓΟΥ

Ανδρέας Αδαμόπουλος

Ανδρέας Αδαμόπουλος

Από την Τρίτη 23 Ιουλίου και κάθε Τρίτη έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιούνται αιμοληψίες στην ισόγεια αίθουσα του μεγάρου Λόγου και Τέχνης, η οποία παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο της Πάτρας, μετά από αίτημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών.

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιούνται από το κέντρο αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, από 9:00 το πρωί έως 12:30 το μεσημέρι, ενώ θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε περίπτωση που οργανωμένες ομάδες συμπολιτών θέλουν να αιμοδοτήσουν.

«Από το παραπάνω προκύπτει ότι η αίθουσα προσφέρεται σε φορείς αιμοδοσίας, επαγγελματικές ενώσεις, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της έλλειψης αίματος από το καλοκαίρι» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου, Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Ο ίδιος εκφράζει τις ευχαριστίες του ίδιου, αλλά και του ΔΣ του Συλλόγου στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη για την παραχώρηση του χώρου. «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει άλλη μια φορά, την ευαισθησία της σημερινής δημοτικής αρχής, στα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Πάτρας, τις κοινωνικές οργανώσεις και τους επαγγελματικούς φορείς, να αξιοποιήσουμε τον χώρο αυτόν στη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε από κοινού και για πρώτη φορά, να νικήσουμε τον φόβο της έλλειψης αίματος, που κυριεύει ασθενείς και γιατρούς κάθε καλοκαίρι».

Οσοι φορείς θέλουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία μπορούν να επικοινωνούν με το 6938 649 734.

Διαβάστε επίσης:

 

Αμερικανικές εκλογές – Επιμένουν οι επιτελείς του Μπάιντεν: «Δεν αποσύρεται»

Απόστολος Λύτρας: Συνεχίζεται ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στα περιουσιακά στοιχεία του

Η Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη από όλο τον πλανήτη για το χάος που προκλήθηκε

Εξοικονομώ 2021: Παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου 2024 για την ενεργειακή αναβάθμιση