Τσιάρας: Δημιουργείται μηχανισμός διαχείρισης υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

«Θανατώθηκαν 18.000 ζώα λόγω της πανώλης»

tsiaras

Για το ζήτημα της λειψυδρίας αλλά και της πανώλης των αιγοπροβάτων, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

«Η ξηρασία απειλεί την αγροτική παραγωγή, η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεγεθύνει το πρόβλημα», επεσήμανε αρχικά ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «η κακοκαιρία Daniel ήταν η μεγάλη αφορμή στη Θεσσαλία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

«Είναι ουτοπία να μιλάμε για ολοκλήρωση έργων μέσα σε μόλις 1 χρόνο. Ξέρουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλά, έχουμε και τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργείται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ενώ εξήγγειλα πριν 12 μέρες και τη σύνθεση ενός αντίστοιχου μηχανισμού και στην Κρήτη».

Αναφορικά με την πανώλη, ο υπουργός τόνισε:

«Μέσω της ιχνηλάτησης καταφέραμε να εντοπίσουμε πολλά κρούσματα σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος ότι τα περισσότερα κρούσματα τα βρήκαμε εμείς, καθώς και ότι από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο με βάση την Οδηγία 687 του 2020 που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνησης ζώων για 2η συνεχή εβδομάδα. Στη χώρα μας θανατώθηκαν 18.000 ζώα λόγω της πανώλης. Αν συγκρίνετε το τι γίνεται στη Ρουμανία, όπου θανατώθηκαν μέχρι σήμερα έως και 230.000 ζώα, θα διαπιστώσετε ότι αντιδράσαμε ταχύτατα. Και να είστε σίγουροι ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους».