Πάτρα: Νυχτερινή ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Στάδιο υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου αλλά στην… αγγλική

Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στη Δυτική Ελλάδα για το βράδυ της Πανσελήνου – Τι άλλο θα δούμε στην Πάτρα.

Νυχτερινή

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου.

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Όσον αφορά την Πάτρα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή εκδήλωση, καθώς θα ανοίξει το Ρωμαϊκό Στάδιο για μια Νυχτερινή ξενάγηση στο μνημείο αλλά και παρουσίαση των πρόσφατων εργασιών έρευνας, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Βέβαια, εδώ υπάρχει μία “παγίδα” καθώς η ξενάγηση θα γίνει στα αγγλικά καθώς απευθύνεται κυρώις σε ομάδες ξένων επισκεπτών. Όπως σημειώνεται θα προσαρμοστεί αναλόγως εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες.

Οι  εκδηλώσεις στην Δυτική Ελλάδα 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Δυτική Ελλάδα είναι το εξής:

18 Αυγούστου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας: “Μουσική εκδήλωση με την Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ήλιδας. Ώρα Έναρξης: 21.30. Το Μουσείο Ήλιδας θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00” Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

19 Αυγούστου

Ρωμαϊκό Στάδιο Πατρών: “Νυχτερινή ξενάγηση (στην αγγλική) από αρχαιολόγο της Εφορείας στο μνημείο, και παρουσίαση των πρόσφατων εργασιών έρευνας, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. (Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε ομάδες ξένων επισκεπτών. Θα προσαρμοστεί αναλόγως, εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από Έλληνες.)” Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: «Πολιτιστικές Διαδρομές “Μουσείο-Πάρτα-Μνημείο”»: Θεματικές περιηγήσεις στις μόνιμες συλλογές από 21:00-22:00 και 22:00-23:00. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 20.00 έως τις 24.00.

Κάστρο Χλεμούτσι: “Μουσική παράσταση ‘Στη μεγάλη οθόνη’ με το συγκρότημα ‘Τα Χρώματα της Ήλιδας’ σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ώρα Έναρξης: 21.30. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00” Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Προβολή ταινίας με τίτλο “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας: Ο Χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 20.00 – 24.00.

Ναός Επικουρίου Απόλλωνα: Μουσική εκδήλωση με τίτλο -Ήχων Τόποι- στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα.

Αρχαία Πλευρώνα: Μουσική Εκδήλωση. Με την Ηρ.Σαϊα. Ώρα Έναρξης: 21:00 Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου: Μουσική Εκδήλωση. Ώρα Έναρξης: 21:00

Κάστρο Ναυπάκτου: Ο Χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 20.00 – 24.00.

Κάστρο Βόνιτσας:  Ο Χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 20.00 – 24.00.

Κάστρο Αγίας Μαύρας: Ο Χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 20.00 – 24.00.