ΕΔΕ για θάνατο ασθενή…εκτός νοσοκομείου! Διερεύνηση ευθυνών για 54χρονο στο Ρίο

Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις, έπειτα από την τραγική κατάληξη μεσήλικα, μεταφέρθηκε από νοσοκομείο άλλης πόλης για ψυχιατρική εξέταση στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Κρίθηκε ότι δεν απαιτείται νοσηλεία κι ενώ περίμενε ασθενοφόρο στα Εξωτερικά Ιατρεία, εξαφανίστηκε. Ολονύκτια έρευνα της Αστυνομίας. Εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του, σε κοντινή περιοχή.

Πρωτοφανές Μήπως τελικά δεν ήταν ένα απλό παθολογικό περιστατικό;

⦁ Ποιος είχε την ευθύνη του ασθενή;

⦁ Υπήρχαν συνοδοί;

⦁ Γιατί κανείς δεν αντιλήφθηκε τη διαφυγή του;

Είναι τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να λάβει απαντήσεις η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σχετικά με την τραγική κατάληξη που είχε 54χρονος ασθενής που είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο Αιγίου για ψυχιατρική εκτίμηση.

Οπως έγραφε χθες η «Πελοπόννησος», ο 54χρονος νοσηλεύονταν στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αιγίου. Οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έκριναν ότι έχριζε ψυχιατρικής εκτίμησης. Επειδή όμως το νοσοκομείο Αιγίου δεν διαθέτει ψυχίατρο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας. Ο ψυχίατρος που τον εξέτασε έκρινε ότι η περίπτωσή του δεν απαιτεί νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική κι έτσι ζήτησε να μεταφερθεί στο Αίγιο, με σκοπό να συνεχίσει τη νοσηλεία του εκεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που περίμενε στα εξωτερικά ιατρεία να έρθει το ασθενοφόρο εξαφανίστηκε. Οταν το αντιλήφθηκε το προσωπικό ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία μετά από μακρά και ολονύκτια αναζήτηση τον εντόπισε νεκρό σε οικοπεδική έκταση στο Κάτω Καστρίτσι.

Η τραγική κατάληξη του 54χρονου δείχνει ότι κάποιος δεν έπραξε το καθήκον του και δεν λειτούργησε με υπευθυνότητα είτε σε επίπεδο διάγνωσης, είτε σε επίπεδο οργάνωσης της ασφαλούς μεταφοράς του στο νοσοκομείο νοσηλείας του.

«Την ίδια στιγμή διέταξα Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να δούμε πως ο συνάνθρωπός μας αυτός είχε αυτό το τραγικό τέλος. Θα ελέγξουμε εάν υπήρχε συνοδός, ποιος τον είχε υπό την επίβλεψή του. Πώς διέφυγε από το νοσοκομείο. Ποια ήταν η κατάστασή του που τον οδήγησε να φύγει ενώ περίμενε το ασθενοφόρο να επιστρέψει στο Αίγιο» μας είπε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος.

Βέβαια η ουσία είναι η υπόθεση να πάει ένα βήμα πέρα από την ΕΔΕ. Οι απαντήσεις και η απόδοση τυχόν ευθυνών είναι υποχρέωση προς την κοινωνία. Δεν μπορεί να πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος. Κάποιο γρανάζι του συστήματος περίθαλψης δεν λειτουργεί σωστά.