Τι προσέχουμε στις «αθώες» πισίνες; – Ενας ναυαγοσώστης δίνει συμβουλές μέσω της «Π»

Το θέμα απασχολεί πολλούς γονείς, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι για το αν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση.

πισίνες

Πανελλήνιο σοκ έχει προκαλέσει ο άδοξος θάνατος της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης της Χαλκιδικής, που διέφυγε της προσοχής των υπευθύνων και βρέθηκε πνιγμένη, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο ΑΧΕΠΑ.

Από τη μέρα του θανάτου της έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πόσο ασφαλείς είναι οι πισίνες σε κατασκηνώσεις και τι ακριβώς ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και για το ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μη συμβαίνουν ατυχήματα.

Ηδη, οι υπεύθυνοι από την Πολιτεία έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο της εγκατάστασης και έχει ξεκινήσει έρευνα για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και σε άλλους χώρους.

Το θέμα απασχολεί πολλούς γονείς, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι για το αν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση.

Ο διευθυντή της Ναυαγοσωστικής Μονάδας «Dolphins», στην Πάτρα, Γιώργος Μπονέλης, μετέφερε στην «Πελοπόννησο» τα μέτρα, που πρέπει να τηρούνται για να λειτουργεί η πισίνα, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των υπευθύνων.

– Θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματίας ναυαγοσώστης και όχι επόπτης ασφαλείας.
– Ο ναυαγοσώστης δεν εκτελεί καμία άλλη εργασία, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη συντήρηση της πισίνας.
– Ο ναυαγοσώστης δεν είναι baby sitter, οπότε οι γονείς δεν πρέπει να τον ενοχλούν στα κινητά την ώρα εργασίας.
– Κανένα παιδί χωρίς επίβλεψη σε πισίνες.
– Μπρατσάκια και άλλα πλωτά μέσα όπως μακαρόνια, σωσίβια και σανίδες, δεν αντικαθιστούν την επίβλεψη. Τα παιδιά δεν είναι ασφαλή μόνα τους και πάντα η χρήση πρέπει να γίνεται με επίβλεψη ενήλικα.
– Οταν κλείνει η πισίνα, θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος με καταμέτρηση παιδιών και κλείσιμο του σημείου με κάποιο ειδικό φράχτη. Υπάρχει και συναγερμός που μπορεί να μπει, ώστε όταν παραβιαστεί να ενημερώνονται άμεσα οι υπεύθυνοι.

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία αν τηρούνται σε πισίνες, τότε όσοι κάνουν χρήση τους, είναι ασφαλείς».