Στουρνάρας για ελληνική οικονομία: Η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,2% το 2024, να επιταχυνθεί σε 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά σε 2,3% το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ.

γιάννης-στουρνάρας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,2% το 2024, να επιταχυνθεί σε 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά σε 2,3% το 2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ».

Ακόμη στην ερώτηση «πού βλέπετε να βρίσκεται η Ελλάδα και η οικονομία της μετά από 5 χρόνια», ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει, μετά από 5 χρόνια, να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εφόσον η οικονομική πολιτική συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

«Κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές. Συνολικά, θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει, μετά από 5 χρόνια, να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εφόσον η οικονομική πολιτική συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποχώρηση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ και θα βοηθήσει ώστε η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου να προσεγγίσει τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης».

Επίσης, σύμφωνα με το protothema, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «η μεταρρυθμιστική κόπωση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου σωρεύονται νέες αβεβαιότητες.

Η γεωπολιτική αστάθεια, οι τεχνολογικές προκλήσεις, η πράσινη μετάβαση, η παραγωγική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μερικοί μόνο τομείς που επιτάσσουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε εξωγενείς διαταραχές και καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση, μεσοπρόθεσμα, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας την εθνική ιδιοκτησία των σχεδιαζόμενων αλλαγών».

 

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Η πόλη του φωτός χλευάζει τον Χριστό μας και αποχριστιανοποιεί την Ευρώπη»

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μετά την δολιοφθορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σαμποτάζ σε δίκτυα οπτικών ινών στη Γαλλία

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σοκαριστικές εικόνες από τον Σηκουάνα με τα νερά βρώμικα ΦΩΤΟ

Ισραήλ: «Σκληρή» απάντηση διεμήνυσε μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε χωριό του Γκολάν

Καιρός: Με ήλιο, μελτέμι αλλά και 40άρια οι επόμενες ημέρες ,πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς