«Marjorie Prime» δια χειρός Χρ. Στρέπκου και «Η πιο ωραία ώρα της ημέρας» του Τ. Τσαρδάκα επιχορηγήθηκαν από το ΥΠΠΟ

Στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για επαγγελματικά σχήματα Θεάτρου – Τι θα δούμε από τους δύο δημιουργούς.

Marjorie

Είναι κάτι σαν παράδοση πλέον. Το δίδυμο που κάθε χρονιά, μέσα στον Αύγουστο, ανακοινώνουμε πως συμπεριλαμβάνεται στις επιχορηγήσεις για θέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο λόγος για τον Χρήστο Στρέπκο (Μηχανή Τέχνης) και τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα (ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act) που όπως αποδείχθηκε κράτησαν και φέτος την παράδοση.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν συνολικά 233 εμπρόθεσμες προτάσεις, συμπεριλαμβανόμενων των Θεατρικών Παραγωγών, των Θεατρικών Εκδηλώσεων, των Θεατρικών Φεστιβάλ και των Θεατρικών Περιοδειών. εκ των οποίων πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης οι 188. Οι συνολικές επιχορηγήσεις φτάνουν τα  2.006.000,00 ευρώ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του, με επιχορηγήσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε επαγγελματικά σχήματα θεάτρου, για την πραγματοποίηση παραγωγών, εκδηλώσεων, φεστιβάλ και περιοδειών. Οι επιχορηγήσεις των θεατρικών σχημάτων αποτελούν κύρια παράμετρο των πολιτικών μας για τον Πολιτισμό. Η υλική στήριξή τους εξασφαλίζει συνθήκες ιδεώδεις για την έκφρασή των δημιουργών και για τη διάχυση του έργου και της έμπνευσής τους, παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, διασφαλίζοντας απασχόληση στον δημιουργικό τομέα. Παράλληλα δίνουν και ώθηση στην εξωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, ώστε να κατακτήσει ευρύτερα κοινά και στην παγκόσμια σκηνή, όπως της αξίζει».

Ο Αχαιός Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας δήλωσε: «Η πρόσκληση για την επιχορήγηση θεατρικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραγωγών, θεατρικών φεστιβάλ και θεατρικών περιοδειών για το 2024 του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο έκφρασης, συναισθηματικής επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων με δημιουργικότητα και φαντασία. Το ΥΠ.ΠΟ στηρίζει τη θεατρική δραστηριότητα και τις ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα με επιμέρους επιχορηγήσεις θεατρικών σχημάτων που φέτος αγγίζουν τα 2.006.000€ σε συνολικά 188 αιτήματα. Το ΥΠ.ΠΟ συμβάλει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην ενίσχυση του πολιτισμού και στην ενίσχυση της πολιτιστικής κουλτούρας».

Όπως γράψαμε και παραπάνω, ανάμεσα στον κατάλογο βρίσκουμε και αυτή τη χρονιά τους δύο Πατρινούς δημιουργούς, τον Χρήστο Στρέπκο και τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα.

Συγκεκριμένα, η ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act , δηλαδή ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, επιχορηγήθηκε με το ποσό των 25.000 ευρώ για το έργο «Η πιο ωραία ώρα της ημέρας», μια παραγωγή η οποία τίθεται και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Όσον αφορά την ομάδα Μηχανή Τέχνης και τον Χρήστο Στρέπκο, επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 15.000 ευρώ για την παράσταση«Marjorie Prime» του Τζόρνταν Χάρισον, το οποίο μάλιστα ήταν φιναλίστ για το βραβείο θεατρικού Πούλιντζερ το 2015, ενώ σημειώνεται πως η παράσταση αυτή θα είναι και η πανελλήνια πρεμιέρα του έργου.  Σημειώνεται πως η παράσταση τίθεται επίσης υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Στο έργο μεταφερόμαστε σε ένα μέλλον που δεν απέχει πολύ από το παρόν μας. Η Marjorie περνάει τον χρόνο της ξαναγράφοντας το παρελθόν της υπέρ των εξιδανικευμένων αναμνήσεών της, με τη βοήθεια της ενδιαφέρουσας καινοτόμου τεχνολογίας που της επιτρέπει να το κάνει. Με χαρακτήρες βαθιά αισθητούς – τόσο πραγματικούς όσο και με τη μορφή ολογραμμάτων ή “Primes”, μέσα από το έργο σκαλίζονται και τίθονται τα πιο ανησυχητικά ερωτήματα της  ψηφιακής εποχής: αντικαθιστούμε τη μνήμη μας με μια ψεύτικη πραγματικότητα και τι σημαίνει αυτό για τη διατήρηση της αλήθειας; Η Marjorie Prime αναρωτιέται τελικά αν η χειραγώγηση του παρελθόντος μας αποτελεί αλλοίωση της ιστορίας ή ευπρόσδεκτη παρηγοριά.