Έρχονται νέες ρυθμίσεις οφειλών – Μεγάλη ανάσα για Δήμους και Δημότες – Τι λένε δημοτικοί παράγοντες

Σχέδιο για 60 δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95%

ρυθμίσεις

Σημαντική ανάσα αναμένεται να πάρουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας από το πολυνομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο αφορά μέτρα για επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, την ενίσχυση της εντοπιότητας σε ορεινές-νησιωτικές περιοχές, την αύξηση των προστίμων για καταπατήσεις κοινόχρηστων περιοχών και την παροχή κινήτρων-ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων.

Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ

Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρουν, ότι ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προστεθεί στο εν λόγω σχέδιο νόμου ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ιδιωτών προς Δήμους και Περιφέρειες με έως 60 δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%.

Εάν συμβεί αυτό τότε και οι Δήμοι της περιοχής μας θα έχουν μεγάλη ανακούφιση, καθώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα, αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα σε πολλά επίπεδα, επιλύοντας προβλήματα και τακτοποιώντας εκκρεμότητες μέσα από τη ροή χρημάτων που μοιραία θα προκύψει.

Στην Αχαΐα όλοι οι δήμοι έχουν ανείσπρακτες οφειλές και όλοι τους αντιμετωπίζουν ζητήματα οικονομικά, οπότε αυτή η εξέλιξη μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει, αφού θα φέρει έξτρα έσοδα στα ταμεία.

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με αρκετούς δήμους της Αχαΐας και ρώτησε τους αρμόδιους αν αυτή η ρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Δήμος Πατρέων είναι αυτός με τις μεγαλύτερες οφειλές, καθώς με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2023, έχει ανείσπρακτες οφειλές ένα ποσό που φτάνει τα 68.167.584,82 ευρώ. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ, οπότε μιλάμε για περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ οφειλές. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Πατρών δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Διονύση Πλέσσα, ο οποίος όμως στο παρελθόν έχει δηλώσει υπέρ των πολλών δόσεων, ακόμα και των 120, ώστε να μπορούν οι δημότες να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Στον Δήμο Αιγιαλείας που επίσης έχει σημαντικό ποσοστό ανείσπρακτων οφειλών-πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από δέκα-, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυρόπουλου, δήλωσε: «Σαφώς και γνωρίζουμε ότι πολλοί δημότες, λόγω της κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν και για αυτό υπάρχουν και σε εμάς ανείσπρακτες οφειλές. Οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος με δοσοποίηση οφειλών σαφώς και θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα υπάρξει αύξηση εσόδων.Η βούλησή μας είναι να πληρώνουν οι πολίτες και γενικότερα έχει δείξει η ιστορία, ότι οι ρυθμίσεις δίνουν την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να ρυθμίσουν των οφειλών τους».

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος που έχει στα χέρια του έναν δήμο με οικονομικά ζητήματα, είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας ρύθμισης, που θα δώσει την ευκαιρία σε δημότες να καταβάλουν οφειλές από το παρελθόν. Τόνισε: «Αυτή η ρύθμιση πρέπει να έρθει πάση θυσία για να μπορούν οι δημότες να προχωρήσουν σε πληρωμές με δόσεις. Δεν γνωρίζω τον αριθμό, ξέρω όμως, ότι ο Δήμος μας έχει πολλές οφειλές από το παρελθόν και αυτή τη στιγμή έχει οικονομικά προβλήματα. Οπότε μια τέτοια ρύθμιση είναι κομβική, γιατί θα αυξήσει τα έσοδά μας, αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε».

Στον Δήμο Ερύμανθου, υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς όμως να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Ο δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής μιλώντας στάθηκε ότι η απόφαση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. «Είχαμε καταθέσει αίτημα τόσο ως ΠΕΔ, όσο και ως ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρξει τέτοια ρύθμιση και εφόσον έρθει, τότε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά αν δίνονται πολλά δόσεις, τότε θα δώσει την ευκαιρία στους δημότες να πληρώσουν και να ξεμπερδεύουν με παλιές όφειλες και αφετέρου να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου. Και στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί δημότες μας που οφείλουν και αυτή η ρύθμιση θα είναι πολύ σημαντική» υπογράμμισε ο Θ. Μπαρής.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του. «Είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη, καθώς ρυθμίζει πάρα πολλά προβλήματα και θα μας δώσει τη δυνατότητα να κινηθούμε αποτελεσματικότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής: «Είναι μια δικαίωση σε ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης. Οι οφειλέτες θα διευκολυνθούν και θα προκύψει μεγαλύτερη ροή χρημάτων».

Ο Θ. Παπαδόπουλος υπολόγισε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές στον Δήμο Καλαβρύτων πλησιάζουν τις 900.000 ευρώ.