Νοσοκομεία Πάτρας: Μικρή η ζήτηση για τα Απογευματινά Χειρουργεία

«Νυστέρι» το απόγευμα μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

Νοσοκομεία

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων και τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει επιλέξει να μείνει εκτός.

Ενδεικτικό είναι ότι στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας μόνο το Πανεπιστημιακό έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τις απογευματινές επεμβάσεις.

«Πάμε αρκετά καλά κι έχουν διενεργηθεί από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν μέχρι τώρα περίπου 155 απογευματινά χειρουργεία μετά από επιλογή των ασθενών και των συγγενών τους. Τώρα έχουμε σταματήσει διότι έχουμε μειώσει και τα πρωινά χειρουργεία για να ξεκουραστεί το προσωπικό μας και επανερχόμαστε μετά τις 22 Αυγούστου» μας είπε ο διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ΠΓΝΠ τα απογευματινά χειρουργεία διενεργούνται δύο ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Τα περισσότερα απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν από τους γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής και ακολουθούν της Νευροχειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Ουρολογικής, της Οφθαλμολογικής, κ.ά.

Εν τω μεταξύ από τον περασμένο μήνα ο διοικητής του νοσοκομείου σε συνεργασία με την πρόεδρο της Επιτροπής Χειρουργείων Νέλη Σίντου, πέτυχε την ομαλοποίηση της διαδικασίας των πληρωμών των συμμετεχόντων στις απογευματινές επεμβάσεις καθώς τους πρώτους μήνες επικρατούσε αβεβαιότητα. Εξέλιξη η οποία λειτούργησε θετικά ως προς την αύξηση της διαθεσιμότητας συμμετοχής στον νέο θεσμό.

«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

Από την πρώτη στιγμή το νοσηλευτικό προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα» δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Μοιραία αυτό στέρησε τη σχετική δυνατότητα στους γιατρούς του νοσοκομείου που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό.

«Εχει υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς μας αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το νοσηλευτικό προσωπικό και τις άλλες ειδικότητες να στηρίξουν τα απογευματινά χειρουργεία. Κι όπως αντιλαμβάνεστε χωρίς αυτούς χειρουργείο δεν μπορεί να γίνει» μας είπε ο αν. διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Δημόπουλος.

ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το προσωπικό για διενέργεια απογευματινών επεμβάσεων αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς. «Οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό μας προσωπικό έχουν δηλώσει την απόφασή τους να διενεργήσουν απογευματινά χειρουργεία αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα συμμετοχής από τους γονείς παρ’ ότι υπάρχει λίστα αναμονής. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι και εφόσον μας ζητηθεί θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε» μας είπε η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Στο θέμα έχει παρέμβει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επισημαίνοντας ότι «η εισαγωγή ενός νέου θεσμού, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας οφείλει να πραγματοποιηθεί μόνο με ενδελεχή σχεδιασμό, επαρκή διαβούλευση, συνεχή παρακολούθηση, μέτρηση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων του και ταυτόχρονη ανάπτυξη δικλείδων ελέγχου και ασφάλειας για την πάταξη των φαινομένων καταστρατήγησης τους. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και αυτονόητη προϋπόθεση είναι η άμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας των πρωινών χειρουργείων (πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επαρκείς υποδομές, τεχνολογικός εξοπλισμός, εισαγωγή ΤΝ) με επαρκή και ρεαλιστικά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα προς το υγειονομικό προσωπικό, γιατί έτσι θα μπορέσουν να λειτουργούν όλα τα χειρουργεία, με άμεση συνέπεια να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της λίστας. Θα πρέπει οι ασθενείς και οι πολίτες να γνωρίζουν επίσης ανά πάσα στιγμή με σαφήνεια πόσες είναι οι χειρουργικές αίθουσες στη χώρα ανά νοσοκομείο και περιοχή και πόσες εξ αυτών είναι λειτουργικές.

Διαβάστε επίσης:

 

ΕΔΕ για θάνατο ασθενή…εκτός νοσοκομείου! Διερεύνηση ευθυνών για 54χρονο στο Ρίο

Δυτική Ελλάδα – Πανώλη αιγοπροβάτων: Ελέγχθηκαν πάνω από 130.000 ζώα, θανατώθηκαν 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα

Β. Κικίλιας για φωτιές: Από Κυριακή μέχρι Δεκαπενταύγουστο εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, «Η μισή Ελλάδα στο κόκκινο»

Viral η «ανάρμοστη» Παραγουανή κολυμβήτρια που εκδιώχθηκε από το Ολυμπιακό Χωριό ΦΩΤΟ