ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις

siriza

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής.

Σε αυτήν, ζητείται «να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου “περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών”».

 Όπως επισημαίνεται ακόμη, πρέπει οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής:

  • Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
  • Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
  • Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.
  • Οι Βουλευτές – μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τζάκρη Θεοδώρα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος και Χρηστίδου Ραλλία αναφέρουν, συγκεκριμένα:

«Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.»,

Επειδή το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, Υπουργών, Ανώτατων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Υπουργών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών,

Επειδή θα έπρεπε το παραπάνω πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο,

Επειδή σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως.

Κατόπιν τούτων

Αιτούμαστε

Την σύγκληση της Επιτροπής για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα».