Πέτρα στα νεφρά: Το δημοφιλές φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Το «γιατρικό» που μπορεί να προλάβει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Τι έδειξε μελέτη.

νεφρά

Οι έντονοι πόνοι που προκαλούνοι πέτρες στα νεφρά συχνά συγκρίνονται ακόμη και με τους πόνους της γέννας.

Πρόκειται για μικροσκοπικούς κρυστάλλους που σχηματίζονται από άλατα. Αν και δεν υπάρχει μόνο μία αιτία για τη δημιουργία αυτών των πετρών, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισής τους

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα δημοφιλές φρούτο, η μπανάνα, μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο.

Μια μπανάνα την ημέρα…

Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο — τρία θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Health Digest», μια μεσαία μπανάνα 118 γραμμαρίων περιέχει 422 χιλιοστόγραμμα καλίου, 0,433 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 και 31,9 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μειώνει την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται από το σώμα. Όταν το ασβέστιο δεν αποβάλλεται, μπορεί να συνδεθεί με το οξαλικό άλας, αποτρέποντας το σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό σύστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, η χαμηλή πρόσληψη καλίου και ασβεστίου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.

Η βιταμίνη Β6 έχει επίσης συνδεθεί – αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα – με την πρόληψη της δημιουργίας πέτρας και νεφρικής βλάβης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Nature Reviews Urology. Τέλος και το μαγνήσιο, που περιλαμβάνεται στις μπανάνες, συμβάλλει στην αποτροπή της κρυσταλλοποίησης του οξαλικού ασβεστίου στα ούρα, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων.

Τι να προσέξετε

Η κατανάλωση μπανανών προσφέρει πολλά οφέλη, πέρα από την πρόληψη των πετρών στα νεφρά. Οι φυτικές ίνες τους προάγουν την υγιή πέψη, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ τα θρεπτικά τους συστατικά αποτελούν πηγή ενέργειας. Οι ηλεκτρολύτες που περιέχουν, όπως το κάλιο και ο φώσφορος, συμβάλλουν στη λειτουργία των μυών και άλλων σωματικών διεργασιών.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις νεφρικής νόσου ή βλάβης, η κατανάλωση μπανανών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλλει το υπερβολικό κάλιο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές όπως αίσθημα παλμών, ναυτία, μυϊκές κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος.

Αν και η προσθήκη μπανανών στη διατροφή συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, εάν αντιμετωπίζετε κάποια νεφρική νόσο.