Υπόμνημα Πελετίδη – Σκούρα προς Μενδώνη για στήριξη του Πατρινού Καρναβαλιού

Τι αναφέρεται στο υπόμνημα – Ποιες οι δράσεις αναβάθμισης και διεθνοποίησης

Υπόμνημα

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα, μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ «Καρναβάλι Πάτρας», Παύλο Σκούρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΗΠ, κατέθεσε υπόμνημα προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό, με θέμα την στήριξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:

«Το Πατρινό Καρναβάλι, όπως γνωρίζετε, έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός πολιτιστικός θεσμός, από πλευράς συμμετοχής. Η πηγαία συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων της Πάτρας και της περιοχής, η ιστορία του, που ξεπερνά τα 190 χρόνια και οι χιλιάδες επισκέπτες του, αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη για την αξία και το κύρος του. Άλλωστε η πρόσφατη ανάδειξη του ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση για την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή του.

Ο Δήμος Πατρέων επενδύει συνεχώς προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τον αυθεντικό του χαρακτήρα και την λαϊκή συμμετοχή.

Εκτός από την οργάνωση των εκδηλώσεων, διατηρεί υψηλού επιπέδου υποδομές για την κατασκευή αρμάτων και διακόσμου, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και υποστηρίζει εκδηλώσεις των φορέων της πόλης.

Κάθε όμως θεσμός, χρειάζεται διαρκή ανανέωση και προσαρμογή, προκειμένου να διατηρήσει το κύρος του, την ποιότητά του και να μεγεθύνει τα οφέλη για το λαό της Πάτρας. Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται ποιοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων, επανασχεδιασμός της ημερολογιακής κατανομής, ώστε να μεγαλώσει η δυνατότητα επισκέψεων και η στοχευόμενη επικοινωνία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με το τρέχον πρόγραμμα «Κόμβος Εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία» που υλοποιούμε με το Υπουργείο σας , έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης που ανάμεσα σε άλλα σκοπό έχει να αναδείξει τα Παλαιά Σφαγεία σε πολυδύναμο Κόμβο Εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που τα συνοδεύει, κάνουμε συγκεκριμένα βήματα μπροστά. Για την ολοκληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι μας, χρειάζεται διαχρονική συνεργασία, προγραμματισμός.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί και οφείλει, μέσω προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Π.Δ.Ε, Δήμου Πατρέων, να στηρίξει το Δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, ώστε να δυναμώσει και να προβάλει διεθνώς έναν εμβληματικό θεσμό της χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό προετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης και προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού με τίτλο: Το Καρναβάλι της Ελλάδας.

Ακολουθεί περιληπτική αναφορά των βασικών σημείων και είμαστε στην διάθεσή σας για να διαμορφώσουμε μαζί ένα πρόγραμμα για έναν από τους δυναμικότερους λαϊκούς θεσμούς πολιτισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Καρναβάλι της Ελλάδας

Κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δράσεων και θα τις προσανατολίζει σε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους, για την κοινωνία, τους δημιουργούς και τις επιχειρήσεις της πόλης.

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε 2 άξονες, έχει διάρκεια 2 ετών και εκτίμηση των αποτελεσμάτων του μετά το τέλος του 2026.
Υλοποιείται από τους εργαζομένους του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με όσους αγαπούν και προσφέρουν στο Καρναβάλι και τους φορείς και επιχειρήσεις της πόλης, που θα συνυπογράψουν την δέσμευση στους στόχους του.

Α. Χρονική επέκταση και ποιοτική αναβάθμιση εκδηλώσεων

Κάθε θεσμός με μεγάλη ιστορική διαδρομή, όπως το Πατρινό Καρναβάλι, οφείλει να ανανεώνεται, διατηρώντας τα στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό, προσαρμόζοντας όσα χρειάζεται και εντάσσοντας νέα στοιχεία που τον εμπλουτίζουν.
Νέες δραστηριότητες και εκδηλώσεις

1. Τριήμερο Έναρξης, με συμμετοχή όλης της πόλης

2. Γιορτή Μουσικών Σχολείων, με σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα

3. Τριήμερο Καρναβαλιού των Μικρών, με νέες δράσεις και εκδηλώσεις

4. Τριήμερο Κρυμμένου Θησαυρού, με νέες δράσεις και εκδηλώσεις

5. Νέα Φεστιβάλ: Παιδικού τραγουδιού, Παραμυθιού, Μαριονέτας

6. Τριήμερο Φεστιβάλ Τεχνών δρόμου, με καλλιτέχνες και δημιουργούς απ’ όλη την Ελλάδα.

7. Καρναβάλι και αθλητισμός, με διοργάνωση μαραθωνίου

8. Καρναβάλι και κινηματογράφος

9. Ανάδειξη Άνω Πόλης: Φρούριο Πάτρας, Ρωμαϊκό Ωδείο, Ρωμαϊκό Στάδιο και όλη η περιοχή που αναπλάθεται στην Άνω Πόλη, με εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη

10. Συμπόσιο Καρναβαλικών Τεχνών

11. Μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις, ως κορύφωση τριημέρων Καρναβαλιού των Μικρών, Κρυμμένου Θησαυρού και στην Τελετή Λήξης

12. Συνέδριο για το Καρναβάλι της Ελλάδας με διεθνή χαρακτήρα, για την ταυτότητα, την εικόνα, την επικοινωνία, το σήμερα και το αύριο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Β. Διεθνοποίηση και συστηματική προβολή

Για τον Δήμο Πατρέων διεθνοποίηση σημαίνει γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν οι άλλοι λαοί. Σημαίνει αναμετάδοση του πνεύματος συμμετοχής, ομαδικής προσπάθειας, ανατροπής και ελπίδας, που διακρίνει το Πατρινό Καρναβάλι, στην Ελλάδα και τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες ενέργειες με αφετηρία το Καρναβάλι του 2025.Οι στόχοι μας, για τα παραπάνω, απαιτούν πρωτοβουλίες όπως π.χ.

1. Φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ, τηλεοπτικών καναλιών και travel & cultureblogs από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο

2. Πρόγραμμα συστηματικής προβολής σε ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο διαδίκτυο)

3. Φιλοξενία καρναβαλικών μουσικών συγκροτημάτων/ομάδων από καρναβάλια που διακρίνονται για το χρώμα, τον ρυθμό, την ένταση και την λαϊκή συμμετοχή, όπως της Τενερίφης, Κούβας, Βραζιλίας κ.α.

Όλα αυτά απαιτούν υψηλό επίπεδο περιεχομένου για το οποίο δουλεύουμε με σχέδιο, ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα «Το Καρναβάλι της Ελλάδας» και οι χρηματικές απαιτήσεις του, υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Δήμου Πατρέων, που εξασφαλίζει οριακά όσα απαιτούνται για το Πατρινό Καρναβάλι, παρά τις τεράστιες περικοπές πόρων των τελευταίων χρόνων.

Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη του προγράμματος, που εξασφαλίζει την αναβάθμιση ενός πολύ σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, όχι μόνο για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, αλλά για την χώρα μας και την Ευρώπη και η οποία θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί άλλωστε ένα από τα ελάχιστα σημεία όπου η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, συναντά και συνεργάζεται με τον Σύγχρονο Πολιτισμό».