Αχαΐα: Πτώση τζίρου 20% στο αρνί υπό το φόβο της πανώλης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αχαΐας Βασίλης Παναγιωτόπουλος είπε στην «Πελοπόννησο»: «Η αγορά κινήθηκε πτωτικά λόγω της πανώλης και ο τζίρος έπεσε περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, αφού πολλοί δεν αγόρασαν αρνιά και πρόβατα λόγω των εξελίξεων»

Αχαΐα

Αυτό που λίγο πολύ περιμέναμε επιβεβαιώθηκε και στην πράξη, καθώς ο ιός της πανώλης έχει φέρει φόβο στους καταναλωτές και αυτό επηρέασε την κίνηση στα κρεοπωλεία την εορτή της Παναγίας και η οποία είχε πτώση τζίρου περίπου 20% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αχαΐας Βασίλης Παναγιωτόπουλος είπε στην «Πελοπόννησο»: «Η αγορά κινήθηκε πτωτικά λόγω της πανώλης και ο τζίρος έπεσε περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, αφού πολλοί δεν αγόρασαν αρνιά και πρόβατα λόγω των εξελίξεων. Γενικότερα ήταν επιφυλακτικοί, αρκετοί μάλιστα συνάδελφοι δεν έβαλαν αρνιά στα καταστήματά τους, αφού η ζήτηση ήταν περιορισμένη και όπως είπαμε ότι τα αρνιά που πουλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ήταν από τις αγορές της Ισπανίας και Ρουμανίας λόγω του stop της σφαγής των ελληνικών αμνοεριφίων. Πλέον, περιμένουμε στις 19 Αυγούστου τη νέα απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να δούμε αν θα μπορούμε να σφάζουμε αρνιά από τις ελληνικές μονάδες».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές με όλα αυτά που έχουν γραφτεί είναι επιφυλακτικοί και έχουν στραφεί σε άλλα είδη κρέατος, όμως είναι λογικό.
Το μεγάλο «στοίχημα» και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, κάτι που αν γίνει θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας.

Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί στο θέμα, θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, -ίσως και λιγότερες- αν δεν ξεφύγει ο ιός, τότε η ζημιά στη Δυτική Ελλάδα είναι περιορισμένης έκτασης και αυτό δεν θα έχει οικονομικές συνέπειες.