Ο καύσωνας έφερε «καραντίνα» στην αγορά

Από τη μία η οικονομική στενότητα στους πολίτες λόγω της ακρίβειας σε βασικά ειδή ανάγκης και από την άλλη ο παρατεταμένος καύσωνας, ο οποίος φαίνεται να έδωσε τη χαριστική «βολή» στους εμπόρους της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι τουλάχιστον απογοητευμένοι.

ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΠΑΤΡΑ Από το μεσημέρι μαζεύουν τραπέζια πολλά cafe στη Ρήγα Φεραίου

Και τα προηγούμενα καλοκαίρια στην Πάτρα είχαμε συναντήσει το φαινόμενο να υπάρχει ελάχιστη κίνηση στην εμπορική αγορά της πόλης, όμως αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο.

Από τη μία η οικονομική στενότητα στους πολίτες λόγω της ακρίβειας σε βασικά ειδή ανάγκης και από την άλλη ο παρατεταμένος καύσωνας, ο οποίος φαίνεται να έδωσε τη χαριστική «βολή» στους εμπόρους της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι τουλάχιστον απογοητευμένοι.

Σε μια εποχή που θεωρητικά ισχύουν οι θερινές εκπτώσεις και θα έπρεπε να τονώσουν την τοπική αγορά, ωστόσο τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή ο συνδυασμός έργων και οι υψηλές θερμοκρασίες, έχουν απωθήσει τους καταναλωτές, οι οποίοι ψωνίζουν μόνο τα εντελώς απαραίτητα, με αποτέλεσμα η πτώση τζίρου για το τελευταίο 15νθημερο να κινείται από 25 ως 30%.

Το λέμε αυτό γιατί και παλαιοτέρα υπήρχε «άπνοια» στην αγορά, αλλά μόνο για ένα μέρος του Αυγούστου που οι περισσότεροι απουσίαζαν με άδεια. Αν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου το σκηνικό παραμείνει έτσι, τότε κατανοεί κανείς ότι το τοπικό εμπόριο θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΑΤΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει αρκετές ώρες η οδός Γούναρη

ΠΡΟΩΡΑ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Ιδια εικόνα έχουμε και στον κεντρικότερο πεζόδρομο της πόλης, στη Ρήγα Φεραίου, όπου μπορεί τον χειμώνα να σφύζει από ζωή από το πρωί ως το βράδυ, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Αρκετά από τα καφέ και τα καταστήματα εστίασης έχουν ήδη κατεβάσει «ρολά» -μια βόλτα στον πεζόδρομο είναι ενδεικτική- λόγω καλοκαιριού και ορισμένα άλλα έχουν ενημερώσει το κοινό ότι από Σάββατο μεσημέρι θα κλείνουν, προκειμένου και το προσωπικό να έχει μέρα ξεκούρασης.

Αλλωστε, ήδη τα τελευταία σαββατοκύριακα μόλις ολοκληρώνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δεν κυκλοφορεί ψυχή στο κέντρο και είναι λογικό τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν, προκειμένου να εξοικονομούν και το κόστος λειτουργίας.

Η «Πελοπόννησος» έκανε αυτοψία σε κεντρικές οδούς, μίλησε με τέσσερις εμπόρους οι οποίοι διατηρούν καταστήματα και οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η αγορά θυμίζει εποχές καραντίνας, με ελάχιστους να περπατούν στους δρόμους.

 

ΝΙΚΟΣ ΦΙΚΟΣ: «Πτώση 25% λόγω καύσωνα και έργων»

ΝΙΚΟΣ ΦΙΚΟΣ

Ο πατρινός έμπορος Νίκος Φίκος, ο οποίος επί σειρά ετών διατηρεί κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Ερμού, ανέφερε:

«Εχουμε μείωση το τελευταίο διάστημα λόγω των έργων που γίνονται στο κέντρο, ήρθε και ο καύσωνας τις τελευταίες μέρες και μας δημιούργησε σημαντική πτώση.

Ειδικά την τελευταία εβδομάδα έχουμε μείωση επισκεψιμότητας που αγγίζει το 25% και θα πρέπει να μη συνεχιστεί η ίδια κατάσταση μεγάλο διάστημα, γιατί θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω καύσωνα είναι φυσιολογικό να μην κατεβαίνουν στο κέντρο».

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΜΙΣΗΣ: «Εχει περιοριστεί η κίνηση»

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΜΙΣΗΣ

Ο πατρινός επιχειρηματίας Φίλιππος Καμίσης, που εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί κατάστημα οπτικών ειδών στην είσοδο της πλατείας Γεωργίου, δήλωσε:

«Εχει περιοριστεί η κίνηση τις τελευταίες μέρες σημαντικά και στο δικό μας κατάστημα.

Ειδικά σήμερα (σ.σ. χθες) η επισκεψιμότητα ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, αλλά είναι λογικό λόγω του καύσωνα, ο οποίος δεν σου επιτρέπει να κυκλοφορήσεις.

Ελπίζω να υποχωρήσουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες το συντομότερο δυνατό για το καλό όλων».

 

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Μετά τις 12 δεν κυκλοφορεί κανείς»

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Πατρέως, ο ιδιοκτήτης καταστήματος εσωρούχων Τάσος Νικολακόπουλος ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος, λέγοντας:

«Η κατάσταση της τελευταίες μέρες θύμιζε εποχές καραντίνας και από την εποχή του κορονοϊού, πλέον θα πάμε σε καραντίνα λόγω καύσωνα.

Η επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας περιορίζεται μόνο στις πρωινές ώρες και μετά τις 12 δεν κυκλοφορεί ψυχή.

Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο εντείνεται και από τα έργα που γίνονται στο κέντρο, οπότε έργα και ζέστη έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην εμπορική αγορά».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ:«Υποτονική η αγορά τις τελευταίες 5 μέρες»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, επί σειρά ετών ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων, στη συμβολή των οδών Γούναρη και Μαιζώνος, υπογράμμισε:

«Λόγω του καύσωνα τις τελευταίες 4-5 μέρες τα πράγματα είναι πολύ υποτονικά.

Η κίνηση έχει μειωθεί πάνω από 30%, αλλά το βρίσκω λογικό, γιατί πραγματικά οι θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Αναγκαστικά θα κάνουμε υπομονή για να υποχωρήσει ο καύσωνας, όμως εκτός από αυτά, να σημειώσω ότι τους τελευταίους μήνες έχει πέσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυτό είναι εμφανές».