Γιάννης Καλατζόπουλος: Δηλώνει ενθουσιασμένος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μιλά στο pelop.gr για τους πρώτους του βασικούς στόχους.

Γιάννης

“Είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος που το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με επέλεξε. Η Πάτρα έχει πλούσια ιστορία, όχι μόνο το ΔΗΠΕΘΕ της, αλλά και η ίδια η πόλη. Μεγάλη πολιτιστική και αγωνιστική ιστορία”. Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του Γιάννη Καλατζόπουλου όταν επικοινωνήσαμε μαζί του. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, έχει μακρά ιστορία στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο, ενώ έγινε γνωστός ως «παιδί-θαύμα».

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Μιλώντας στο pelop.gr, ανέφερε πως το βάρος είναι μεγάλο όπως και ο ενθουσιασμός του, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: “Μπορεί να έχω αρκετά χρόνια στο θέατρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυγίσω κάτω από το βάρος των ευθυνών. Ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ζούμε σε μία αντιπνευματική εποχή. Τα ΔΗΠΕΘΕ στο σύνολό τους, και κατ’ επέκταση το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έχουν έναν δύσκολο αλλά και όμορφο ρόλο να παίξουν: να κρατήσουν ανοικτό το μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων. Σε αυτό θα συμβάλλω και εγώ”.

Αναφερόμενος στο πολιτιστικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα ο Γιάννης Καλατζόπουλος επεσήμανε: “Έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας σαν να υπάρχει ένα “σινικό τοίχος” ανάμεσα στην βαριά κουλτούρα για τους ολίγους και στο κακότεχνο θέατρο για τον υπόλοιπο κόσμο. Για τον υπόλοιπο κόσμο δηλαδή υπάρχουν δυστυχώς μόνο τα σίριαλ, το γήπεδο και τα μπουζούκια. Δεν έχω κάτι εναντίον των μπουζουκιών, αλλά χρειάζεται και η πνευματική τροφή που η πλειοψηφία του κοινού στερείται. Ελπίζω στην στήριξη τόσο του κοινού της πόλης όσο και των καλλιτεχνικών δυνάμεών της με τις οποίες ελπίζω να συνεργαστώ”.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η φράση του Γιάννη Καλατζόπουλου που αφορούσε και την ελπίδα για συνεργασία με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης, τις οποίες όπως είπε είναι προτεραιότητά του να γνωρίσει, μας έδωσε αφορμή για να τον ρωτήσουμε για τις πρώτες του κινήσεις. Και φυσικά δεν γινόταν να αφήσουμε απ’ έξω το παιδικό θέατρο από το οποίο μάλιστα και προέρχεται. “Εκεί θα ρίξουμε ένα βάρος” απαντά χαρακτηριστικά και συνεχίζει: “Τα παιδιά είναι οι αυριανοί θεατρόφιλοι και πάντα η δική μου συμμετοχή και συνεισφορά σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε: να μην προσφέρουμε απλά μία-δύο ευχάριστες ώρες, αλλά να τα καλλιεργήσουμε και να τα προετοιμάσουμε για τη ζωή”.

Μάλιστα όπως σημειώνει πάντα έχει στο μυαλό του τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη: “Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά” και με αυτόν πορεύεται: “Με έναν ευχάριστο τρόπο να μιλάμε στα παιδιά για την πραγματικότητα και όχι μόνο για πριγκιπόπουλα και νεράιδες. Αλλωστε, από την καλλιέργεια του παιδικού κοινού εξαρτώνται πολλά για το μέλλον του θεάτρου” συμπληρώνει.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο θα δώσει ιδιαίτερο βάρος ο Γιάννης Καλατζόπουλος, είναι να “ανοίξει” το ΔΗΠΕΘΕ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του Πατρινού κοινού. “Θέλω να σηκώσουμε από το καναπέ όσους δεν πάνε θέατρο. Το απλό κοινό. Οι θεατρόφιλοι θα έχουν και αυτοί τις δικές τους παραστάσεις, όμως το βάρος θα δοθεί στο απλό κοινό” καταλήγει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάρας.