Θερινές εκπτώσεις 2024: «Κάθε πέρσι και καλύτερα», η εικόνα στις αγορές Πάτρας, Αιγίου και Κάτω Αχαΐας

Απογοήτευση εμπόρων για τις θερινές εκπτώσεις στις αγορές Πάτρας, Αιγίου και Κάτω Αχαΐας. Χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα οι τζίροι.

εκπτώσεις
Σε παλιότερες εποχές ο κόσμος περίμενε την περίοδο των θερινών εκπτώσεων για να κάνει τις αγορές του, όμως από ό,τι φαίνεται τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην στις μέρες μας.

Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον κατέληξε η «Πελοπόννησος» από τις απαντήσεις που εισπράξαμε από τον εμπορικό κόσμο σε Πάτρα, Αίγιο και Κάτω Αχαΐα, με το τοπίο που σκιαγραφείται το τελευταίο διάστημα στην τοπική αγορά να είναι από απαισιόδοξο έως απογοητευτικό.

εκπτώσεις

Η Ερμίνα Διονυσάτου

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου μιλώντας στην «Π» στάθηκε στο γενικότερο κλίμα ακρίβειας στην αγορά, αλλά και στις καθυστερήσεις στα έργα που είναι σε εξέλιξη στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η πρόσβαση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα. «Η αγοραστική κίνηση είναι δυστυχώς μειωμένη. Ο Ιούλιος δεν ήταν ο αναμενόμενος… » σχολίασε η Ερμίνα Διονυσάτου και πρόσθεσε: «Οι αιτίες είναι πολλές. Καταρχήν, η πόλη μας δεν είναι τουριστικός προορισμός. Ολοι το λέμε, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να το διορθώσει. Η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας είναι μειωμένη. Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα κάθε οικογένειας και κάθε καταναλωτή είναι, πλέον, πολύ συγκεκριμένο και οι προτεραιότητες στις αγορές αφορούν βασικές ανάγκες. Τα χρήματα πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα και φυσικά στους λογαριασμούς. Αμέσως μετά ακολουθεί η επιθυμία για ένδυση και υπόδηση. Η ακρίβεια και οι δαπάνες στέγασης και σίτισης είναι τεράστιες και απορροφούν περίπου το 35% του εισοδήματος. Σημαντικό ρόλο στη φετινή αρνητική εικόνα στην αγορά της Πάτρας παίζει και ο παρατεταμένος καύσωνας, αλλά -ας μην κρυβόμαστε- και οι εργασίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι οποίες είναι αποτρεπτικές για να κατέβει κάποιος και να ψωνίσει». Και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών πρόσθεσε τα εξής: «Ο τζίρος είναι μειωμένος στο 30% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Οφείλω να μεταφέρω τη φωνή απόγνωσης των συναδέλφων μου. Υπάρχουν καταστήματα που κόβουν μόλις μια απόδειξη στη διάρκεια της ημέρας. Και την ίδια ώρα λαμβάνουμε και τα ραβασάκια της Εφορίας! Πώς να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια;».

εκπτώσεις

Ο Λάμπης Παπαδόπουλος

Ο πρ. πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος, απαντώντας στην «Π» στάθηκε, πέραν της ακρίβειας, και σε κάποιους ακόμη παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις ιδιομορφίες του Αιγίου. «Τι να πω; Αντί να είμαστε στο… πικ, βρισκόμαστε στα χαμηλά. Κατ’εμέ έχει παίξει αρνητικό ρόλο το χώρισμα της πόλης στα δυο. Η πόλη δεν είναι, πλέον, προσβάσιμη. Το φωνάζουμε έναν ολόκληρο χρόνο τώρα. Ο κόσμος δεν φωνάζει από το κέντρο του Αιγίου. Θα πάει μια φορά την εβδομάδα στην Πάτρα ή θα μείνει στην οδό Κορίνθου. Ολοι οι πελάτες μας φεύγουν και τα μαγαζιά φωνάζουν. Η Αιγιάλεια έχει κόσμο αυτήν την περίοδο, καθώς έρχονται πολλοί παραθεριστές, όμως αυτό δεν φαίνεται στην πράξη για τους εμπόρους. Οι κάτοικοι στα γειτονικά χωριά έρχονταν κάποτε στο Αίγιο και ψώνιζαν, όμως τώρα δεν μπαίνει κανείς στο κέντρο. Ψωνίζουν μόνο στα σούπερ μάρκετ και παίρνουν κι έναν καφέ στο πόδι. Υπάρχουν ημέρες που δεν κάνουμε σεφτέ. Αν βγάλουμε φωτογραφίες στις 11 π.μ. και στις 12 μ.μ. σε πολλά εμπορικά καταστήματα, θα τα δούμε άδεια. Και δεν είναι τόσο η ακρίβεια. Ποια ακρίβεια; Εχουμε πνιγεί στο Cayenne. Ο απλός κόσμος έχει προβλήματα και είναι λογικό να έχει προτεραιότητες, όμως βλέπουμε ότι κι εκεί όπου υπάρχει χρήμα, δεν κυκλοφορεί στον εμπορικό κόσμο του Αιγίου».

εκπτώσεις

Ο Ανδρέας Φώτου

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης, Ανδρέας Φώτου, μετέφερε στην «Π»  τον έντονο    προβληματισμό  του για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στη Δυτική Αχαϊα. «Ας μην κρυβόμαστε. Η κίνηση μέχρι τώρα ήταν πολύ υποτονική και ο Αύγουστος με τις άδειες του κόσμου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς, οι παραθεριστές που βρίσκονται στα μέρη μας για το καλοκαίρι δεν έχουν μπει ακόμη στην εξίσωση. Ο κόσμος λείπει και όσοι έχουν μπει στην αγορά, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι για τη φετινή εικόνα, ειδικά σε μια περίοδο γενικότερης ακρίβειας και αυξημένων απαιτήσεων από την πολιτεία. Δυστυχώς η αγορά στην περιοχή μας δεν έχει ζεσταθεί. Βρισκόμαστε πιο κάτω από ότι πέρυσι και δεν βλέπω πώς θα αλλάξει εικόνα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού».

Θυμίζουμε ότι οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους, επωφελούμενοι από τις προσφορές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την 31η Αυγούστου, όμως παραδοσιακά η εικόνα της αγοράς παρουσιάζει αυξομειώσεις σε όλη αυτήν την περίοδο και οι έμποροι σε Πάτρα, Αιγιάλεια και Δυτική Αχαΐα περιμένουν να μπει και το επίδομα αδείας προκειμένου να αλλάξει αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

 

Κορονοϊός: Σε «θερινή» έξαρση, αυξητικές τάσεις στις νοσηλείες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τι «φοβάται» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και «κρούει τον κώδωνα»

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε οι νεκροί σε μία εβδομάδα, και η Αχαΐα ανάμεσα στις περιοχές που καταγράφηκαν κρούσματα

Διορία μέχρι την Παρασκευή για φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η έκπτωση του 3% ΒΙΝΤΕΟ