Ο Αντώνης Σκιαθάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ποίησης της Σετ στη Γαλλία ΦΩΤΟ

Ο Πατρινός Αντώνης Σκιαθάς, προσκεκλημένος ποιητής, φέτος, από την Ελλάδα, απήγγειλε ποιήματά του σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα

Σκιαθάς

Μια μεγάλη γιορτή ποίησης, το 27ο Φεστιβάλ «Voix Vives De Méditerranée en Méditerranée» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σετ, κοντά στη Μασσαλία. Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης 2024 διήρκεσε από τις 19 έως τις 26 Ιουλίου, παρουσία 86 ποιητών και ποιητριών από 25 χώρες από όλο τον κόσμο.

Ο Αντώνης Σκιαθάς, προσκεκλημένος ποιητής, φέτος, από την Ελλάδα, απήγγειλε ποιήματά του σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα ποιήματά του στα Γαλλικά απέδωσαν οι ηθοποιοί Patrick Vendrin, Arthur Compelles, Charlotte Dumoulin και Olivia Nicosia. Την επιμέλεια της παρουσίασης του έργου του είχαν ο Ελληνιστής Michel Bernier, ο Χιλιανός ποιητής Patricio Sanchez- Rojias, ο Γάλλος ποιητής Laurent Grison και οι Γαλλίδες ποιήτριες Claire Lajus και Viviane Ciampi. Μουσικά, συνόδευσαν τις απαγγελίες του τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Γαλλικά η βιολονίστα Melanie Arnal και ο μουσικός Patrick Fernandez.

Αντώνης Σκιαθάς

Χιλιάδες λάτρεις της ποίησης παρακολούθησαν τις δράσεις του Φεστιβάλ, κάθε μέρα, από το πρωί έως τα μεσάνυχτα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε όλη την πόλη.

Στην πλατεία δημαρχείου λειτουργούσε έκθεση ποιητικού βιβλίου με περίπτερα εκδοτών ποιητικών συλλογών από όλη τη Γαλλία.Ιδιαίτερη δράση, η καθημερινή απαγγελία ποιημάτων από τους δημιουργούς τους στο Canal Royal, μέσα σε βάρκες που διέσχιζαν το κανάλι.

 

Το Φεστιβάλ Ποίησης της Σετ συνδιοργανώνει μαζί με τον φορέα του οποίου ηγείται η ιστορικός τέχνης Maithe Vales-Bled, ο Δήμος της πόλης όπου γεννήθηκε το 1871 ο ποιητής Paul Valery, η Περιφέρεια της Οξιτανίας και το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Σετ.

Αντώνης Σκιαθάς

Ο Αντώνης Σκιαθάς εκπροσώπησε και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας με την υπεύθυνη του Φεστιβάλ για τη Γαλλία και τις αραβόφωνες χώρες, Τυνήσια με ελληνικές ρίζες ποιήτρια Marianne Catzaras. Οι συναντήσεις στόχο είχαν την ανάπτυξη στην Πάτρα ενός τοπόσημου πολιτισμού που θα αφορά την τέχνη του Ομήρου. Το προγραμματισμένο για το 2024 Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε εμβληματικά σημεία της Πάτρας. Αρτι αφιχθείς, ο Αντώνης Σκιαθάς είπε στην «Π»: «Η τιμητική πρόσκληση από τη διευθύντρια Maithe Vales-Bled σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου που είναι αυτό της Σετ, μου επέτρεψε να παρουσιάσω το έργο μου στη Γαλλία. Για 8 μέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ διάβασα 11 φορές σε διάφορα σημεία της Σετ, ενώ Ελληνιστές και μεταφραστές παρουσίασαν το έργο μου με την αντίστοιχη μουσική συνοδεία κάθε φορά. Με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ συζητήσαμε την πιθανότητα, συνεργασίας των δύο φεστιβάλ Σετ και Πάτρας. Εξαιρετική τιμή υπήρξε το αναρτημένο πανό με στίχους μου από τη συλλογή «Ο Μόνος Πιστός Ενοικος» στο δημαρχείο της πόλης δίπλα από αυτό του σπουδαίου Γάλλου ποιητή Paul Valery.

Αντώνης Σκιαθάς