Μ. Ανατολή: Σε εξέλιξη «η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων» – Οι πιθανές ημερομηνίες ανάφλεξης

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται και το Ισραήλ με το Ναυτικό να πραγματοποιεί δοκιμές αμυντικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας. Iσραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κράτη του Κόλπου, Αίγυπτος και Ιορδανία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και ντρόουν.

Μ. Ανατολή

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία αναπτύσσονται στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο προετοιμασιών για ενδεχόμενη απομάκρυνση των Αμερικανών.

Το Πεντάγωνο στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι το Λίνκολν θα αντικαταστήσει το Θίοντορ Ρούσβελτ, που βρίσκεται στον κόλπο του Ομάν. Παράλληλα, αντιτορπιλικά και καταδρομικά σπεύδουν στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται και το Ισραήλ με το Ναυτικό να πραγματοποιεί δοκιμές αμυντικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας. Iσραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κράτη του Κόλπου, Αίγυπτος και Ιορδανία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και ντρόουν.

«Στις 12 με 13 Αυγούστου, ή πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας» η ιρανική απάντηση

Με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς να υπόσχονται εκδίκηση για τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φουάντ Σουκρ, εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στο ΟΗΕ, μιλώντας στο CBS, προειδοποίησε ότι η φιλοΊρανική οργάνωση του Λιβάνου θα πλήξει πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους σε μεγαλύτερο βάθος στο Ισραήλ.

Στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, αναμένουν την ιρανική επίθεση οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το ερώτημα είναι αν το Ιράν θα ενεργοποιήσει τους συμμάχους του στην περιοχή με ενδεχόμενο τα αντίποινα εκτός από την Τεχεράνη να έρθουν από την Υεμένη, το Ιράκ ή τη Συρία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο» σύμφωνα με το AFP.

O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε επίσης τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν «τώρα» που «είναι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις».

«Η ένταση έχει αυξηθεί και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Το μήνυμά μου προς τους Βρετανούς πολίτες είναι σαφές: φύγετε τώρα» ανέφερε ο Ντέιβιντ Λάμι, ενώ το Φόρεϊν Όφις ζήτησε από τους Βρετανούς που θα παραμείνουν στον Λίβανο να το αναφέρουν στις τοπικές προξενικές αρχές ώστε να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κατάστασης. Σύμφωνα με το Λονδίνο «στρατιωτικό προσωπικό» θα αναπτυχθεί σύντομα «στην περιοχή».

Η γαλλική αεροπορική εταιρία Air France ανακοίνωσε ότι και η συνεργαζόμενη Transavia αναστέλλουν περαιτέρω τις πτήσεις μεταξύ του Παρισιού και της Βηρυτού τουλάχιστον μέχρι την 6η Αυγούστου, με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ιστότοπος Axios: Ο Μπάιντεν καλεί τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί στις διπαραγματεύσεις

Το Ισραήλ ετοιμάζει την άμυνά του και έχει ανοίξει τα καταφύγια. Πάντως, σύμφωνα με τον ιστότοπο AXIOS, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε σε αυστηρό τόνο από τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις και να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση διακυβεύοντας την αμερικανική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντενφέρεται να κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι η δολοφονία του Χανίγια «δεν βοήθησε» τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Ισραηλινές επιθέσεις από το νότιο Λίβανο ως τη Δ. Οχθη

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό των Ισραηλινών κατά σχολείου που πρόσφερε καταφύγιο σε εκτοπισμένους στη συνοικία του Σείχη Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, μετέδωσε το κυβερνητικό γραφείο των ΜΜΕ της Χαμάς

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίθεση με Ισραηλινά ντρόουν σε όχημα στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Βηρυτού στη Συρία.

Τοπικός διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκ μαζί με μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ από ν αεροπορικό βομβαρδισμό των Ισραηλινών, όπως ανέφεραν ΜΜΕ των ισλαμικών οργανώσεων.

Το Ισραήλ δηλώνει πλήρως προετοιμασμένο για την όποια ιρανική επίθεση, σε όλα τα επίπεδα.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πανικού και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όλα είναι έτοιμα επίσης, από υπόγεια νοσοκομεία και σύστημα λειτουργίας των νοσοκομείων μέχρι «έρημα νησιά» όπως λέγονται, δηλαδή χωρίς εξοπλισμό και ρεύμα.

Σε πολιτικό επίπεδο καταγράφηκε ρήξη ανάμεσα στον Βενιαμίν Νετανιάχου από τη μία και τον αρχηγό του Στρατού, τον αρχηγό της Μοσάντ και τον αρχηγό της Shin Bet των μυστικών υπηρεσιών του Στρατού από την άλλη. Πληροφορίες φέρουν την αποπομπή του υπουργού Αμύνης να είναι απλά ζήτημα χρόνου ενώ η αντικατάσταση και των άλλων δύο φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς η ρήξη τους με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα της συμφωνίας για τους ομήρους έχει πάρει διαστάσεις. Οι τρεις πιέζουν τον Νετανιάχου να κλείσει το θέμα όμηροι – Γάζα.

Σε μια άλλα εξέλιξη, βίντεο το οποίο δημοσιοποίησαν συγγενείς του θύματος και στο οποίο παρουσιάζονται τρομοκράτες της Χαμάς αλλά και πολίτες να σκυλεύουν τη σορό του ομήρου Εϊτάν Λέβι προκάλεσε οργή στο Ισραήλ. Η οικογένειά του έγραψε ότι δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα και συμπαρατάχθηκε με τους υπόλοιπους συγγενείς οι οποίοι ζητούν πρώτα από όλα της απελευθέρωση όσων από αυτούς ζουν ακόμη.

Τέλος, ανακοινώθηκε απόψε ότι τα συλλαλητήρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των συγγενών των ομήρων τα οποία είχαν ακυρωθεί για λόγους ασφάλεια και αντικατασταθεί με προβολή ταινίας θα γίνουν κανονικά, εκτός εάν αλλάξουν οι οδηγίες του Εσωτερικού Μετώπου από τον στρατό.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών, ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποιώνας εκ νέου ότι η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι σφοδρή σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγια τον Μάιο κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη για την κηδεία του πρώην Ιρανού προέδρου Ιμπραήμ Ραϊσί. Η απόπειρα ματαιώθηκε λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κρούσματα πανώλης: Επί σφαγής… Κτηνοτροφία και Οικονομία

Μαζί με τα 5 παιδιά της ήταν φυλακισμένη η 32χρονη στο Διδυμότειχο: Γνωρίστηκαν πριν ένα μήνα μέσω διαδικτύου

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου 1923 ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο – Τι άλλο συνέβη

Πώς να συνδυάσετε δουλειά και διακοπές το καλοκαίρι

Ελαιόλαδο: Οι προβλέψεις για την παραγωγή και την τιμή του φέτος