Ιράν: Συνάντηση κορυφής για αντίποινα στο Ισραήλ

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κατοικία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ιράν

Το σοκ στο Ιράν μετά την δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια μετατρέπεται σε θυμό και η προσοχή επικεντρώνεται πλέον στα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Ήδη προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των Ιρανών και των συμμάχων τους προκειμένου να προετοιμαστεί η απάντηση κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συμμάχων της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή.

Ο «Άξονας της Αντίστασης», όπως αποκαλεί το Ιράν των συνασπισμό συμμαχικών του δυνάμεων στην δυτική Ασία και την βόρεια Αφρική, περιλαμβάνει την παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένες και διάφορες ένοπλες σιιτικές ομάδες από το Ιράκ και την Συρία.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κατοικία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παρουσία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, Ισμαΐλ Καανί, ο οποίος επιβλέπει τις δυνάμεις του Ιράν σε όλη την Μέση Ανατολή βρίσκεται στην συνάντηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλέστηκε τρεις Ιρανούς αξιωματούχους ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ ως απάντηση για τη δολοφονία Χανίγια.

Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται ότι εξετάζεται είναι ποια μορφή θα έχουν τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ. Εάν δηλαδή θα υπάρξει μία δυναμική στρατιωτική απάντηση που κινδυνεύει να σύρει το Ιράν σε έναν πόλεμο ή αν θα επιλεγεί η λύση ενός πιο συμβολικού χτυπήματος.

Μετά την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό η Τεχεράνη είχε επιλέξει να εκτοξεύσει drones απευθείας εναντίον του Ισραήλ και προκάλεσε πολύ μικρές καταστροφές.

Αγώνας δρόμου από τους διπλωμάτες

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του Χανίγια Αμερικανοί και ευρωπαίοι διπλωμάτες επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά η περιοχή μπορεί να οδηγηθεί σε μία ευρεία πολεμική σύρραξη. Σύμφωνα με αναλυτές, το «μπαλάκι» βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης των Βρυξελλών, Ενρίκε Μόρα ο οποίος είναι επιτελάρχης του Ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκομωσία του νέου προέδρου της χώρας. Έτσι ξεκίνησε άμεσα τις συνομιλίες με τους Ιρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το enikos, ταυτόχρονα ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής, Μπρετ Μακ Γκουρκ ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τις ισορροπίες είχε συναντήσεις στην Σαουδική Αραβία. Αμέσως μετά αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να έχει επαφές για τον πόλεμο στην Γάζα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο να πειστεί η Τεχεράνη είτε να μην απαντήσει είτε να προβεί σε συμβολική δράση, αφού Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν στους δυτικούς συναδέλφους τους ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σχεδιάζει άλλες επιχειρήσεις.

«Όλοι από χθες το βράδυ ασκούν πίεση στην Τεχεράνη να μην απαντήσει και να το περιορίσει», δήλωσε στην εφημερίδα ένας δυτικός διπλωμάτης που συμμετείχε στις συζητήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κ. Αχαΐα: Ποδηλάτης έπεσε πάνω σε μάνδρα, ακαριαίος ο θάνατός του

Ισραήλ: Ανακοίνωσε πως σκότωσε τον Μοχάμεντ Νταΐφ, «εγκέφαλο» της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου από την Αχαΐα

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας η πρόταση της Ελλάδας για Επίτροπος της Κομισιόν: Συνάντηση με Μητσοτάκη το απόγευμα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανετράπη πυροσβεστικό όχημα σε χαράδρα, τραυματίστηκε πυροσβέστης